menu

Családireceptkönyv.hu

ORJALEVES A disznótorok elmaradhatatlan fogása.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 személyre:

2 kg Karaj, vagy orja húsos csont

3 db Sárgarépa tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel

2 db petrezselyem gyökér tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel

1 zeller gumó tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel

1 kisebb karalábé tisztítva

1-2 fej vöröshagyma csak a legkülső héját szedjük le. A még színes levelek nagyon szép színt kölcsönöznek. És nem is hagyják szétfőni.

3-4 gerezd fokhagyma vagy egy kisebb fej keresztben félbevágva.

¼ Kelkáposzta a főzési idő utolsó negyedébe tegyük csak bele.

1-2 TK só

1 TK egész feketebors

1 csipet köménymag kis darabka szerecsendió, gyömbér.

5-10-15 dkg finommetélt tészta attól függően, hogy szárított vagy frissen gyúrt-e, na meg persze mennyire szereted, hogy „megáll a kanál benne”.

Elkészítés:


Elkészítés:

A csontokat megmostad engedd fel vízzel, hogy ellepje, forrald fel és önts le róla. Egy újabb öblítés és most már a végleges főzővízzel való felengedés, sózás következik. Hajdan volt egyik mesterem a sütőbe tette a csontokat és enyhén forró sütőben hőkezelte. Ezekkel a praktikákkal kristály tiszta leves tudunk főzni, feltéve, ha nagyon lassan gyöngyözve fő kb. 90-95 C fokos készül. Így nincs szükség lehabozásra. Amikor félig megfőtt következnek a zöldségek és fűszerek. Ez után bőven marad időnk a tészta elkészítésére, kifőzésére, hideg vízben való leöblítésére. Nem tanácsos belefőzni, mert a tésztából kioldódó keményítő opálossá teszi levesünket. Bátrabbak akár előző este feltehetik, a tűzhelyre persze itt elmarad a belevalók ütemezése. Másnap reggel lekapcsoljuk. Evés előtt leszűrjük, a zöldségeket összeaprítjuk, a tésztával a tányérokra szétosztjuk, a húsos csontokat egy nagy tálban tálalhatod. Hozzá tormát, egyéb kiegészítőket adhatunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az orja a sertés húsos gerinccsontja...



Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész.
Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is. A karajcsont kiváló levesben főzve. (orja

Az orjára bontás lényege pont az, hogy a gerinccsontot ne kettévágjuk, hanem egyben emeljük ki. Orjacsont , ez a gerinc egy kis hússal együtt . Az így kivett gerincben benne marad a gerincvelő / ez az amitől a levesünk még különlegesebb lesz / ízlés szerint levágott darabjából főtt húslevest nevezzük orja levesnek . Ellentétben azzal amit manapság a húsipari hűtőkben napokig vagy hetekig tárolt félsertések ipari bontása eredményeképpen adódó karajcsontból főznek , ami a maga nemében lehet ízletes is de nem orjaleves és nem is lehet egy-napon emlegetni vele !

ORJALEVES A disznótorok elmaradhatatlan fogása.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csirkeleves palócosan
Csirkeleves palócosan

A húst kicsontozom, bõrét lehúzom, apró kockára vágom. A zsiradékon a hagymát (aprókocka) megpirítom, leveszem a tüzrõl, meghintem pirospaprikával, rádobom a húst, átforgatom és ke...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Tárkonyos raguleves
Tárkonyos raguleves

A hagyományos tárkonyos raguleves mindig is a kedvencem volt. Így hát elkészítettem annak egészséges változatát. Egy fél fej vöröshagymát (ha túl kicsi akkor egy egészet) felapríto...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Húsgombóc leves
Húsgombóc leves

A darált húst, a tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet összekeverem, megsózom, és annyi zsemlemorzsát keverek hozzá, hogy formázható legyen. A zöldségeket felkarikázom. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Papp Gina
Brokkoli krémleves tej,tejszín nélkül
Brokkoli krémleves tej,tejszín nélkül

A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, majd 1 l vízben főni tesszük. Sózzuk, beletesszük a zabpelyhet, és a brokkolit puhára főzzük. Néhány fej brokkolit félret...

Elkészítési idő: 45 min
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk