menu

Családireceptkönyv.hu

RÁKKELTŐ GRILLEZÉS – egészségesen


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A grillezés veszélyei
A grillezés során a mutagén/karcinogén vegyületeknek jellemzően két fő típusa keletkezik. Ezek a következők:

a heterociklikus-aminok (HCA), és
a policiklusosos aromás szénhidrogének (PAH)
Most az egyszer nem vegyészkedek, s nem untatok senkit ezekkel a vegyületcsoportokkal, mivel elég nagy irodalma van magyar nyelven is. A veszélyt nem kell túlbecsülni, a grillezésről nem kell lemondani, azonban a kockázatokat kár lenne alulértékelni. Vannak kockázatok, de csökkenthetők, mégpedig igen egyszerű módszerekkel.

Az egészséges grillezés titkai
SOVÁNYABB HÚSOK: Lehetőleg sovány húsokat grillezzünk, amiből nem, vagy csak kevés zsír csöpög ki. Általában kerüljük a zsír csöpögését és égését, mert a felszálló füstben bőven lesz policiklusosos aromás szénhidrogén, ami a füsttel a hús felszínére kerülhet.


MARINÁLÁS: A heterociklikus aminok mennyiségének csökkentésére a marinálás a legjobb módszer. A grillezés előtt akár csak néhány percig marinált húsokon keletkező heterociklikus aminok akár 90 százalékkal is csökkenthetők így.

A marinálás jelentése: savas közegben (pl.: például ecet, citromlé, bor) való pácolás. Ez lehet hús, zöldség vagy gyümölcs is.
NE ÉGESSÜK: Ne süssük túl a húst, ne égessük meg, mert azzal tényleg veszélyes mértékű heterociklikus amint termelünk.


KERÜLJÜK A FELCSAPÓ LÁNGOT: A grillrács közül felcsapó lángok kiválóan alkalmasak a HCA és PAH előállítására, ezért tartsuk karban a tüzet és már csak ezért se engedjük a zsírt lecsöppenni.


AZ ALACSONYABB HŐMÉRSÉKLET JOBB: Az alacsonyabb hőmérsékletű sütés (BBQ) során kevesebb HCA keletkezhet, ezért inkább az javasolt.

RÁKKELTŐ GRILLEZÉS – egészségesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Brokkolit ezért együnk naponta
Brokkolit ezért együnk naponta

Hogyan fogyasszuk? Vásárláskor figyeljünk a frissességre, amelyet leginkább üde, vízzel telt levelei garantálnak. Az apró rózsák bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túró rudi
Túró rudi

Mindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn.Hozzá reszeljük a megmosott citrom héját, a porcukrot és a vaníli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
cesnakové antibiotikum
cesnakové antibiotikum

Nejprve smícháte jablečný ocet s medem. Potom k němu vmícháte také vylisované stroužky česneku. Vše uzavřete ve skleněné nádobě a dáte do lednice. Takto necháte 5 dní louhovat a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
A sült paprikát több módon is készíthetjük.
A sült paprikát több módon is készíthetjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk