menu

Családireceptkönyv.hu

RÁKKELTŐ GRILLEZÉS – egészségesen


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A grillezés veszélyei
A grillezés során a mutagén/karcinogén vegyületeknek jellemzően két fő típusa keletkezik. Ezek a következők:

a heterociklikus-aminok (HCA), és
a policiklusosos aromás szénhidrogének (PAH)
Most az egyszer nem vegyészkedek, s nem untatok senkit ezekkel a vegyületcsoportokkal, mivel elég nagy irodalma van magyar nyelven is. A veszélyt nem kell túlbecsülni, a grillezésről nem kell lemondani, azonban a kockázatokat kár lenne alulértékelni. Vannak kockázatok, de csökkenthetők, mégpedig igen egyszerű módszerekkel.

Az egészséges grillezés titkai
SOVÁNYABB HÚSOK: Lehetőleg sovány húsokat grillezzünk, amiből nem, vagy csak kevés zsír csöpög ki. Általában kerüljük a zsír csöpögését és égését, mert a felszálló füstben bőven lesz policiklusosos aromás szénhidrogén, ami a füsttel a hús felszínére kerülhet.


MARINÁLÁS: A heterociklikus aminok mennyiségének csökkentésére a marinálás a legjobb módszer. A grillezés előtt akár csak néhány percig marinált húsokon keletkező heterociklikus aminok akár 90 százalékkal is csökkenthetők így.

A marinálás jelentése: savas közegben (pl.: például ecet, citromlé, bor) való pácolás. Ez lehet hús, zöldség vagy gyümölcs is.
NE ÉGESSÜK: Ne süssük túl a húst, ne égessük meg, mert azzal tényleg veszélyes mértékű heterociklikus amint termelünk.


KERÜLJÜK A FELCSAPÓ LÁNGOT: A grillrács közül felcsapó lángok kiválóan alkalmasak a HCA és PAH előállítására, ezért tartsuk karban a tüzet és már csak ezért se engedjük a zsírt lecsöppenni.


AZ ALACSONYABB HŐMÉRSÉKLET JOBB: Az alacsonyabb hőmérsékletű sütés (BBQ) során kevesebb HCA keletkezhet, ezért inkább az javasolt.

RÁKKELTŐ GRILLEZÉS – egészségesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Csalán krém visszérre
Csalán krém visszérre

Egy magas falú edényt forró vízbe állítunk, és ebbe rakjuk az apróra vágott csalánt. Ha van régi mák darálónk, akkor használjuk bátran és pépesítsük a friss növényt. Én inkább a fr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Ultra gyors és extra finom kakaós-diós süti liszt né
Ultra gyors és extra finom kakaós-diós süti liszt né

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A négy egész tojást a cukorral kb. 5-6 percig keverjük, amíg sűrű, kemény krémet nem kapunk. A felolvasztott, langyos margarint adjuk hozzá és kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
11. A kovász szaporítása sütés előtt – kezdőknek!
11. A kovász szaporítása sütés előtt – kezdőknek!

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Diós lencse pástétom
Diós lencse pástétom

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse egy száraz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk