menu

Családireceptkönyv.hu

Meddig ehető egy étel?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az EUFIC lakossági tájékoztatóban hívja fel a figyelmet arra, hogy mindig tiszta eszközökkel és tiszta kézzel nyúljunk az ételhez. A húsból már tálaláskor távolítsuk el a csontokat, és így is pakoljuk el a hűtőbe (ezt például rántott csirkecombbal nem praktikus megoldani, de az úgyis csak frissen jó.) A vacsora maradékát mindig tegyük tiszta, új tárolóedénybe (ne azt a lábost használjuk, amiben főztük), lehetőleg kis adagokban, körülbelül 5 centi mély edényekbe, hogy minél gyorsabban kihűljön az étel. Felesleges egyébként megvárni, hogy szoba-hőmérsékleten kihűljön a koszt, a modern hűtőknek már nem lesz bajuk, de arra nem árt figyelni, hogy a langyos étel körül lehetőleg ne legyen más a hűtőben. A kész ételeket az EUFIC szerint érdemes két napon belül elfogyasztani. Ezt azért akad, aki engedékenyebben kezeli, erre született a 2:4 szabály, azaz a hűtsd le két órán belül, és edd meg négy napon belül.

A Nébih szerint az is fontos, hogy a hűtőnk megfelelő hőmérsékletű legyen. A húsoknak és a tejnek a 0–5 °C alatti hőmérséklet az ideális, míg a zöldségek, gyümölcsök számára a 6–10 °C is megfelel. Ez azért fontos, mert a legtöbb mikroba 5–45 °C között boldog, és a legjobban 30 °C körüli hőmérsékleten szaporodik. Az előkészítésnél, pakolásnál mindig ügyeljünk arra, hogy a nyers ételek ne érintkezzenek a késztermékkel, így ezeket érdemes a hűtőben külön és mindig becsomagolva tárolni. Ha maradékot vacsorázunk, célszerű alaposan felmelegíteni. És bármilyen vonzó a maradékból új fogást alkotni, azaz friss élelmiszerrel keverni, mégsem túl bölcs dolog, hacsak legalább az újrahasznosított részt nem forrósítjuk fel alaposan.

Ezért illik izzóra hevíteni a hortobágyi húsos palacsintát, ha már megúszni nem lehet.

Elkészítés:


De térjünk rá az egyelőre címben rekedt fogalommal. Receptek maradékokból. A NÉBIH és az OÉTI órákat zengene arról, hogy meddig fogyasztható a maradék étel. Bármilyen fura, sok az effajta megbetegedés az országunkban. Úgy gondoljuk, hogy ami már megsült, annak mi baja lehet. Kicsit sem ennyire egyszerű. A készételben is elindulhat a baktériumok szaporodása, és bár nem látszik, az étel minősége szakaszosan romlik, szavatossági ideje csökken. A készétel maximum 2 órán át tartható a konyhapulton. Ez idő alatt kellemesen lehűl és már hűthető. Ennek azért is van jelentősége, mert a meleg étel gőzölög a hűtőben. A gőz lecsapódik a hűtőben és más ételeken (!). A baktériumok pedig nagyon szeretik a vizes környezetet. Bármit teszünk a hűtőbe, előtte hagyjuk lehűlni. A hűtés ideje alatt pedig fedjük le.

Fontos! A hűtőben a készétel mindig a legfelső polcon legyen. Nehogy belehulljon nyers zöldség, homokszem vagy belecsöpögjön bármilyen élelmiszer.

A készételek maximum 2-3 napig tarthatóak a hűtőben. Ez idő alatt 80°C fölé melegítve fogyaszthatóak újra. Lefordítva: forró legyen evés előtt. A húst és a tejet 5°C, a zöldséget, gyümölcsöt 6-10°C körül kellene tárolni. Több olyan Samsung hűtő is van, ami rendelkezik több zónás hűtéssel és gyorshűtő fiókkal. Nem kell külön hűtőt venni ahhoz, hogy mindent a lehető legbiztonságosabban tároljunk. Emellett fontos mérlegelni, hogy miből mennyit vásárolunk, és abból mennyit használunk fel 1-2 napon belül. A fagyasztás már bevett szokás, és szinte a magvásárolt akciós húsáruk 60-80%-a kerül a fagyasztó ládákba. Még a kenyér is. A fagyasztásnál a legfontosabb aranyszabályok, hogy amit kiolvasztunk, ne fagyasszuk vissza. Ami a fagyasztóba kerül, arra írjuk rá, hogy mikor került jégre. Lehet, hogy óvatos vagyok, de nálam félévente kiürül a fagyasztó, mindegy mi van benne. A nyári zöldségtöbblet télen szépen lassan elhasználódik. Természetesen számos savanyúság, lekvár, szósz, kenyérmorzsa és füstölt áru van a spájzban. Ezzel is kizárva a fagyasztott készételek számát.

Összegezve: ami készétel a hűtőbe került, azt 2 napon belül fogyasszuk el. Mindegy mi készül belőle, étkezés előtt forrósítsuk fel. A húsoknál használhatunk maghőmérőt is.

A maradékokból készül receptek köre széles.

A megmaradt csirke, sertés, marha sült hús recept ötlet:
– ledarálva pitékbe, leveles tésztákba, sós tésztákba sütve,
– lepirítva zöldséges leveseket készíthetünk belőle,
– paradicsomos, tejszínes szószokat készíthetünk belőle tészta feltét gyanánt,
– a csontos főtt húsról megmaradt húst átpirítva szinte minden rakott ételhez felhasználhatjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tükörtojás virslivel
Tükörtojás virslivel

1. A virslik egyik oldalát sakktáblaszerűen, nem túl mélyen bevagdossuk, s kevés olajon kissé megsütjük. 2. A virslik közt személyenként 2 tükörtojást sütünk. 3. A sárgáját...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fruzsina
Kukoricakása
Kukoricakása

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Erdélyi májas hurka
Erdélyi májas hurka

A májat a tüdővel és a tokaszalonnával együtt enyhén sózott, bő vízben, fedő alatt puhára főzzük. A megmosott rizst az abalével felengedjük és félpuhára főzzük. A finomra vágott ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ételízesítő egész évre
Ételízesítő egész évre

Ha az összes zöldséget megtisztítottad, megmostad, lemérted, akkor darabold fel mindet a saját darálódhoz igazítva. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alat...

Elkészítési idő: 1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk