menu

Családireceptkönyv.hu

''Olajügyek'' 2: Hogyan főzzünk olaj nélkül?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Szóval, nem is olyan nehéz kiiktatni a felesleges zsírokat, olajokat az étrendünkből. Egyszerű, új szokásokkal, technikákkal főzni, sőt még sütni is csodálatosan lehet hozzáadott olaj, zsír, margarin és vaj nélkül.

Elkészítés:


#1

Ne olajon dinszteld meg a hagymát! Hát akkor min? Vízen!!! Ennyire egyszerű és mennyivel olcsóbb is! A hagyma vízen történő megdinsztelésével még édesebbé is válik a hagyma! Egyre figyelj! Szeleteld fel a hagymát, minél apróbbra és akkor add a serpenyőbe, amikor a víz már forró és párold magas hőfokon! Talán picit tovább tart a folyamat így, mintha olajat használnál! Viszont semmi különbséget nem érzel majd a kész ételen! Akkor miért is használnál ezek után is olajat? Használj vizet! Sokkal egészségesebb és sokkal olcsóbb is! Ugyanígy bármilyen más, olajmentes folyadékban tudsz hagymát dinsztelni kedvedtől függően, mint például sör, bor, ecet vagy főzésből kimaradt, levesből kilopott zöldséglé! (Sose dobd ki a visszamaradt levet, ha bármilyen babot, zöldséget főzöl! Tedd el kisüvegekben, tartsd a hűtőben és használd hagymadinszteléshez!)



#2

Ne ránts, ne süss olajon! Süsd meg a dolgokat a sütőben olaj nélkül, sütőpapíron. Fordítsd meg egyszer az ételt, hogy mindkét oldala megpiruljon. Bizonyos ételeknél, esetleg kezdetben fedd le a sütőtálat fóliával, hogy megpuhuljon, majd a végén piríts rá fólia nélkül. Szintén ételtől függően, tapasztald ki, hogy mikor használj normál, grill vagy légkeveréses funkciókat. Vegyél egy csomag sütőpapírt, illetve próbáld ki a sütőzacskóban való sütést is! Ezek is sokkal olcsóbbak, mint az olaj! Ráadásul sokkal könnyebb lesz a tepsit, sütőtálat kitisztítani, elmosogatni is! :)



#3

Fűszerezz az ízek elérése érdekében, nem zsírral próbálj ételeket ’’ ízessé’’ tenni! Ha zsírmentesen főzöl, akkor általában több fűszerre lesz szükség! (Fűszerekkel kapcsolatos posztomat itt olvashatod!)



#4

Tejszín helyett próbáld ki a kesu ’’tejszín’’ használatát! Egy másik nagyon egyszerű tejszín-helyettesítő módszer az, amikor bármilyen növényi tejet kicsit besűrítesz kukoricakeményítővel és persze fűszerezed!



#5

Ha zsírmentesen szeretnél főzni a jövőben, akkor a következő konyhai eszközökre lehet szükséged alapvetően:

- Sütőpapír

- Egy jó, tapadásmentes, nagy serpenyő - lehetőleg fedővel, de fóliát is használhatsz a lefedéséhez

- Pároló - Nem szükséges egy profi pároló berendezést vásárolni, nekem sincsen! Helyette párolhatsz egy tésztafőző kosár segítségével. Tegyél vizet a lábas aljába, helyezd bele a dolgokat a kosárba, fedd le és alacsony fokozaton párolj!

- Olaj spray - Ha például serpenyőben valamit szeretnél hirtelen megpirítani (sült banán) vagy megsütni (palacsinta), akkor csak fújd be minimális mennyiségű olaj spray-vel a serpenyőt egyenletesen, és jelentősen csökkented a használt olaj mennyiségét. De ne használj boltban kapható, előre csomagolt olaj spray-ket, mert azok nagyon rossz minőségű olajokat, aromákat stb. tartalmaznak. Vegyél inkább egy Alnatura 100% napraforgó olajat a DM-ben (olíva-, kukorica-, repceolajat ne, mert azoknak nagyon alacsony az égéspontjuk és hevítés hatására rengeteg káros szabadgyök keletkezik), szerezz be egy üveg spray palackot és állítsd elő a saját olaj sray-det. Ha nincsen fújó palackod, ne bánd (egyelőre nekem sincs)! Egy papírtörlőt itass át olajjal és egyszerűen kend át vele a serpenyőt!

- Fehérzománcos kerámia sütőtál - szinte semmi nem ragad le benne, vagy csak minimálisan (IKEA-ban vannak jók)

- Szilikon muffin sütők vagy muffin papírocskák



#6

Na és jön a lényeg! Hogyan készítsünk salátaönteteket olaj nélkül?! Itt van pár általam használt kombináció, amelyekkel isteni salátákat lehet kreálni és nem hiányzik az olaj rajta egy cseppet sem:

½ - 1 narancs leve + mustár/ sűrített paradicsom + fűszerek

½ - 1 citrom leve + mustár/ sűrített paradicsom + fűszerek

Balzsamecet + mustár + méz (juharszirup/agávé)

Almaecet/Fehérborecet + mustár + oregénó + fokhagyma granulátum + méz (juharszirup/agávé)

Mustár + sűrített paradicsom + növényi tej + citromlé

Víz + fehérbab + mustár + juharszirup (méz) + citromlé összeturmixolva (esetleg szójaszósszal, tahinivel és neme élesztőpehellyel megspékelve)

Mustár + szójaszósz+ citromlé + víz + juharszirup (méz/agávé) (+ esetleg nemes élesztőpehely)

Almaszósz + mustár + fokhagyma granulátum + citromlé



#7

Na és mit kenjünk a szendvicsünkbe, ha nem vajat vagy margarint? 2 perces, egészséges szendvicskrémeket a rengeteg értömítő, telitett zsír, izolált növényi olaj, esetleg hidrogénezett olajok, illetve aromák, színezők és tartósítók nélkül:

’’Vaj’’: Fehérbab villával krémesre összetörve – Ez az új, ’’natúr’’ vajam! Tökéletes bármilyen szendvicsbe, és csak ki kell nyitni egy konzervet hozzá! Persze lehet fokozni az élvezeteket még és a bab ’’vajat’’ fűszerekkel, fokhagyma granulátummal, mustárral, sűrített paradicsommal, citromlével, szójaszósszal ízesíteni, ahogy kedved tartja.

Avokádó: Villával összetörve a legkrémesebb ’’vaj’’, amit a természet adott nekünk.

Vörösbabkrém

Hummus

A babfélék tele vannak rostokkal, vassal, vitaminokkal, és felesleges, értéktelen zsírok helyett ezekből is isteni kenyérrevalót tudunk készíteni 2 perc alatt. A vas felszívódását a C-vitamin elősegíti, szóval csöpögtess a szendvicsedbe pár csepp citromlevet, vagy tegyél bele paradicsom karikákat, paprikát, és maximalizáltad a hasznosuló vas felszívódását.



A zsírmentes főzés tulajdonképpen olyan, mintha egy új nyelvet tanulnánk. Gyakorolni kell és sokat alkalmazni a gyakorlatban és menni fog! Egyszerűbb, mint gondolnád! Legközelebb, mikor elfogyott az olajod otthon, egyszerűen már csak ne vegyél egy újabb üveggel, és ha nincsen otthon, akkor nem is fogod használni! Helyette rá leszel kényszerítve, hogy kipróbáld a fenti tippeket, és mire észrevennéd, meg is szokod!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi ropogós kenyér recept
Házi ropogós kenyér recept

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet, mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk), majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este össz...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar 30 PERCES SAJTOS RÚD: SÜTŐPOROS RECEPT, AMIT KELESZT
30 PERCES SAJTOS RÚD: SÜTŐPOROS RECEPT, AMIT KELESZT

A 30 perces sajtos rúd elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a vajat, a tejfölt és a sót egy tálban összekeverjük. Összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagra. A tészta tetejét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anette
Kínai mézes-ketchupos-szezámmagos csirkemell rizzsel
Kínai mézes-ketchupos-szezámmagos csirkemell rizzsel

A lisztet, keményítőt, sót elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk a tojást, és annyi vizet, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. A sütés során kell még víz, mert a tészta folyamatosan...

Elkészítési idő: 15 perc + sütés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hamis marcipángolyó recept
Hamis marcipángolyó recept

A búzadarát leforrázzuk a forró tejjel, majd gafyjuk kihűlni. Hozzáafjuk a margarint, háztartási kekszet, porcukrot és az aromát, majd jól összegyúrjuk. A masszából kis golyócsk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk