A kevés hozzávaló miatt a legkiválóbb minőségű alapanyagokat kell használnunk.
400g fodros kel, megtisztítva
2 Ek olívaolaj
1 tk tengeri só
A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel.
Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek.
Csak tálalás előtt sózzuk.
Fodros kel a konyhában
Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.
Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.
A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez.
Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.
Az egészséges leveles
A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.
Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a víz oldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.
Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.
E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.
S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.
Hogyan vásároljunk és tároljuk?
A mélyzöld szín, az erőteljes szár, a roppanva törő levelek a frissesség jelei. A melegben tárolt kel fonnyadásnak indul, íze megváltozik, keserűbbé válik. A leveleken ne legyenek foltok, elszíneződések. A kisebb egyedek általában puhábbak és gyengédebb ízűek.
Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.
A csirkeaprólékot és a zöldségeket alaposan mossuk meg. Zsiradékon, alacsony fokozaton, fedő alatt pároljuk meg a csirkeaprólékot, ezután tegyük hozzá a felkarikázott zöldségeket é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. A gombát összevágjuk kockákra. Kiveszünk belőle egy maréknyit. Ezt egy serpenyőben kevés olajon fogjuk megpiríta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az apróra vágott hagymát félig megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. 2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megszórjuk őrölt paprikával, m...
Elkészítési idő: 15 + 60 perc Nehézség: Könnyű80 dkg füstölt sertéscombot, babérlevéllel, vöröshagymával, egész fekete borssal, fokhagymával ízesített vízbe oda tettem főni. A víz egy ujjnyira lepje el a húst. Amikor a füstö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű