menu

Családireceptkönyv.hu

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 személyre
Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam
– 2 db paradicsom
– 2 evőkanál finomliszt
– pirospaprika
– őrölt bors
– kömény
– só
– 2 liter húsleves
– 1 db citrom leve
– 2 dl fehérbor
– 1 csokor petrezselyem zöldje
– 1/2 liter tejföl
– 1-2 babérlevél
– 2 gerezd fokhagyma
– 30 dkg vöröshagyma
– 40 dkg bab
– 40 dkg burgonya
– étolaj
– 80 dkg báránycomb
– 2 db paprika
Csipetke
– 1 db tojás
– 3 evőkanál finomliszt

Elkészítés:


Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.

Csipetke
Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ildikó
Camembert leves
Camembert leves

Megforrósított vajon megpirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fél percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd beletesszük a nagyobb darabokra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Karalábéleves diós-kéksajtos golyókkal
Karalábéleves diós-kéksajtos golyókkal

A karalábékat meghámoztam és egyforma darabokra vágtam. Kevés vajon néhány percig pároltam, majd felöntöttem az alaplével és a vízzel. Megfűszereztem és fedő alatt készre főztem (k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Lencseleves
Lencseleves

A lencsét beáztatjuk. 1,2 l vízbe beletesszük a lencsét, a felkarikázott répákat, az egész hagymát, fokhagymát, sót és babérlevelet, 40 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Tej...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejszínes borsókrémleves
Tejszínes borsókrémleves

Az újhagymát és a vöröshagymát apróra kockázva olajon üvegesre pirítom, majd hozzáöntöm a borsót és hagyom, hogy levet engedjen. 10 percig párolom majd felöntöm kb. 4 dl vízzel. Só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk