menu

Családireceptkönyv.hu

KONYHAI FORTÉLYOK, HÁZTARTÁSI ÖTLETEK


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


— Mi a különbség a pörkölt, a paprikás és a gulyás között? Íme a titok nyitja: Ha az apróra vágott vöröshagymát valamilyen zsiradékban megfonnyasztják, majd őrölt pirospaprikát tesznek bele (vigyázva, hogy meg ne égjen), ebbe a hagymás-paprikás zsírba beleforgatják a feldarabolt húst, és nagyon kevés vizet öntenek hozzá, hogy mindig a zsírjára sülhessen, akkor abból pörkölt lesz. Ha viszont hosszabb lével készül, esetleg tejfölt is tesznek bele, akkor az már paprikás, ha pedig sok vízzel, levesnek felengedve készül és talán zöldség és csipetke is kerül bele, az már gulyás.

— Régen a hús ecettel átnedvesített tiszta vászonruhába burkolva egy hétig nem romlott meg.

— Amikor natúrszeletet sütünk, 2-3 órára egy mélyebb tálban a hússzeleteket egymásra rakjuk, és egy-egy vékonyra szelt vöröshagymakarikát, egy-két szál petrezselyemzöldet, néhány szem borsot teszünk közéjük. Sütés előtt gondosan leszedjük a húsról az ízesítőket. A húst közvetlenül sütés előtt sózzuk meg. Így készítjük elő a rántanivaló húst is a panírozás előtt. Frissensültjeink nagyon ízletesek lesznek.


— A sertésflekken omlósabb, zamatosabb lesz, ha sütés előtt néhány órával fokhagymás tejbe áztatjuk, majd a nedvességet leitatva megsózzuk, és paprikás lisztbe forgatva pirosra sütjük.





— A nyers szelet hús vastagsága általában fél-egy centiméter legyen. Ha ennél vékonyabb, sülés közben kiszárad, és élvezhetetlenné válik. Ez különösen a panír (bunda) nélküli húsokra érvényes. A bundázott húsok sütés után mindig puhábbak, szaftosabbak, mert a bunda

— Pörköltek kiváló alapjaként is használhatjuk a Knorr Alföldi Gulyásleves kockát.

— Nagy, egyben sült húsok mellé készíthetünk szaftot a Knorr Sülthússzaft kocka segítségével.

— Bármelyik Knorr kockát használhatjuk ízesítésre is, ha belemorzsoljuk az ételbe.

— A rántott és általában zsiradékban sütött húsok, zöldségek könnyebben emészthetők, ha közvetlenül fogyasztás előtt néhány csepp frissen kinyomott citrommal öntözzük meg őket.

— Rántott hús készítésének fortélyai: a rántott szelet készítéséhez legalkalmasabb a sertéskaraj, vagy a sertéscomb, ám aki a zsírosabb húst kedveli, sertéstarjából is készítheti. A hússzeletek szélét több helyen átvágjuk (izom és inszalagokat), hogy sütés közben ne púposodjanak fel. Ezután vékony műanyag fóliával (folpack fólia) letakarjuk, és azon keresztül kiveregetjük a szeleteket (így a környezetet a spriccelő hús nem piszkítja). Ezután megsózzuk a hússzeletek mindkét oldalát, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Hogy a bunda ne váljon le a húsról, kiveregetése előtt, de legjobb, ha a sózás után is, papírtörlővel leitatjuk a húst! Ha ugyanis több víz marad benne a kelleténél, lerúgja magáról a bundát. A rántott húst fedő alatt sütjük, a fedőt csak akkor vesszük le, amikor a hússzeleteket meg kell fordítani. Azért jobb letakarva sütni a húst, mert így puhább, omlósabb lesz.

— Ötlet a maradék sült hús felhasználásához: a maradék sült húst megdaráljuk, 1 evőkanálnyi olajon megpirítunk reszelt vöröshagymát, és abba beleforgatjuk a darált sült húst, kevés tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető legyen, összevagdalt főtt tojással szaporíthatjuk, ha kevés a darált sült hús, és apróra vágott savanyú uborka is jó bele.

— Ötlet: Rántott húst rátesszük a mustárral megkent kenyérre, s úgy fogyasztjuk.

— Ötlet: Ha sertéshúst egészben sütünk, először kellően megfűszerezve puhára pároljuk. Utána 2-3 nagy fej fokhagymát gerezdekre bontunk, de nem hámozzuk meg, és a hús köré terítjük. Így toljuk a sütőbe. Mialatt a hús megpirul, a fokhagymagerezdek a pecsenyelében megpuhulnak, és jóval kelendőbbek lesznek, mint maga a sült.

— Sült szalonnabőr: A sertésszalonnabőrt először sós vízben megfőzzük, majd rostélyra téve megsütjük.

— A Kulen extra formáját a természetes bél adja, mely aprított, íntalanított sertés színhúsból és hússal átszőtt szalonnából áll. Ízét a kiváló minőségű pirospaprika, fokhagyma, bors adja. Érleléskor a lassú ideig tartó hosszú folyamatban különleges zamatot lehet elérni.


HOGYAN SÜSSÜNK SERTÉSHÚST?
Ha egybesültet készítünk, nem szabad túl kevés húst vásárolnunk: a választott darab (például bőrös comb, dió vagy más néven slussz) súlya érje el legalább az 1 kilogrammot. Ugyanis minél nagyobb a sütendő húsdarab, annál kevésbé szárad ki és annál ízletesebb lesz. * A sütési idő és a hőfok elsősorban a hús vastagságától függ. Általában centiméterenként 10 perccel kell számolni. Egy másik módszer szerint annyi óráig, illetve percig süssük a húst, ahány kilót, illetve dekát nyom. Először a tűzhelyen serpenyőben, kevés zsíron vagy olajon körös-körül pirítsuk meg, majd rakjuk át tepsibe, s csak ezután, a sütőbe helyezéstől kezdjük számolni a sütési időt. A légkeveréses sütőkben alakul ki leghamarabb a ropogós kéreg: e védőburok nem engedi kifolyni az értékes nedveket. * Végül a kész sültet hagyjuk 5-10 percig a kikapcsolt sütőben hűlni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Konyhai praktikák,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
darált hús - szódabikarbóna
darált hús - szódabikarbóna

A recept a következő: kb. 50 dkg darált húshoz adjuk egy negyed teáskanál szódabikarbónát, keverjük el, és pihentessük kb. 15 percig. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Mire jó a burgonyapehely?
Mire jó a burgonyapehely?

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
tíz dolog, amivel feldobhatjuk a reggeli kávét
tíz dolog, amivel feldobhatjuk a reggeli kávét

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Melyik hússal a legjobb a húsleves?
Melyik hússal a legjobb a húsleves?

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk