A grillezés veszélyei
A grillezés során a mutagén/karcinogén vegyületeknek jellemzően két fő típusa keletkezik. Ezek a következők:
a heterociklikus-aminok (HCA), és
a policiklusosos aromás szénhidrogének (PAH)
Most az egyszer nem vegyészkedek, s nem untatok senkit ezekkel a vegyületcsoportokkal, mivel elég nagy irodalma van magyar nyelven is. A veszélyt nem kell túlbecsülni, a grillezésről nem kell lemondani, azonban a kockázatokat kár lenne alulértékelni. Vannak kockázatok, de csökkenthetők, mégpedig igen egyszerű módszerekkel.
Az egészséges grillezés titkai
SOVÁNYABB HÚSOK: Lehetőleg sovány húsokat grillezzünk, amiből nem, vagy csak kevés zsír csöpög ki. Általában kerüljük a zsír csöpögését és égését, mert a felszálló füstben bőven lesz policiklusosos aromás szénhidrogén, ami a füsttel a hús felszínére kerülhet.
MARINÁLÁS: A heterociklikus aminok mennyiségének csökkentésére a marinálás a legjobb módszer. A grillezés előtt akár csak néhány percig marinált húsokon keletkező heterociklikus aminok akár 90 százalékkal is csökkenthetők így.
A marinálás jelentése: savas közegben (pl.: például ecet, citromlé, bor) való pácolás. Ez lehet hús, zöldség vagy gyümölcs is.
NE ÉGESSÜK: Ne süssük túl a húst, ne égessük meg, mert azzal tényleg veszélyes mértékű heterociklikus amint termelünk.
KERÜLJÜK A FELCSAPÓ LÁNGOT: A grillrács közül felcsapó lángok kiválóan alkalmasak a HCA és PAH előállítására, ezért tartsuk karban a tüzet és már csak ezért se engedjük a zsírt lecsöppenni.
AZ ALACSONYABB HŐMÉRSÉKLET JOBB: Az alacsonyabb hőmérsékletű sütés (BBQ) során kevesebb HCA keletkezhet, ezért inkább az javasolt.
1.Tisztítsd meg a karfiolt, mosd meg és szedd rózsákra. 2.Dobd a karfiolrózsákat forrásban lévő vízbe 10 percre. 3.Szűrd le a karfiolt, és 150 ml főzővízzel együtt tedd turmixgép...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű3 csirkemellet felvágunk hosszúkés csíkokra. Lábosba 1-2 evőkanál olajat teszünk, majd rádobjuk a csirkehúst és hirtelen megpirítjuk. 3 sárgarépát, 2 zöldséget felkarikázunk, és ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA chutneyt készíthetjük kész birsalmakompótból vagy citromos, szegfűszeges, kevés cukorral ízesített vízben megfőzött nyers birsalmából is. Először lecsepegtetjük a birsalmát. Az...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű