500 g marha - lapocka
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 db tojásfehérje
3 púpozott teáskanál só
3 teáskanál fekete bors (egész)
2 L víz
1 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db zellergumó (nyers)
3 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 közepes fej vöröshagyma
Először a marhahúst daráljuk le, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét. Alaposan dolgozzuk össze.
Majd egy fazékba téve szórjuk rá a sót és a borsot, öntsük fel a vízzel és tegyük fel a tűzhelyre.
A zöldségeket pucoljuk meg és aprítsuk fel.
Mikor megvan, addigra már habzik a víz is. Most tegyük a zöldségeket a vízbe.
Vegyük a tűzhelyet a legkisebb fokozatra és 4, 4 és fél órán át lassan, gyöngyözve főzzük fedő nélkül a levest. Időnként, ha sok rajta a hab, nyugodtan leszedhetjük kanállal.
Az idő lejártával egy lábas fölé tegyünk egy nagy szűrőt. Tegyünk bele több rétegben sűrű szövésű, tiszta konyharuhát.
Szűrjük át rajta a levest.
Forrón tálaljuk. Levesbetétként májgombóc, grízgaluska, főtt tojás, vagy akár a főtt zöldségek valamelyike is kerülhet.
A kelkáposztát csíkokra vágom. A vastagabb ereket kivágom, de nem dobom el, félreteszem. A répákat, paprikát, paradicsomot megmosom. A répaféléket hámozás nélkül nagyobb darabokr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy vastagfalú fazékban forróstsd fel a zsiradékot, a csirkehúst sózd, borsozd és pirítsd meg a zsírban, szedd ki egy tányérra és tedd félre. Nekem most maradék sült csirkém volt,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyökérzöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. A zsiradékot felhevítjük, enyhén megpirítjuk benne a vékony csíkokra vágott sonkát, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMagyaros, petrezselymes rántást készítünk. A rántást hideg vízzel felöntve, simára keverjük, hozzáadjuk a konzervbab leszűrt levét és állandó kevergetéssel felforraljuk. Megízleljü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű