menu

Családireceptkönyv.hu

kalcium igény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 csésze tejben 240 mg kalciummal számoltam. Egy átlagos felnőtt kalcium igényét jelenleg 1000 mg-ban, azaz kb. 4 pohár tejben állapítja meg a tudomány, míg kamaszoknak és időseknek többet, 1300 mg-ot ajánlanak (12).

* A spenót és a sóska magas oxálsav tartalmú növények. Az oxálsav a kalciummal oldhatatlan vegyületet képez, ezért a kalcium felszívódása a bélből nem lesz teljes, és a túlzott oxalát fogyasztás vesekövet is okozhat. Ajánlott a zöld leveleket fogyasztás előtt leforrázni: így az oxálsav tartalom kb. a felére csökkenthető.
** A tengeri halak kalcium tartalma konzervben, szálkákkal együtt tartósított, lecsepegtetett halra vonatkozik.



Szerencsére rengeteg táplálékunk tartalmaz több-kevesebb kalciumot, az alábbi táblázatban összefoglaltam, hogy az egyes élelmiszerek hány mg kalciumot tartalmaznak 100 g-ban és mekkora mennyiségük feleltethető meg egy pohár tejnek. A lista a teljesség igénye nélkül készült: a fontosabb élelmiszercsoportokból a kalciumban leggazdagabbakat gyűjtöttem össze.

Elkészítés:


mg Ca/100g 1 csésze tej =
tej 100 mg 1 csésze
leveles zöldek
fodros kel 135 mg 178 g
sóska* 113 mg 212 g
spenót* 99 mg 242 g
brokkoli 47 mg 511 g
kelbimbó 42 mg 571 g
karalábé 24 mg 1 000 g
hüvelyesek
bab 143 mg 168 g
lencse 56 mg 429 g
zöldbab 37 mg 649 g
zöldborsó 25 mg 960 g
tojás
tojás 53 mg 453 g
tengeri halak
szardella** 382 mg 63 g
hering** 77 mg 312 g
olajos magvak
mák*** 1 438 mg 17 g
szezámmag**** 975 mg 25 g
chia mag 631 mg 38 g
mandula 265 mg 91 g
lenmag 255 mg 94 g
mogyoró 114 mg 211 g
dió 98 mg 245 g
1 csésze tejben 240 mg kalciummal számoltam. Egy átlagos felnőtt kalcium igényét jelenleg 1000 mg-ban, azaz kb. 4 pohár tejben állapítja meg a tudomány, míg kamaszoknak és időseknek többet, 1300 mg-ot ajánlanak (12).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Rántott sajt
Rántott sajt

1. A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vágom, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd a panírozást megismétlem. 2. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sándor
Erdélyi padlizsánkrém
Erdélyi padlizsánkrém

Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. Ha a padlizs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Házi mértékegységek
Házi mértékegységek

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ramen leves
Ramen leves

1. A gombát 1 l langyos vízben áztasd, míg meg nem puhul, a vizet ne öntsd ki, hiszen ez lesz az alaplé. 2. Lábasban melegísd fel a szezámolajat kis lángon, majd add hozzá a leres...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk