menu

Családireceptkönyv.hu

SÓSKA, SPENÓT, REBARBARA – és az oxalátok


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


AZ OXALÁTOK az oxálsav sói, s a növényi anyagcsere melléktermékei. Számos növényben jelentős mennyiségben fordulnak elő, mint a spenót, a sóska, a rebarbara, a póréhagyma, a mángold, a cékla zöldje, vagy akár a petrezselyem. Nátrium és kálium sói vízben oldhatók, míg a kalcium (nyelvújítás kori szóval „mészeny”) sója már nem. A vesekőként is gyakori kalcium-oxalát kristályok nem oldódnak fel, s ezért irritálják a száj és a bél nyálkahártyáját. A oxálsav a spenót vastartalmával vas-oxalátot képez.

A vas-oxaláttal a növényben előforduló, és egyébként is meglehetősen nehezen felszívódó vas nagy része az emberi szervezet számára már felhasználhatatlanná válik. Így aztán az a szülők által gyakorta emlegetett tézis, miszerint a spenótban “sok a vas“, nem állja meg a helyét. A spenót oxalásav tartalma ellenben már jelentős, átlagosan 750mg/100g. Hasonlóan magas a spenót pótló növények oxalát koncentrációja is.

Elkészítés:


A spenót főzése

A növényt alaposan mossuk meg

A spenótot bő vízben főzésének gyakorlata éppen az oxálsav tartalom csökkentése miatt alakulhatott ki. A főzés oxalát-tartalom csökkentő hatását illetően erősen megoszlanak a vélemények. Egyes vélemények szerint a csökkenés alig 5-10%, mások szerint a savasság akár a felére is csökkenhet, amivel az íze is édesebbé válik. A főzővizet ne használjuk fel, öntsük ki. A leveles zöldségeket különösen alaposan mossuk meg, már csak az Escherichia coli fertőzés elkerülése miatt is.

EZ IS KÉMIA!!! - Szórád Endrétől
SÓSKA, SPENÓT, REBARBARA – és az oxalátok
Oxálsav, más néven: sóskasav, etán-disav. Két bázisú azaz dikarbonsav, széntartalmú organikus sav, amelyet Savary fedezett fel 1773-ban. Sói az oxalátok.
Előfordul a sóskában, spenótban és számos más növényben, azonkívül az állati szervezetben (a vizeletben) részint szabad állapotban, részint különféle sók alakjában. Kalciumsója a vesekő leggyakoribb alkotója. Kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért okozhat vesekövet.
AZ OXALÁTOK az oxálsav sói, s a növényi anyagcsere melléktermékei. Számos növényben jelentős mennyiségben fordulnak elő, mint a spenót, a sóska, a rebarbara, a póréhagyma, a mángold, a cékla zöldje, vagy akár a petrezselyem. Nátrium és kálium sói vízben oldhatók, míg a kalcium sója már nem. A vesekőként is gyakori kalcium-oxalát kristályok nem oldódnak fel. Az oxálsav a spenót vastartalmával vas-oxalátot képez. A vas-oxaláttal a növényben előforduló, és egyébként is meglehetősen nehezen felszívódó vas nagy része az emberi szervezet számára már felhasználhatatlanná válik. Így aztán az a szülők által gyakorta emlegetett tézis, miszerint a spenótban “sok a vas“, nem állja meg a helyét. A spenót átlagosan alig 2,7mg/100g rosszul felszívódó vasat tartalmaz, vitamintartalma (A, C, folsav) azonban már számottevő. A spenót oxalásav tartalma ellenben már jelentős, átlagosan 750mg/100g.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Réka
Zöldséges sült rizs
Zöldséges sült rizs

Készítsd elő az összes hozzávalót. Vedd elő a rizst, a borsót és a fűszereket, vágd fel hosszú csíkokra a répát, először negyedbe majd fél cm-es szeletekbe a hagymát, egészen a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Tavaszi karfiolfasírt
Tavaszi karfiolfasírt

A karfiolt lereszelem, sózom, hagyom állni amíg levet ereszt. Alaposan kinyomkodom belőle a vizet. Hozzáadok 4 tojássárgáját, őrölt szerecsendiót, zabpehelylisztet, aprított petre...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Reggeli zabpehely
Reggeli zabpehely

Pár percig mikrózni vagy főzni, olyan legyen az állaga mint a tejbegríznek. Mehet mellé: zsírszegény kakaópor, fahéj, bogyós gyümölcs.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Tojásos csirkés karfiolsült
Tojásos csirkés karfiolsült

A csirkemellet felkockázzuk és lesózzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd kisebb darabokra vagdaljuk. A főtt tojást megpucoljuk és tojásszeletelőn mindkét irányból fels...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk