Levesek: halászlé, húsleves a belevalók nélkül, krémlevesek, hagymaleves. Amiben krumpli vagy répa van, ne fagyasszuk, mert felengedés után gumiszerűvé válnak
Levesbetétek: tészták, daragaluska, májgombóc, melyeket fagyottan tegyünk felengedés nélkül a forró levesbe
Kész ételek: pörkölt, lecsó, székelykáposzta, vadas hús, rizses hús
Előkészített ételek:
Zsemlemorzsába forgatott fasírt, panírozott húsok
Gombóc, nudli, krokett, röszti (sütés előtti állapotban)
Zöldségeket blansírozva érdemes a fagyasztóba tenni, mert felengedve így nem lesznek plöttyedtek, és ízük is élvezhető marad. A blansírozás egyfajta előfőzést jelent, mely annyit takar, hogy 2-3 percre lobogó forró vízbe kell dobni a zöldségeket, majd leszűrni, kihűteni és kis adagokba csomagolni. Így el lehet tenni a brokkolit, zöldbabot, paprikát, paradicsomot, karfiolt, padlizsánt, fejtett babot.
Gyümölcsök:
Az epret, málnát, szedret, egrest, ribizkét tálcás módszerrel fagyasztom, mely annyit jelent, hogy a szépen egymás mellé rakott gyümölcsöket tálcával együtt fagyasztom, amíg meg nem dermednek. Aztán a tálcát kivéve, a gyümölcsöket zacskókba pakolom, így „gurulósak” maradnak. Ezek után csak a natúr joghurthoz kell keverni azokat, esetleg turmixolni és kész az egészséges uzsonna. A cseresznyét, meggyet mindig kimagozom fagyasztás előtt. Igaz ez időigényesebb, viszont amikor a sütibe szórom, áldom azokat a perceket, melyeket a magozással eltöltöttem nyáron.
Az őszibarackot, sárgabarackot, almát turmixolva kis adagokban fagyasztottam a babás korszakban, így mindig volt „friss” gyümölcsünk télen is.
Sütemények, tészták: pizza tészta, pogácsa, kenyér, palacsinta (kisütve), tiramisu, torták, mézeskalács
Főzelékek: lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék
Fűszernövények: ha vitaminokban gazdag üde zöld fűszerekre vágyunk, feldarabolva, kicsi celofánokba csomagolva tegyük el a zellerlevelet, a petrezselymet, bazsalikomot, snidlinget, kaprot. Felengedés nélkül adjuk a levesekhez, szószokhoz, vagy akár télvíz idején fűszeres vajat készíthetünk belőle.
A füstölt körmöket átnézzük és ha szükséges megkapargatjuk, vagy megperzseljük, majd egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe. A fejet és a sertés lábakat alaposan megtisztítjuk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű10 evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldottam kevés vízben, besűrítettem a forrásban lévő anyagot a fazékban, majd annyi vízzel hígítottam, míg el nem értem a kívánt állagot....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA gombócokhoz a húst ízesítjük sóval, borssal, az áttört fokhagymával. A kisebb fej vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Ezt is a darál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű