menu

Családireceptkönyv.hu

Karfiol krémleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 evőkanál vaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
2 nagy burgonya, meghámozva, felkockázva
2 sárgarépa, apróra vágva
0,5 l tyúkhúsleves alaplé
1 fej karfiol (rózsáira szedve)
1/2 Meggle Mesterkrém (főzőtejszín)
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 kis csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítés:


A hagymát és fokhagymát puhítsuk meg vajon. Dobjuk rá a répát és burgonyát, a fűszereket. Öntsük fel az alaplével.

Főzzük ameddig félig megpuhul, majd dobjuk bele a karfiolt, 2 szál petrezselyemzöldet, és főzzünk mindent puhára.

Öntsük bele a főzőtejszínt és főzzük fel az egészet még egyszer.

Botmixerrel turmixoljuk pépessé a levest. Ha nem elég vastag, kevés habarást is tehetünk bele.

Díszítsük petrezselyemzölddel és a megmaradt karfiollal.

Pirított zsemlekockákkal tálaltam.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sült karfiol krémleves
Hozzávalók (4 adag)

1 közepes fej karfiol (zöldje és torzsa nélkül kb. 70 dkg)
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
1,2 liter alaplé, vagy víz
6 dkg hideg vaj

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Egy uzsonnázótasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet, vagy vizet felforrósítjuk. Az elkészült sült karfiolt a forró alaplébe tesszük, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet erős teljesítményű turmixgpbe tesszük (ha kis űrtartalmú gépünk van, akkor két adagban), és teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, és ezzel is turmixoljuk pár másodpercig. Ízlés szerint pirított magokkal (mogyoró, dió, sós mandula), fűszerolajjal (pl. chili- vagy paprikaolaj, dióolaj, olívaolaj) tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldségleves
Zöldségleves

A zöldségeket összevágjuk, 1 evőkanál olajon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel. Ízlés szerint felengedjük vízzel, és tovább főzzük. Amikor a burgonya sz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Káposztás bableves csülökkel recept
Káposztás bableves csülökkel recept

A babot és a csülköt előző este beáztatjuk. Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Janee
Paradicsomleves 1
Paradicsomleves 1

Az olajból és lisztből világos rántást készítek, beledobom az egész vöröshagymát is, hogy kioldódjon a zamata. Leveszem a tűzről, meghintem pirospaprikával, elkeverem, és felöntöm...

Elkészítési idő: 30-35 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Rumford
Rumford

A sárgaborsót megmossuk, majd a leveshez adjuk, felfőzzük, kb. 20 percig főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben megsütjük. A szalonnát kivesszük, a visszamaradt...

Elkészítési idő: 1,5 h
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk