menu

Családireceptkönyv.hu

Soproni lakodalmas leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 egész konyhakész tyúk
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
5 dkg gomba
15 dkg kelkáposzta
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 szem egész bors
őrölt gyömbér

A gombócokhoz
20 dkg sertésmáj
1 vöröshagyma
5 dkg zsír
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomra vágott majoránna
só, őrölt bors
A tálaláshoz
25 dkg cérnametélt, sós vízben kifőzve
finomra vágott snidling

Elkészítés:


A tyúkot 5-6 liter hideg vízben feltesszük főni. A keletkező habját leszedjük. Beletesszük a megtisztított, egyben hagyott fehér- és sárgarépát, a vöröshagymát, a zellert, a gombát, a kelkáposztát, a fokhagymát és a csokorba kötött zöldpetrezselymet. Beleszórjuk
a borsot, ízesítjük sóval és ízlés szerint őrölt gyömbérrel. Kis lángon, lefedve 3-4 óra alatt készre főzzük.

A húslevest levesszük a tűzről és 15-20 percig pihentetjük. Ez idő alatt leülepszik. Leszedjük a zsírját, majd merőkanállal tiszta szűrőruhán átszedjük vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük.

A gombócokhoz a finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban egy csipet sóval üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, megvárjuk, amíg annak színanyagai kioldódnak, majd a tűzről lehúzva félretesszük. A zsemléket vízbe áztatjuk. A májat megtisztítjuk az erektől és ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymes hagymát, az alaposan kifacsart zsemléket, a tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd nedves kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük.

Tálalás előtt a tyúkot kicsontozzuk, a húsát darabokra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, majd a kifőzött cérnametélttel és a májgombóccal együtt a levesbe tesszük. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

Soproni lakodalmas leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Gombaleves
Gombaleves

A gombát alaposan leöblítjük, a tönköket kitörjük és felkarikázzuk, a gombafejeket nem túl vékony szeletekre vágjuk. A répát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A hagymákat apróra...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Dunai halászlé
Dunai halászlé

1. A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. 2. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anna
Borsóleves
Borsóleves

A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Rádobjuk a fagyasztott borsót, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk rá, kiolvasztjuk, majd rádobjuk a többi zöldséget, fűszerezük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Burgonyakrémleves
Burgonyakrémleves

A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzátesszük a felaprított burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, fűszerezzük, és 3o percig főzzük. Ha megfőtt, turmixgépb...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk