menu

Családireceptkönyv.hu

MÁRTÁSOK – szósz-tan minden alkalomra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A mártások
A mártások (szószok) olyan sűrített folyadékok, amelyek a következő négy alapkritériumnak megfelelnek:

Nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak
Ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését
Gazdagítják az ételt
A tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét
Anyamártások
A mártások rendszerében általában öt alapmártás típust (“anyamártás”) különböztetünk meg. A mai alapmártások a következők:

Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Velouté, vagy alaplén (borjú, csirke, hal) alapuló szószok
Espagnole, vagy barna szósz
Paradicsom szósz
Vajszószok (pl. Sauce Hollandaise)

Elkészítés:


Struktúra
Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség:

Folyadék
Sűrítő anyag
Ízesítő-szerek, fűszerek
Folyadékok
Az öt alapmártás öt különféle folyadékra épül. Ebből négy vizes oldat, vagy olaj a vízben (O/V) emulzió (tej) és egy olaj (vajzsír).

Tej (emulzió): Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Fehér alaplé (csirke, borjú, hal): Velouté
Barna alaplé: Espagnole
Paradicsomlé: paradicsommártás
Tisztított vaj (olaj): Sauce Hollandaise

MÁRTÁSOK – szósz-tan minden alkalomra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Mártások,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Joghurtos zöldfűszeres szósz
Joghurtos zöldfűszeres szósz

A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le a szárról. A nagyobb darabokra felvágott snidlinggel együtt tegyük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a joghurtot, tejfölt, citromlevet és az olajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Majonézmártás, tartármártás készítése
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Majonézmártás, tartármártás készítése

4 db tojássárgája M méret 0,5 tk. só 3/4 tk. cukor 1,5 tk. mustár fél ek. 1 ek. fehérborecet 3 dl étolaj 0,25 dl sima főző olívaolaj (étolajjal helyettesíthető) 0,25 dl extr...

Elkészítési idő: 20 perc10 adag
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ágnes
Tartármártás
Tartármártás

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Zsemlemártás
Zsemlemártás

A zsemléket felkockázzuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd felöntjük az alaplével, úgy hogy egy ujjnyira ellepje. Fűszerezzük. Sárgarépát belenyomkodjuk, ha kell...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk