500 g marha - lapocka
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 db tojásfehérje
3 púpozott teáskanál só
3 teáskanál fekete bors (egész)
2 L víz
1 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db zellergumó (nyers)
3 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 közepes fej vöröshagyma
Először a marhahúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét. Alaposan dolgozzuk össze.
Majd egy fazékba téve szórjuk rá a sót és a borsot, öntsük fel a vízzel és tegyük fel a tűzhelyre.
A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel.
Mikor megvan, addigra már habzik a víz is. Most tegyük a zöldségeket a vízbe.
Vegyük a tűzhelyet a legkisebb fokozatra és 4, 4 és fél órán át lassan, gyöngyözve főzzük fedő nélkül a levest. Időnként, ha sok rajta a hab, nyugodtan leszedhetjük kanállal.
Az idő lejártával egy lábas fölé tegyünk egy nagy szűrőt. Tegyünk bele több rétegben sűrű szövésű, tiszta konyharuhát.
Szűrjük át rajta a levest.
Forrón tálaljuk. Levesbetétként májgombóc, grízgaluska, főtt tojás, vagy akár a főtt zöldségek valamelyike is kerülhet.
A nyakakat darabolom, a szárnytöveket megtisztítom, megmosom, egy nagy fazékba teszem. Felengedem kb. 3 liter vízzel, lassan felforralom, lehabozom. Sózom, belelógatom a teatojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzátesszük a felaprított burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A csipet szerecsendiót, babér...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű1 kanál zsíron 1 kis fej apróra vágott hagymát üvegesre pirítunk, beletesszük a felvágott krumplit, répát, petrezselymet, paprikát, paradicsomot, majd teszünk rá 2 teáskanál pirosp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHideg vízben felfőzzük, majd felfővés után lehabozzuk, fűszerezzük. Ezután még 30 percig főzzük, majd beletesszük a zöldségeket és még 30 percig főzzük.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes