A mártások
A mártások (szószok) olyan sűrített folyadékok, amelyek a következő négy alapkritériumnak megfelelnek:
Nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak
Ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését
Gazdagítják az ételt
A tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét
Anyamártások
A mártások rendszerében általában öt alapmártás típust (“anyamártás”) különböztetünk meg. A mai alapmártások a következők:
Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Velouté, vagy alaplén (borjú, csirke, hal) alapuló szószok
Espagnole, vagy barna szósz
Paradicsom szósz
Vajszószok (pl. Sauce Hollandaise)
Struktúra
Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség:
Folyadék
Sűrítő anyag
Ízesítő-szerek, fűszerek
Folyadékok
Az öt alapmártás öt különféle folyadékra épül. Ebből négy vizes oldat, vagy olaj a vízben (O/V) emulzió (tej) és egy olaj (vajzsír).
Tej (emulzió): Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Fehér alaplé (csirke, borjú, hal): Velouté
Barna alaplé: Espagnole
Paradicsomlé: paradicsommártás
Tisztított vaj (olaj): Sauce Hollandaise
A sült céklát tisztítsd meg, és vágd kockákra. Keverd össze a céklát, a diót, a hagymát vagy gyömbért, a sót, a koriandermagot, és egy botmixerrel, egy húsdarálóval vagy konyhai r...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA megtisztított és felszeletelt gombát a vajon 1-2 percig pirítjuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a citromlével. Ezután megsózzuk, megborsozzuk. A zsiradékot vi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát aprítsd kockákra, majd a vízzel felöntve egy botmixerrel pürésítsd. Ha ez megvan, akkor melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, közepes lángon, és pirítsd enyhén ba...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű