MIRE JÓK A PUFFASZTOTT, PATTOGATOTT GABONÁK?
Önmagában kis ízesítéssel tejbe, kakaóba szórva is tökéletes megoldás, de belekeverhetjük különféle joghurtokba, kefirbe is. A reggelin kívül a puffasztott gabonáknak a főételek terén is van keresnivalójuk. A különféle krémlevesek esetében jó választás lehet levesbetét gyanánt finoman fűszerezett puffasztott gabonát kínálni. Ezen kívül ezekkel sűríthetjük is a krémleveseket, adhatunk egy kis plusz textúrát a főzelékeknek. A főzelékeknél a rosttartalom növelése mellett a sűrítésre is alkalmas a puffasztott gabona, mivel elnyeli a felesleges nedvességet, de fasírtokba, húsgolyókba is érdemes belecsempészni.
Emiatt a jó tulajdonsága miatt a különféle puffasztott gabonákat felhasználhatjuk a töltelékhez is. Semleges vagy enyhe ízük miatt szinte bármilyen töltelékhez adhatjuk. A különféle piték töltelékéhez is adhatunk 1-2 evőkanálnyi puffasztott gabonát. Például a sűrű, szalonnás rántottával töltött francia quiche-be sem árt egy kevés rizs vagy amaránt, de akár puffasztott kölest is tehetünk a túrós, spenótos töltelékbe, amit utána a canelloni csövekbe szeretnénk tölteni.
Ezen kívül a puffasztott gabonaféléket salátákhoz, gyümölcssalátákhoz is adhatjuk. Az extra roppanósságot biztosító croutonokat nyugodtan kiválthatjuk 1-2 evőkanálnyi puffasztott maggal.
A pattogatott gabonák igazi terepe azonban – a reggeli után – a desszertek világa. A különféle kevert tésztákba nyugodtan kerülhet főleg a kisebb szemes amarántból vagy rizsből. Amarántot és kölest a torták krémjébe is keverhetünk. Nagyon kellemesen felpuhul, és izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.
A rizses csoki sokunk kedvence, házilag is elkészíthető
A csokoládét is érdemes puffasztott rizzsel, kölessel vagy pattogatott amaránttal keverni. Ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük. A rizses csoki például kevesebb kalóriát, ellenben sokkal több rostot fog tartalmazni. Gyerekkorunk nagy kedvencébe, a csokiszalámiba is tökéletes a puffasztott gabona, készíthetünk belőlük különféle desszertgolyókat, csokoládészeleteket, illetve a már kész kókuszgolyó-alapot, csokoládészalámit meg is forgathatjuk ezekben a puffasztott magokban.
A tortakrémek és a csokoládés édességek mellett a különféle pohárdesszertek rétegezéséhez, dekorálásához is teljesen jól bevethetők a puffasztott gabonák, illetve a sütés nélküli túrótorták, joghurttorták alját is elkészíthetjük puffasztott alapanyagokból, ilyenkor érdemes kicsit megtörni a nagyobb szeműeket.
A puffasztott gabonával készített ételek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az amaránt és a köles gluténmentes alapanyag. Emellett arra is legyünk tekintettel, hogy bár sok puffasztott gabonafélének magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, kalóriatartalmuk sem elenyésző.
A házilag készített csokoládékban nagyon jól muzsikál a rizspehely, amivel mindenféle remek pohárkrémeket is díszíthetünk, gazdagíthatunk. Az egészségesnek azért nem nevezhető, de minimális csokoládé felhasználásával előállítható, pehelyből készített forgácsokkal is remekül elüthetjük az édesség utáni vágyunkat.
A lisztből, tejből, kis sóval, kevés cukorral, 2 tojásból késhegynyi szódabikarbónával sima tésztát keverünk. Lassan adagolva belekeverjük az olajat, majd palacsintát sütünk belőle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Minden hozzávalót felszeletelünk, mielőtt bármit is elkezdenénk! 2. Ezután egy nagyobb serpenyőben vagy Wok-ban három evőkanál étolajat felhevítünk, majd rádobjuk a csirkemelle...
Elkészítési idő: 30-40 perc Nehézség: KönnyűA nyers gnocchit és a félbevágott-elnegyedelt mozzarellagolyókat összekeverem egy jénaiban. Egy kisebb lábasban megpárolom a felaprított hagymát és fokhagymát, beleöntöm a parad...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA villával szétnyomott banánt összekeverjük a zabpehellyel, halmokat kanalazunk egy sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz