menu

Családireceptkönyv.hu

Rakott kelkáposzta másként


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1500g kelkáposzta,

1000g darált marhahús,

300g hosszúszemű rizs,

00g tejföl,



2 közepes fej hagyma,

3 gerezd fokhagyma,

vaj,

olaj,

sáfrány, kurkuma, csillagánizs, durvára tört bors keveréke, pirospaprika, egész kömény, őrölt kömény, római kömény.

Elkészítés:


Elkészítése: A kelkáposztát leveleire szedjük, és egy nagyméretű lábosba tesszük. A levelekre forró vizet öntünk és megszórjuk egész köménnyel. (A kelkáposzta levelek főzővizét felesleges sózni, mert a levelek ettől nem lesznek sósak.) A vizet felforraljuk, majd egyből levesszük a tűzről és a leveleket 10 percig hagyjuk a forró vízben.



Közben a hagymát finomra vágjuk és serpenyőben olívaolajon dinszteljük. Egész köményt és római köményt adunk hozzá, valamint a durvára tört borskeveréket (szecsuáni bors lehetőleg legyen benne). Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a darálthúst, némi vizet és a fokhagymát, majd főzzük és zsírjára pirítjuk. Amikor a hús már majdnem elkészült, pirospaprikát és sót adunk hozzá. (A darált húsnak legyen színe, ezért ennek megfelelő mennyiségű paprikát adjunk hozzá.)



Mossuk meg a rizst háromszor-négyszer tiszta hideg vízben, majd a főzőedényben kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel. A főzővizet sózzuk, adjunk hozzá ízlés szerint kurkumát, sáfrányt és csillagánizst, valamint némi olíva olajat. (Az előbbi műveletek egyidejűleg végezhetők a darált hús készítésével.) Ha a rizs a vizet magába itta és majdnem megpuhult, a lábast a tűzről lehúzva a rizst a lefedett edényben hagyjuk még gőzölődni.

Az íly’módon majdnem teljesen megpuhult rizst keverjük össze a fűszerezett, főtt, darált marhahússal. Az ízek lágyítására adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt is, és jól keverjük össze. Szükség és ízlés szerint ekkor még fűszerezhetjük őrölt köménymaggal, sóval, borssal.

Egy megfelelő méretű tepsit vajazzunk ki, majd az aljára terítsünk egy réteg kelkáposzta levelet. Erre kerül a rizs és hús keveréke, majd egy újabb réteg kelkáposztalevél, újabb rizs-hús keverék, végül az ételt kelkáposztalevelekkel fedjük le. A rétegek legtetejére pirospaprikával kevert bőséges mennyiségű tejföl kerül.



Az ételt többféle hőmérsékleten sütöttem:

15 percig 220°C-on.

25 percig 160°C-on. (A 40. perc végén az étel belső hőmérséklete 67°C).

10 perc 180°C-on légkeveréssel.

15 perc 220°C-on légkeveréssel. (A 65. perc végén az étel belső hőmérséklete 87,5°C). Ha elkészült, az ételt hagyjuk 10-15 percig pihenni. Másnapra különösen finom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
50. Gyos /girosz
50. Gyos /girosz

A pác hozzávalókat összekeverni,ráönteni a húsra. 1 órát pihentetni. Saslik pálcára szúrni fél lilahagymát,hússzeletek. Tepsibe állítani,köréje hasábburgonya. 220 fok 40 p sütés....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: ani44
 BÜRKÉS BABLEVES,    TARHONYÁVAL
BÜRKÉS BABLEVES, TARHONYÁVAL

.A babot egy éjszakára beáztatjuk. A szépen megtisztítot sertésbőrkét 30-35 percig előfőzzük; majd ahogy hűl vékony csíkokra vágjuk. (Ezt én eleimtől tanultam; merthogy ezzel a mó...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kreol jambalaya
Kreol jambalaya

A garnélát tisztítsuk meg, és egy tálban vízzel felöntve tegyük félre. Karikázzuk fel a kolbászt, tisztítsuk, aprítsuk a hagymákat. A csirkemellet mossuk meg, és kockázzuk fel, a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Apaci
Tejszínes rakott penne
Tejszínes rakott penne

A pennét rakd sós, lobogó vízbe, és főzd fogkeményre nyolc perc alatt. Ha kész, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, és csepegtesd le. Kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott vörö...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk