menu

Családireceptkönyv.hu

Rizsfőzés lépésről lépésre


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A rizst egy bögrében vagy egy mércés edényben megmérjük. Az a lényeg, hogy lássuk, mekkora a térfogata. A rizs térfogatának duplája lesz a víz mennyisége, amire szükségünk lesz. A rizst szűrőbe öntjük és folyó víz alatt, időnként rázogatva alaposan megmossuk; erre azért van szükség, hogy a rizslisztet kimossuk belőle. Amikor kész, alaposan lecsöpögtetjük le róla a vizet. Az a legjobb, ha főzés előtt jóval hamarabb megtesszük ezt és megszárad a rizs, mert lerövidíti a főzési időt, annál hamarabb lesz készen majd az étel.

Mikor főzni kezdünk, az olajat egy lábosba öntjük, nagy lángon felforrósítjuk. Beleszórjuk a rizst és addig keverjük folyamatosan, amíg a rizsszemek meg nem száradnak, körbe nem olajozódnak, egymástól szét nem pattognak. Közben előkészítjük a szükséges vízmennyiséget, ami legalább langyos vagy meleg legyen. Akkor hozzátesszük a hagymát, kb. 1 percig kevergetjük, közben a hőt a lábos alatt kis lángra vesszük. Beleöntjük oldalról óvatosan a vizet (vigyázat! erősen gőzöl, nehogy megégesse magát valaki!), összekavarjuk. Beletesszük a sót, a borsot és a fűszereket és újra összekavarjuk. Erősebben sózzuk, mint amennyire a készételt szeretnénk, mert a rizs felveszi a só ízét. Ezután az edényt lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs be nem szívja a nedvességet. Közben egyszer sem szabad megkavarni! Akkor rászórjuk a petrezselyemzöldet, visszatesszük a fedőt, elzárjuk alatta a lángot, kb. 5-7 percig így hagyjuk, amíg be nem szívja a maradék folyadékot. A fedőt levesszük, a rizst egy fakanállal összekeverjük, és tálalhatjuk!

Tipp: az ízesítő fűszerek címszó alatt értem mindazon fűszereket, amelyek a főételhez illenek vagy abban benne vannak; ha ezekből a rizsre is kerül egy kicsi, akkor jobb lesz az összhatás. Adhatunk hozzá pl. (házi) vegetát, gyömbérport, kurkumát, sáfrányt, stb. Ha a rizs a pirítás közben nagyon ragadna az edény aljához, öntsünk hozzá egy kevés olajat. Előgőzölt rizs használata esetén a vízből elég a rizs térfogatának másfélszerese is. A leírás egy alaprecept; ha szeretnénk zöldséget is adni hozzá – zöldborsót, apróra kockára vágott répát, karalábét vagy vegyes zöldséget, akkor azt a víz hozzáadása után osszuk el a rizs tetején és öntsünk még rá 1-2 evőkanál vizet pluszban.

Trükkök, tippek, praktikák:



Tipp: az ízesítő fűszerek címszó alatt értem mindazon fűszereket, amelyek a főételhez illenek vagy abban benne vannak; ha ezekből a rizsre is kerül egy kicsi, akkor jobb lesz az összhatás. Adhatunk hozzá pl. (házi) vegetát, gyömbérport, kurkumát, sáfrányt, stb. Ha a rizs a pirítás közben nagyon ragadna az edény aljához, öntsünk hozzá egy kevés olajat. Előgőzölt rizs használata esetén a vízből elég a rizs térfogatának másfélszerese is. A leírás egy alaprecept; ha szeretnénk zöldséget is adni hozzá – zöldborsót, apróra kockára vágott répát, karalábét vagy vegyes zöldséget, akkor azt a víz hozzáadása után osszuk el a rizs tetején és öntsünk még rá 1-2 evőkanál vizet pluszban.

Rizsfőzés lépésről lépésre

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lángos
Lángos

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd 30 percig pihentetjük a tésztát. (Ha szárított élesztővel készítjük, akkor azt csak hozzákeverjük a liszthez. Ha friss élesztővel, akkor a lan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Zamatos házi  vékony felvágott
Zamatos házi vékony felvágott

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar sült padlizsán sajttal és füstölt tarjával
sült padlizsán sajttal és füstölt tarjával

A padlizsánokat jól megmostam, majd kb. 1 ujjnyi karikákra szeleteltem és megsóztam. Nagyjából fél órát állni hagytam, addig összeállítottam a sajtkrémet. A tömlős sajtot és a kock...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyros fűszerkeverék
Gyros fűszerkeverék

A gyros fűszerkeverék alapját azok a fűszerek alkotják, amikhez mennyiséget is megadtam. Kezdd ezekkel, az arányokat betartva. Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk