menu

Családireceptkönyv.hu

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 személyre
Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
– 2 db paradicsom
– 2 evőkanál finomliszt
– pirospaprika
– őrölt bors
– kömény
– só
– 2 liter húsleves
– 1 db citrom leve
– 2 dl fehérbor
– 1 csokor petrezselyem zöldje
– 1/2 liter tejföl
– 1-2 babérlevél
– 2 gerezd fokhagyma
– 30 dkg vöröshagyma
– 40 dkg bab
– 40 dkg burgonya
– étolaj
– 80 dkg báránycomb
– 2 db paprika
Csipetke
– 1 db tojás
– 3 evőkanál finomliszt

Elkészítés:


Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.

Csipetke
Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Betyárleves... vagy pandúrgulyás
Betyárleves... vagy pandúrgulyás

A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tavaszi húsgombóc leves
Tavaszi húsgombóc leves

a zöldséget megpucoljuk -a burgonyát + karalábét + zellert kockára vágjuk, a sárgarépát karikázzuk -a karfiolt rózsáira szedjük -az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagym...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Frankfurti leves
Frankfurti leves

Kettévágom a kelkáposztát, durván a fele fog kelleni. Felszeletelem ujjnyi csíkokra, a kemény részeket kihagyom belőle. Lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha fe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hack Irén
Sárgaborsó-krémleves sült kolbásszal recept
Sárgaborsó-krémleves sült kolbásszal recept

A sárgaborsót főzés előtt 1 órával hideg vízbe áztatjuk és leszűrjük. Ezután az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a sárgabo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk