menu

Családireceptkönyv.hu

Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan leesi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, szédülés, fejfájás, fáradtság, édességek (szénhidrátok) utáni sóvárgás.

Az alacsony vércukorszint következményeképpen pedig az ember hajlamos lesz arra, hogy túlegye magát a következő étkezésnél, vagy “rácuppanjon” az édességre. Ami megint csak hirtelen megemeli a vércukorszintet… s az egész kezdődik előröl.



Az alacsony vércukorszintet kiválthatja (amikor “leesik a cukrunk”)

(1) az étkezések kihagyása (koplalás, éhezés);
(2) túl sok “rossz” szénhidrát fogyasztása (előbb megemeli, majd leviszi a vércukorszintet);
(3) erős fizikai igénybevétel (edzés);
(4) túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás (étkezés nélkül).
Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek => Erős éhség
Túlevés => Vércukorszint hirtelen megemelkedése => Túlzott inzulin aktivitás
Cukor zsírrá alakítása => Zsírtárolás => Vércukorszint leesése


A vércukorszint fokozatai – A vércukorszint zsírégető zónája
Ahogy fentebb már írtuk, szervezetünknek működéséhez szénhidrátra (glükózra) van szüksége. Testünk akkor működik optimálisan, ha a glükóz ellátása folyamatos, vagyis a vércukorszint egy bizonyos tartományban mozog.

Ahhoz tehát, hogy elkerüljük a zsírraktározást, kerülnünk kell a vércukorszint hirtelen megemelkedését vagy lezuhanását. Vagyis olyan élelmiszereket (szénhidrátokat) kell fogyasztanunk, melyek lassan és csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, hogy így folyamatos energiaellátást biztosítsanak.



Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek (éhség, fáradtság, szédülés)
Magas vércukorszint => Zsírraktározás => Vércukorszint ismételt lezuhanása
Normál vércukorszint => Optimális anyagcsere => Zsírégető zóna

A cukorbetegségről…

A túlzott táplálékfogyasztás és az annak következtében kialakuló elhízás esetében túl gyakran ismétlődik a vércukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre érzékenyebben reagál. Ennek első következménye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz képes a funkcióját megfelelően kifejteni.

Ennek ellensúlyozására egyre több inzulin termelődik, ami egy idő után a hasnyálmirigy kimerülését okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy az a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ilyen esetben beszélünk 2-es típusú cukorbetegségről. (Az 1-es típus cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy egyáltalán nem képes az inzulin előállítására.)

A vércukorszint ingadozás elkerülése:
Az optimális anyagcsere, valamint a zsírraktározás elkerülésének, illetve a zsírégetés beindításának kulcsa az inzulintermelés kordában tartása, a vércukorszint erős ingadozásának elkerülése.

Ehhez pedig lényeges tudni, hogy mely élelmiszerek (szénhidrátok) dobják meg a vércukorszintet, hogy mind a fogyás, mind pedig az egészséges anyagcsere és optimális közérzet szempontjából el lehessen ezeket kerülni!

(Az alábbi lista egy útmutató, NEM a cukorbetegek számára összeállított pontos táblázat.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Krémsajt és mascarpone
Krémsajt és mascarpone

KRÉMSAJT: Egy edénybe rakok tészta szűrőt, ebbe tiszta konyharuhát. Rakok bele 330 gr tejfölt, ebbe beleforgatok 25 gr joghurtot (Én saját magam által készítettem használok, de...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóri
Brownie
Brownie

A vajat és az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosítjuk az édesítővel. A lisztet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zabpalacsinta
Zabpalacsinta

A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk az eritritet és a vizet, végül pedig a zablisztet. Felforrósított palacsintasütőn, kevés olajon készre sütjük.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóri
Meggyes pottyantós
Meggyes pottyantós

Tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét egy cs sóval kemény habbá verjük. Sárgáját habosítjuk az eritrittel, hozzáadjuk a fahéjat, zablisztet. Egy nagy kanál fehérjehabot alaposan el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk