A reggelinek napi energia- és tápanyag-bevitelünk 20-25 százalékát kell fedeznie. Egy átlagos, ülőmunkát végző nő energiaigényét (1800 kcal) figyelembe véve a nők reggelijének 360-450 kcal energiát, 10-13 gramm fehérjét, ugyanennyi zsírt és 54-67 gramm szénhidrátot kellene tartalmaznia. Férfiak esetében, napi 2000 kcal energiabevitelt alapul véve, a reggeli energiatartalma 440-550 kcal, fehérjetartalma 13-16 gramm, zsírtartalma szintén 13-16 gramm, szénhidráttartalma pedig 66-82 gramm között kell, hogy legyen.
Milyen ételeket és italokat válasszunk reggelire?
Ideális reggeli lehet egy pohár natúr joghurt zabpehellyel, friss zöldséggel vagy gyümölccsel, de választhatunk egy adag zsírszegény túróból, sovány joghurtból készült zöldfűszeres túrókrémet, magvas kenyérrel, friss zöldségekkel és egy pohár reggeli juice-zal vagy vízzel. Készíthetünk magunknak különböző zöldségkrémeket, mint például a padlizsánkrém vagy a humusz. Előnyük, hogy előző nap is elkészíthetjük, így reggel gyorsan összedobhatunk egy könnyű reggelit magunknak. A juice-ok, gyümölcsitalok kiválasztásánál a magas gyümölcs-, és alacsony cukortartalom legyen a legfőbb szempont. Ha biztosra akarunk menni, facsarjuk ki vagy turmixoljuk le otthon magunk a kedvenc zöldséget, gyümölcsöt.
Kerüljük a túl zsíros, feldolgozott hústermékeket, mint például a felvágott, szafaládé vagy a szalonna és a magas cukortartalmú ételeket. Ezek gyakori fogyasztása magas energia- és zsírbevitelt eredményezhet, megterhelik a gyomrunkat, és ahelyett, hogy energikusnak éreznénk magunkat, lomhává tesznek minket.
Figyeljünk oda a sófogyasztásra is, ne sózzuk meg a zöldségeket, élvezzük az ételek természetes ízét. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a friss zöldségek rosttartalmuknál fogva elhúzódóbbá teszik a tápanyagok felszívódását, ezáltal hosszabb távon szolgáltatnak energiát a szervezetünk számára, megakadályozva azt, hogy a délelőtti órákban leessen a vércukorszintünk. Jó, ha tudjuk, hogy a rostok csak folyadék jelenlétében képesek kifejteni ezeket a jótékony tulajdonságaikat - ezért is fontos, hogy már reggel eleget igyunk.
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Közben felfuttatjuk az élesztõt a langyos cukros tejben. Mikor a burgonya puhára főtt, leszűrjük, áttö...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűA főtt , áttört burgonya ne legyen összeállításkor meleg de ne is hűljön ki teljesen. A zsiradék aránya fontos, ki kell tapasztalni. Amikor összeállt a tészta azonnal lehet sodo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejből a búzadarával és 4 kanál cukorral tejbegrízt főzünk. Ha kihűlt hozzátesszük a túrót a 3 kanál cukrot és 2 cs. vaníliás cukrot. Olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát amelybe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bögréket (4 db) kivajazzuk. Beletörünk 1-1 tojást, egy villával felverjük, majd megsózzuk. Hozzáadunk 1-1 kanál tejet. Beleszórjuk a szalonnát vagy sonkát, a felaprított zöldsé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű