4 személyre:
2 kg Karaj, vagy orja húsos csont
3 db Sárgarépa tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
2 db petrezselyem gyökér tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
1 zeller gumó tisztítva egészben hagyva csak főve vágjuk fel
1 kisebb karalábé tisztítva
1-2 fej vöröshagyma csak a legkülső héját szedjük le. A még színes levelek nagyon szép színt kölcsönöznek. És nem is hagyják szétfőni.
3-4 gerezd fokhagyma vagy egy kisebb fej keresztben félbevágva.
¼ Kelkáposzta a főzési idő utolsó negyedébe tegyük csak bele.
1-2 TK só
1 TK egész feketebors
1 csipet köménymag kis darabka szerecsendió, gyömbér.
5-10-15 dkg finommetélt tészta attól függően, hogy szárított vagy frissen gyúrt-e, na meg persze mennyire szereted, hogy „megáll a kanál benne”.
Elkészítés:
A csontokat megmostad engedd fel vízzel, hogy ellepje, forrald fel és önts le róla. Egy újabb öblítés és most már a végleges főzővízzel való felengedés, sózás következik. Hajdan volt egyik mesterem a sütőbe tette a csontokat és enyhén forró sütőben hőkezelte. Ezekkel a praktikákkal kristály tiszta leves tudunk főzni, feltéve, ha nagyon lassan gyöngyözve fő kb. 90-95 C fokos készül. Így nincs szükség lehabozásra. Amikor félig megfőtt következnek a zöldségek és fűszerek. Ez után bőven marad időnk a tészta elkészítésére, kifőzésére, hideg vízben való leöblítésére. Nem tanácsos belefőzni, mert a tésztából kioldódó keményítő opálossá teszi levesünket. Bátrabbak akár előző este feltehetik, a tűzhelyre persze itt elmarad a belevalók ütemezése. Másnap reggel lekapcsoljuk. Evés előtt leszűrjük, a zöldségeket összeaprítjuk, a tésztával a tányérokra szétosztjuk, a húsos csontokat egy nagy tálban tálalhatod. Hozzá tormát, egyéb kiegészítőket adhatunk.
Az orja a sertés húsos gerinccsontja...
Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész.
Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is. A karajcsont kiváló levesben főzve. (orja
Az orjára bontás lényege pont az, hogy a gerinccsontot ne kettévágjuk, hanem egyben emeljük ki. Orjacsont , ez a gerinc egy kis hússal együtt . Az így kivett gerincben benne marad a gerincvelő / ez az amitől a levesünk még különlegesebb lesz / ízlés szerint levágott darabjából főtt húslevest nevezzük orja levesnek . Ellentétben azzal amit manapság a húsipari hűtőkben napokig vagy hetekig tárolt félsertések ipari bontása eredményeképpen adódó karajcsontból főznek , ami a maga nemében lehet ízletes is de nem orjaleves és nem is lehet egy-napon emlegetni vele !
A húst kicsontozom, bõrét lehúzom, apró kockára vágom. A zsiradékon a hagymát (aprókocka) megpirítom, leveszem a tüzrõl, meghintem pirospaprikával, rádobom a húst, átforgatom és ke...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA hagyományos tárkonyos raguleves mindig is a kedvencem volt. Így hát elkészítettem annak egészséges változatát. Egy fél fej vöröshagymát (ha túl kicsi akkor egy egészet) felapríto...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA darált húst, a tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet összekeverem, megsózom, és annyi zsemlemorzsát keverek hozzá, hogy formázható legyen. A zöldségeket felkarikázom. A...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, majd 1 l vízben főni tesszük. Sózzuk, beletesszük a zabpelyhet, és a brokkolit puhára főzzük. Néhány fej brokkolit félret...
Elkészítési idő: 45 min Nehézség: Könnyű