menu

Családireceptkönyv.hu

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 személyre
Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
– 2 db paradicsom
– 2 evőkanál finomliszt
– pirospaprika
– őrölt bors
– kömény
– só
– 2 liter húsleves
– 1 db citrom leve
– 2 dl fehérbor
– 1 csokor petrezselyem zöldje
– 1/2 liter tejföl
– 1-2 babérlevél
– 2 gerezd fokhagyma
– 30 dkg vöröshagyma
– 40 dkg bab
– 40 dkg burgonya
– étolaj
– 80 dkg báránycomb
– 2 db paprika
Csipetke
– 1 db tojás
– 3 evőkanál finomliszt

Elkészítés:


Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.

Csipetke
Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Frankfurti leves
Frankfurti leves

1. A virslit szeleteld fel vékonyan. 2. A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hide...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ilonka
 Tárkonyos csirkeleves
Tárkonyos csirkeleves

A húst megmostam és vékony csíkokra vágtam. Megtisztítottam, megmostam és kis darabokra vágtam fel a zöldségeket. A felaprított vöröshagymát az étolajon megfonnyasztottam, majd h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Jánosné
Lencseleves
Lencseleves

A lencsét 2-3 órára beáztatjuk (ha nincs idő anélkül is jó). Feltesszük főni bő vízben. Megpucoljuk a zöldségeket felvágjuk ahogy szeretjük (katika hosszúkás) és a lencséhez tesszü...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar BETŰTÉSZTÁS PARADICSOMLEVES
BETŰTÉSZTÁS PARADICSOMLEVES

A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és néhány percet várunk, majd rátesszük az őrölt paprikát, elkeverjük a ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk