menu

Családireceptkönyv.hu

MÁRTÁSOK – szósz-tan minden alkalomra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A mártások
A mártások (szószok) olyan sűrített folyadékok, amelyek a következő négy alapkritériumnak megfelelnek:

Nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak
Ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését
Gazdagítják az ételt
A tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét
Anyamártások
A mártások rendszerében általában öt alapmártás típust (“anyamártás”) különböztetünk meg. A mai alapmártások a következők:

Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Velouté, vagy alaplén (borjú, csirke, hal) alapuló szószok
Espagnole, vagy barna szósz
Paradicsom szósz
Vajszószok (pl. Sauce Hollandaise)

Elkészítés:


Struktúra
Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség:

Folyadék
Sűrítő anyag
Ízesítő-szerek, fűszerek
Folyadékok
Az öt alapmártás öt különféle folyadékra épül. Ebből négy vizes oldat, vagy olaj a vízben (O/V) emulzió (tej) és egy olaj (vajzsír).

Tej (emulzió): Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Fehér alaplé (csirke, borjú, hal): Velouté
Barna alaplé: Espagnole
Paradicsomlé: paradicsommártás
Tisztított vaj (olaj): Sauce Hollandaise

MÁRTÁSOK – szósz-tan minden alkalomra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Mártások,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
TÁRKONYMÁRTÁS
TÁRKONYMÁRTÁS

A zsírból és a rizslisztből készíts világos színű rántást. A tárkony 2/3-át add hozzá a rántáshoz és állandó kevergetés mellett párold át, majd add hozzá apránként a húslevest és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Gomba Steak:Fejedelmi vacsora:  burgonya
Gomba Steak:Fejedelmi vacsora: burgonya

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Gravy mártás  Jamie
Gravy mártás Jamie

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
MISZÓMÁRTÁS
MISZÓMÁRTÁS

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk