menu

Családireceptkönyv.hu

Soproni lakodalmas leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 egész konyhakész tyúk
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
5 dkg gomba
15 dkg kelkáposzta
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 szem egész bors
őrölt gyömbér

A gombócokhoz
20 dkg sertésmáj
1 vöröshagyma
5 dkg zsír
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomra vágott majoránna
só, őrölt bors
A tálaláshoz
25 dkg cérnametélt, sós vízben kifőzve
finomra vágott snidling

Elkészítés:


A tyúkot 5-6 liter hideg vízben feltesszük főni. A keletkező habját leszedjük. Beletesszük a megtisztított, egyben hagyott fehér- és sárgarépát, a vöröshagymát, a zellert, a gombát, a kelkáposztát, a fokhagymát és a csokorba kötött zöldpetrezselymet. Beleszórjuk
a borsot, ízesítjük sóval és ízlés szerint őrölt gyömbérrel. Kis lángon, lefedve 3-4 óra alatt készre főzzük.

A húslevest levesszük a tűzről és 15-20 percig pihentetjük. Ez idő alatt leülepszik. Leszedjük a zsírját, majd merőkanállal tiszta szűrőruhán átszedjük vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük.

A gombócokhoz a finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban egy csipet sóval üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, megvárjuk, amíg annak színanyagai kioldódnak, majd a tűzről lehúzva félretesszük. A zsemléket vízbe áztatjuk. A májat megtisztítjuk az erektől és ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymes hagymát, az alaposan kifacsart zsemléket, a tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd nedves kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük.

Tálalás előtt a tyúkot kicsontozzuk, a húsát darabokra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, majd a kifőzött cérnametélttel és a májgombóccal együtt a levesbe tesszük. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

Soproni lakodalmas leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Póréleves tőkegombával
Póréleves tőkegombával

A hagymát megmossuk, a gombát megpucolom és megmosom, feldarabolom, a pórét felkarikázom, majd kevés olajban megpirítom... Rádobom a gombát, fűszerezem és felöntöm a húslével. Am...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
FRANCIA HAGYMALEVES
FRANCIA HAGYMALEVES

A hagymát vékonyra szeleteljük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a hagymát és a legalacsonyabb lángon kezdjük el fedő nélkül párolni. Gyakran kevergetve pároljuk, mí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymakrémleves
Fokhagymakrémleves

Az apróra zúzott fokhagymát megpároljuk a vajon. Rászórjuk a fűszereket. Felöntjük vízzel, és addig főzzük a fokhagymát, amíg teljesen meg nem puhul. A lisztet csomómentesre kever...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Lencsegulyás
Lencsegulyás

A lencsét egy éjszakra 1 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt csülköt egy fazékban, 1,2 liter vízben feltesszük főni, majd 25 perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott marhah...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk