A mártások
A mártások (szószok) olyan sűrített folyadékok, amelyek a következő négy alapkritériumnak megfelelnek:
Nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak
Ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését
Gazdagítják az ételt
A tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét
Anyamártások
A mártások rendszerében általában öt alapmártás típust (“anyamártás”) különböztetünk meg. A mai alapmártások a következők:
Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Velouté, vagy alaplén (borjú, csirke, hal) alapuló szószok
Espagnole, vagy barna szósz
Paradicsom szósz
Vajszószok (pl. Sauce Hollandaise)
Struktúra
Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség:
Folyadék
Sűrítő anyag
Ízesítő-szerek, fűszerek
Folyadékok
Az öt alapmártás öt különféle folyadékra épül. Ebből négy vizes oldat, vagy olaj a vízben (O/V) emulzió (tej) és egy olaj (vajzsír).
Tej (emulzió): Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Fehér alaplé (csirke, borjú, hal): Velouté
Barna alaplé: Espagnole
Paradicsomlé: paradicsommártás
Tisztított vaj (olaj): Sauce Hollandaise
A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le a szárról. A nagyobb darabokra felvágott snidlinggel együtt tegyük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a joghurtot, tejfölt, citromlevet és az olajat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű4 db tojássárgája M méret 0,5 tk. só 3/4 tk. cukor 1,5 tk. mustár fél ek. 1 ek. fehérborecet 3 dl étolaj 0,25 dl sima főző olívaolaj (étolajjal helyettesíthető) 0,25 dl extr...
Elkészítési idő: 20 perc10 adag Nehézség: KönnyűA zsemléket felkockázzuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd felöntjük az alaplével, úgy hogy egy ujjnyira ellepje. Fűszerezzük. Sárgarépát belenyomkodjuk, ha kell...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű