menu

Családireceptkönyv.hu

Kemencés fodros kel – 2 személyre


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A kevés hozzávaló miatt a legkiválóbb minőségű alapanyagokat kell használnunk.

400g fodros kel, megtisztítva
2 Ek olívaolaj
1 tk tengeri só
A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel.

Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek.

Csak tálalás előtt sózzuk.

Elkészítés:


Fodros kel a konyhában

Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.

Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.

A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez.

Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az egészséges leveles

A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a víz oldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.



Hogyan vásároljunk és tároljuk?

A mélyzöld szín, az erőteljes szár, a roppanva törő levelek a frissesség jelei. A melegben tárolt kel fonnyadásnak indul, íze megváltozik, keserűbbé válik. A leveleken ne legyenek foltok, elszíneződések. A kisebb egyedek általában puhábbak és gyengédebb ízűek.

Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldborsó krémleves
Zöldborsó krémleves

A vöröshagymát finomra vágjuk. A vajat felmelegítjük, és alacsony hő fölött üvegesre pirítjuk rajta a hagymát Hozzáadjuk a zöldborsót, és a lisztet, majd 1-2 percen át összepirítju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar raguleves csirkehússal
raguleves csirkehússal

A húst megmosom és apró kockára vágom. A zöldségeket megpucolom, megmosom és felaprítom. Egy serpenyőben a húst 3 kanál olajjal kicsit megpirítom, majd fedő alatt párolom. Egy nagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Zöldséges májgaluskaleves
Zöldséges májgaluskaleves

A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockákra, karikákra vagy hasábra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát és a zöldségeket, majd bő lével felöntjük. A legfinomabb akkor les...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Tojásleves
Tojásleves

Az olajból és a lisztből rántást készítünk. Hozzaadjuk a paprikát ès felöntjük a vízzel. Megvárjuk, amíg felforr, addig a tojásokat pici sóval felverjük és szèp lassan a lébe csurg...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk