Hozzávalók 6 személyre
80 dkg burgonya
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér
1 kis darabka zeller
1 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg erdélyi szalonna
10 dkg füstölt kolbász
3 dl savanyúkáposzta-lé
2 babérlevél
tárkony
só
1 evőkanál zsír
kevés liszt
őrölt pirospaprika
a tálaláshoz: fejenként 1-2 főtt tojás, tejföl
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd a felkarikázott sárgarépát és gyökeret. Kevergetve 3-4 percig dinszteljük, és hozzáadjuk a zellert, a kockára vágott burgonyát és a fokhagymagerezdeket. Átkeverjük, ízesítjük sóval, kevés tárkonnyal, és beletesszük a babérlevelet. Hozzáöntjük a savanyú káposzta levét, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi a zöldségeket, és félpuhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulnának, eltávolítjuk a babérlevelet, beletesszük a karikára vágott kolbászt, vizet öntünk hozzá, és újraforraljuk a levest.
Közben a zsíron kevés liszttel és pirospaprikával rántást készítünk. Felengedjük kevés lével, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Ha kell, adunk még hozzá tárkonyt, sót, savanyúkáposzta-levet, és forralunk egyet rajta.
Tálaláskor főtt tojást, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk hozzá.
Tipp: aki szeretné még dúsítani a levest, tálaláskor tehet bele apróra vágott savanyú káposztát.
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Ki...
Elkészítési idő: kb 1 ó. Nehézség: KönnyűOlvasztott zsíron üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Ha kész, hozzáadjuk a kockázott sütőtököt, az átmosott vörös lencsét, gyömbért és átforgatjuk. Hozzáöntjük a fél liter...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt. Félretesszük. 2. A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket csíkokra vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hagymát három perc alatt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve további két percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a tisztított és felda...
Elkészítési idő: 40-45 perc Nehézség: Könnyű