Hozzávalók 6 személyre
80 dkg burgonya
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér
1 kis darabka zeller
1 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg erdélyi szalonna
10 dkg füstölt kolbász
3 dl savanyúkáposzta-lé
2 babérlevél
tárkony
só
1 evőkanál zsír
kevés liszt
őrölt pirospaprika
a tálaláshoz: fejenként 1-2 főtt tojás, tejföl
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd a felkarikázott sárgarépát és gyökeret. Kevergetve 3-4 percig dinszteljük, és hozzáadjuk a zellert, a kockára vágott burgonyát és a fokhagymagerezdeket. Átkeverjük, ízesítjük sóval, kevés tárkonnyal, és beletesszük a babérlevelet. Hozzáöntjük a savanyú káposzta levét, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi a zöldségeket, és félpuhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulnának, eltávolítjuk a babérlevelet, beletesszük a karikára vágott kolbászt, vizet öntünk hozzá, és újraforraljuk a levest.
Közben a zsíron kevés liszttel és pirospaprikával rántást készítünk. Felengedjük kevés lével, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Ha kell, adunk még hozzá tárkonyt, sót, savanyúkáposzta-levet, és forralunk egyet rajta.
Tálaláskor főtt tojást, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk hozzá.
Tipp: aki szeretné még dúsítani a levest, tálaláskor tehet bele apróra vágott savanyú káposztát.
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk. Pici olajon pároljuk kb 1 percig. A káposztát csíkozzuk, nem kell vékonyra, hogy valami maradjon is belőle. Rádobjuk a hagymára a felaprít...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tejet, a főzőtejszínt és a vizet feltesszük főni, beleszórjuk az ételízesítőt. A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, és beletesszük a levesbe, majd mehet bele a bors, a szerec...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA vöröshagymát pucold meg, vágd apróra, és kevés olajon dinszteld meg. Rakd hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsd egy percig. Szórj rá lisztet, és kevergesd, amíg világosbarna n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombóchoz a megpucolt, kis darabokra vágott krumplit sós vízben főzd puhára, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, majd, amikor kihűl, tedd hozzá a tojást, a sót,...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű