menu

Családireceptkönyv.hu

MIRE JÓK A PUFFASZTOTT, PATTOGATOTT GABONÁK?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


MIRE JÓK A PUFFASZTOTT, PATTOGATOTT GABONÁK?

Önmagában kis ízesítéssel tejbe, kakaóba szórva is tökéletes megoldás, de belekeverhetjük különféle joghurtokba, kefirbe is. A reggelin kívül a puffasztott gabonáknak a főételek terén is van keresnivalójuk. A különféle krémlevesek esetében jó választás lehet levesbetét gyanánt finoman fűszerezett puffasztott gabonát kínálni. Ezen kívül ezekkel sűríthetjük is a krémleveseket, adhatunk egy kis plusz textúrát a főzelékeknek. A főzelékeknél a rosttartalom növelése mellett a sűrítésre is alkalmas a puffasztott gabona, mivel elnyeli a felesleges nedvességet, de fasírtokba, húsgolyókba is érdemes belecsempészni.

Emiatt a jó tulajdonsága miatt a különféle puffasztott gabonákat felhasználhatjuk a töltelékhez is. Semleges vagy enyhe ízük miatt szinte bármilyen töltelékhez adhatjuk. A különféle piték töltelékéhez is adhatunk 1-2 evőkanálnyi puffasztott gabonát. Például a sűrű, szalonnás rántottával töltött francia quiche-be sem árt egy kevés rizs vagy amaránt, de akár puffasztott kölest is tehetünk a túrós, spenótos töltelékbe, amit utána a canelloni csövekbe szeretnénk tölteni.

Ezen kívül a puffasztott gabonaféléket salátákhoz, gyümölcssalátákhoz is adhatjuk. Az extra roppanósságot biztosító croutonokat nyugodtan kiválthatjuk 1-2 evőkanálnyi puffasztott maggal.

A pattogatott gabonák igazi terepe azonban – a reggeli után – a desszertek világa. A különféle kevert tésztákba nyugodtan kerülhet főleg a kisebb szemes amarántból vagy rizsből. Amarántot és kölest a torták krémjébe is keverhetünk. Nagyon kellemesen felpuhul, és izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.

Elkészítés:


A rizses csoki sokunk kedvence, házilag is elkészíthető

A csokoládét is érdemes puffasztott rizzsel, kölessel vagy pattogatott amaránttal keverni. Ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük. A rizses csoki például kevesebb kalóriát, ellenben sokkal több rostot fog tartalmazni. Gyerekkorunk nagy kedvencébe, a csokiszalámiba is tökéletes a puffasztott gabona, készíthetünk belőlük különféle desszertgolyókat, csokoládészeleteket, illetve a már kész kókuszgolyó-alapot, csokoládészalámit meg is forgathatjuk ezekben a puffasztott magokban.

A tortakrémek és a csokoládés édességek mellett a különféle pohárdesszertek rétegezéséhez, dekorálásához is teljesen jól bevethetők a puffasztott gabonák, illetve a sütés nélküli túrótorták, joghurttorták alját is elkészíthetjük puffasztott alapanyagokból, ilyenkor érdemes kicsit megtörni a nagyobb szeműeket.

A puffasztott gabonával készített ételek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az amaránt és a köles gluténmentes alapanyag. Emellett arra is legyünk tekintettel, hogy bár sok puffasztott gabonafélének magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, kalóriatartalmuk sem elenyésző.



A házilag készített csokoládékban nagyon jól muzsikál a rizspehely, amivel mindenféle remek pohárkrémeket is díszíthetünk, gazdagíthatunk. Az egészségesnek azért nem nevezhető, de minimális csokoládé felhasználásával előállítható, pehelyből készített forgácsokkal is remekül elüthetjük az édesség utáni vágyunkat.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Gluténmentes,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Palacsinta kukoricalisztből
Palacsinta kukoricalisztből

A lisztből, tejből, kis sóval, kevés cukorral, 2 tojásból késhegynyi szódabikarbónával sima tésztát keverünk. Lassan adagolva belekeverjük az olajat, majd palacsintát sütünk belőle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ázsiai egytál fél óra alatt
Ázsiai egytál fél óra alatt

1. Minden hozzávalót felszeletelünk, mielőtt bármit is elkezdenénk! 2. Ezután egy nagyobb serpenyőben vagy Wok-ban három evőkanál étolajat felhevítünk, majd rádobjuk a csirkemelle...

Elkészítési idő: 30-40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Sajtos paradicsomos gnocchi
Sajtos paradicsomos gnocchi

A nyers gnocchit és a félbevágott-elnegyedelt mozzarellagolyókat összekeverem egy jénaiban. Egy kisebb lábasban megpárolom a felaprított hagymát és fokhagymát, beleöntöm a parad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Zabpelyhes banános sütemény GM
Zabpelyhes banános sütemény GM

A villával szétnyomott banánt összekeverjük a zabpehellyel, halmokat kanalazunk egy sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk