A spenót fajtái
A spenót főzve és nyersen egyaránt fogyasztható. A nyers spenót íze enyhe, kissé savanykás, kiválóan illik salátákba. Az egyes fajtákat nem különböztetik meg a piacokon és az üzletekben, mindegyik fajta spenót néven kapható.
Spenót
A spenót vagy más néven paraj egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő.
Bébispenót: A leggyakoribb spenótfajta, ideális választás salátákba, főzéshez túl zsenge. A bébispenót levele sima, íze enyhén édeskés, a többi spenótfajtához képest kevesebb oxálsavat tartalmaz. A bébispenótot általában előre mosott és csomagolt formában tudjuk megvásárolni az üzletekben szinte egész évben. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint a spenót forgalma 300%-kal nőtt, miután mosott és előrecsomagolt termékként is kapható a hipermarketekben.
. A fagyasztott spenót tápanyagtartalma nagyjából megegyezik a friss spenótéval.
Spenót
A spenót megfelelő előkészítése segít kihozni a friss levelek legjobb ízét, és egyúttal segít megőrizni a legtöbb tápanyagot.
A globális kereskedelemnek és a modern infrastruktúrának köszönhetően egész évben elérhető az üzletekben, de az íze akkor a legjobb, amikor éppen szezonja van (mint a többi zöldség és gyümölcs esetében).
A spenót szezonja a tavaszi hónapokra esik (április-május), és az ára is ilyenkor a legalacsonyabb.
4. A spenót vásárlása
Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak nem sárgásak. A levelek legyenek frissek és zsengék, nem pedig fonnyadtak vagy sérültek. Kerüld a nyálkás leveleket, ez a romlás jele.
A friss, zöld levelű spenótnak van a legjobb íze, és ennek a legmagasabb a tápértéke is. Mint minden más zöldségnél, itt is azt javasoljuk, hogy ha teheted, biogazdaságból származó fajtát válassz.
Spenót
A spenót kényes zöldség, így fontos, hogy ne főzd túl.
Ne mosd meg a spenótot tárolás előtt, mivel a vízzel történő érintkezés csökkenti a spenót élettartamát. Halmozd a leveleket egy műanyag zacskóba jó szorosan, nyomkodd ki a zacskóból a levegőt, majd tedd a hűtőszekrénybe, így a spenót pár napig megőrzi frissességét (kb. 4-6 nap).
A főtt spenótot főzés után lehetőleg egyből fogyaszd el, és ne tedd hűtőbe, nincs értelme, sem az állagát, sem az ízét nem őrzi már meg.
Az oxálsav veszélyei
Az, hogy az oxálsav megnehezíti a spenótban lévő vas felszívódását, csak az egyetlen hátránya: ez nemcsak a vasat, hanem a kalciumot is megköti, amiért túlzott fogyasztása károsíthatja a fogakat és a csontozatot. A legrosszabb esetben az oxálsav és a kalcium kapcsolatából lerakódások keletkezhetnek a szervezetben, amelyek vese- és húgykövekké fejlődhetnek.
Tipp: a spenót fogyasztása összekapcsolva tejjel vagy tejtermékekkel – tejszín, tejföl vagy sajt fogyasztásával – segíthet csökkenteni az oxálsav hatását, mivel a tejben lévő kalcium az oxálsavat már főzés közben semlegesíti.
Életlen fogak?
Egy további hatásért is a spenótban lévő oxálsav felelős: a spenót evésekor a szánkban az oxálsav reakcióba lép a fogakban lévő kalciummal. Ezért néha az az érzésünk, hogy a spenót tompítja a fogakat. Ez az érzés aztán rövid idő múlva eltűnik. Spenótevés után legalább fél órát várni kell a fogmosással, hogy a már megtámadott fogzománcot tovább ne sértsük meg.
Lehet-e a spenótot nyersen enni?
A közhiedelemmel ellentétben a nyers spenót nem mérgező, tehát nyersen is ehető. Csak a fiatal tavaszi vagy nyári spenót alkalmas nyers fogyasztásra, például salátákban vagy turmixokban. A hosszú szárú őszi vagy téli spenótot mindig főzve fogyasszuk.
Nitrát a spenótban
A spenót nagy nitráttartalma miatt – úgy mondják – káros hatással van az egészségre. Tény, hogy a spenót termesztésekor a megfelelően trágyázott talajból a növény nitrátot vesz fel. A spenót feldolgozása során az ártalmatlan nitrátból esetleg nitrit, majd nitrozamin lesz. Ez az anyag, úgy gondolják, hogy rendszeres fogyasztás esetén rákot okozhat. Ez azonban nem ok arra, hogy lemondjunk a spenótról, mert emberekben eddig még nem igazolták, hogy nitrozamin keletkezik. És mint oly gyakran, a mennyiség teszi méreggé: a napi bizonyos mennyiségű nitrát ártalmatlan az egészségre.
Néhány tanulmány azt sugallja, hogy egyenesen egészségjavító hatása van a nitrátnak és nitritnek. Így állítólag a nitrátban gazdag élelmiszer például javítja a gyomor-nyálkahártya véráramlását, és csökkenti a vérnyomást.
Az általános ajánlás úgy szól, hogy a felnőttek ne egyenek heti egy alkalomnál többször spenót. Ez különösen igaz azokra, akik a jódhiányban szenvednek, mert a nitrát gátolja a jód felvételét és szállítását a pajzsmirigybe.
Tipp: A mélyhűtött spenót nitráttartalma kisebb, mint a friss spenóté, mivel a fagyasztott spenótot betakarítás után blansírozzák. Célszerű biospenótot venni, mert a biogazdálkodásnál más műtrágyát használnak, és a nitráttartalom ezért alacsonyabb.
NITRÁT, OXÁLSAV
Az emberre káros nitrátok két okból halmozódhatnak fel a növényben: túl sok a talajban a nitrát, vagy túl kevés fény éri a növényt.Utóbbi az üvegházban nevelt növényeknél lehet probléma.
A spenótban, a sóskában, a mángoldban és a rebarbarában viszonylag sok oxálsav van, amit a szervezetünk nem tud lebontani, s megakadályozza a vas felszívódását.Leforrázással az oxálsav nagy részétől megszabadulunk, de így más ásványi anyag is távozik.
Az ötlet annyira egyszerű és olcsó,hogy semmi akadálya annak,hogy kipróbáljuk odahaza. A következő a leírt krónika. 1919-ben a nagy gripa világjárvány idején ,mint tudjuk 40 mi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne raga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű