Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, szédülés, fejfájás, fáradtság, édességek (szénhidrátok) utáni sóvárgás.
Az alacsony vércukorszint következményeképpen pedig az ember hajlamos lesz arra, hogy túlegye magát a következő étkezésnél, vagy “rácuppanjon” az édességre. Ami megint csak hirtelen megemeli a vércukorszintet… s az egész kezdődik előröl.
Az alacsony vércukorszintet kiválthatja (amikor “leesik a cukrunk”)
(1) az étkezések kihagyása (koplalás, éhezés);
(2) túl sok “rossz” szénhidrát fogyasztása (előbb megemeli, majd leviszi a vércukorszintet);
(3) erős fizikai igénybevétel (edzés);
(4) túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás (étkezés nélkül).
Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek => Erős éhség
Túlevés => Vércukorszint hirtelen megemelkedése => Túlzott inzulin aktivitás
Cukor zsírrá alakítása => Zsírtárolás => Vércukorszint leesése
A vércukorszint fokozatai – A vércukorszint zsírégető zónája
Ahogy fentebb már írtuk, szervezetünknek működéséhez szénhidrátra (glükózra) van szüksége. Testünk akkor működik optimálisan, ha a glükóz ellátása folyamatos, vagyis a vércukorszint egy bizonyos tartományban mozog.
Ahhoz tehát, hogy elkerüljük a zsírraktározást, kerülnünk kell a vércukorszint hirtelen megemelkedését vagy lezuhanását. Vagyis olyan élelmiszereket (szénhidrátokat) kell fogyasztanunk, melyek lassan és csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, hogy így folyamatos energiaellátást biztosítsanak.
Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek (éhség, fáradtság, szédülés)
Magas vércukorszint => Zsírraktározás => Vércukorszint ismételt lezuhanása
Normál vércukorszint => Optimális anyagcsere => Zsírégető zóna
A cukorbetegségről…
A túlzott táplálékfogyasztás és az annak következtében kialakuló elhízás esetében túl gyakran ismétlődik a vércukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre érzékenyebben reagál. Ennek első következménye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz képes a funkcióját megfelelően kifejteni.
Ennek ellensúlyozására egyre több inzulin termelődik, ami egy idő után a hasnyálmirigy kimerülését okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy az a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ilyen esetben beszélünk 2-es típusú cukorbetegségről. (Az 1-es típus cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy egyáltalán nem képes az inzulin előállítására.)
A vércukorszint ingadozás elkerülése:
Az optimális anyagcsere, valamint a zsírraktározás elkerülésének, illetve a zsírégetés beindításának kulcsa az inzulintermelés kordában tartása, a vércukorszint erős ingadozásának elkerülése.
Ehhez pedig lényeges tudni, hogy mely élelmiszerek (szénhidrátok) dobják meg a vércukorszintet, hogy mind a fogyás, mind pedig az egészséges anyagcsere és optimális közérzet szempontjából el lehessen ezeket kerülni!
(Az alábbi lista egy útmutató, NEM a cukorbetegek számára összeállított pontos táblázat.
KRÉMSAJT: Egy edénybe rakok tészta szűrőt, ebbe tiszta konyharuhát. Rakok bele 330 gr tejfölt, ebbe beleforgatok 25 gr joghurtot (Én saját magam által készítettem használok, de...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA vajat és az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosítjuk az édesítővel. A lisztet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk az eritritet és a vizet, végül pedig a zablisztet. Felforrósított palacsintasütőn, kevés olajon készre sütjük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűTojásokat kettéválasztjuk, fehérjét egy cs sóval kemény habbá verjük. Sárgáját habosítjuk az eritrittel, hozzáadjuk a fahéjat, zablisztet. Egy nagy kanál fehérjehabot alaposan el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű