menu

Családireceptkönyv.hu

spenót fajtái Spenótkörkép: vas, nitrit, oxálsav


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A spenót fajtái
A spenót főzve és nyersen egyaránt fogyasztható. A nyers spenót íze enyhe, kissé savanykás, kiválóan illik salátákba. Az egyes fajtákat nem különböztetik meg a piacokon és az üzletekben, mindegyik fajta spenót néven kapható.

Spenót
A spenót vagy más néven paraj egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő.


Bébispenót: A leggyakoribb spenótfajta, ideális választás salátákba, főzéshez túl zsenge. A bébispenót levele sima, íze enyhén édeskés, a többi spenótfajtához képest kevesebb oxálsavat tartalmaz. A bébispenótot általában előre mosott és csomagolt formában tudjuk megvásárolni az üzletekben szinte egész évben. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint a spenót forgalma 300%-kal nőtt, miután mosott és előrecsomagolt termékként is kapható a hipermarketekben.
. A fagyasztott spenót tápanyagtartalma nagyjából megegyezik a friss spenótéval.

Spenót
A spenót megfelelő előkészítése segít kihozni a friss levelek legjobb ízét, és egyúttal segít megőrizni a legtöbb tápanyagot.

A globális kereskedelemnek és a modern infrastruktúrának köszönhetően egész évben elérhető az üzletekben, de az íze akkor a legjobb, amikor éppen szezonja van (mint a többi zöldség és gyümölcs esetében).

A spenót szezonja a tavaszi hónapokra esik (április-május), és az ára is ilyenkor a legalacsonyabb.

4. A spenót vásárlása
Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak nem sárgásak. A levelek legyenek frissek és zsengék, nem pedig fonnyadtak vagy sérültek. Kerüld a nyálkás leveleket, ez a romlás jele.

A friss, zöld levelű spenótnak van a legjobb íze, és ennek a legmagasabb a tápértéke is. Mint minden más zöldségnél, itt is azt javasoljuk, hogy ha teheted, biogazdaságból származó fajtát válassz.

Spenót
A spenót kényes zöldség, így fontos, hogy ne főzd túl.

Ne mosd meg a spenótot tárolás előtt, mivel a vízzel történő érintkezés csökkenti a spenót élettartamát. Halmozd a leveleket egy műanyag zacskóba jó szorosan, nyomkodd ki a zacskóból a levegőt, majd tedd a hűtőszekrénybe, így a spenót pár napig megőrzi frissességét (kb. 4-6 nap).

A főtt spenótot főzés után lehetőleg egyből fogyaszd el, és ne tedd hűtőbe, nincs értelme, sem az állagát, sem az ízét nem őrzi már meg.

Elkészítés:


Az oxálsav veszélyei

Az, hogy az oxálsav megnehezíti a spenótban lévő vas felszívódását, csak az egyetlen hátránya: ez nemcsak a vasat, hanem a kalciumot is megköti, amiért túlzott fogyasztása károsíthatja a fogakat és a csontozatot. A legrosszabb esetben az oxálsav és a kalcium kapcsolatából lerakódások keletkezhetnek a szervezetben, amelyek vese- és húgykövekké fejlődhetnek.

Tipp: a spenót fogyasztása összekapcsolva tejjel vagy tejtermékekkel – tejszín, tejföl vagy sajt fogyasztásával – segíthet csökkenteni az oxálsav hatását, mivel a tejben lévő kalcium az oxálsavat már főzés közben semlegesíti.

Életlen fogak?

Egy további hatásért is a spenótban lévő oxálsav felelős: a spenót evésekor a szánkban az oxálsav reakcióba lép a fogakban lévő kalciummal. Ezért néha az az érzésünk, hogy a spenót tompítja a fogakat. Ez az érzés aztán rövid idő múlva eltűnik. Spenótevés után legalább fél órát várni kell a fogmosással, hogy a már megtámadott fogzománcot tovább ne sértsük meg.

Lehet-e a spenótot nyersen enni?

A közhiedelemmel ellentétben a nyers spenót nem mérgező, tehát nyersen is ehető. Csak a fiatal tavaszi vagy nyári spenót alkalmas nyers fogyasztásra, például salátákban vagy turmixokban. A hosszú szárú őszi vagy téli spenótot mindig főzve fogyasszuk.

Nitrát a spenótban

A spenót nagy nitráttartalma miatt – úgy mondják – káros hatással van az egészségre. Tény, hogy a spenót termesztésekor a megfelelően trágyázott talajból a növény nitrátot vesz fel. A spenót feldolgozása során az ártalmatlan nitrátból esetleg nitrit, majd nitrozamin lesz. Ez az anyag, úgy gondolják, hogy rendszeres fogyasztás esetén rákot okozhat. Ez azonban nem ok arra, hogy lemondjunk a spenótról, mert emberekben eddig még nem igazolták, hogy nitrozamin keletkezik. És mint oly gyakran, a mennyiség teszi méreggé: a napi bizonyos mennyiségű nitrát ártalmatlan az egészségre.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy egyenesen egészségjavító hatása van a nitrátnak és nitritnek. Így állítólag a nitrátban gazdag élelmiszer például javítja a gyomor-nyálkahártya véráramlását, és csökkenti a vérnyomást.

Az általános ajánlás úgy szól, hogy a felnőttek ne egyenek heti egy alkalomnál többször spenót. Ez különösen igaz azokra, akik a jódhiányban szenvednek, mert a nitrát gátolja a jód felvételét és szállítását a pajzsmirigybe.

Tipp: A mélyhűtött spenót nitráttartalma kisebb, mint a friss spenóté, mivel a fagyasztott spenótot betakarítás után blansírozzák. Célszerű biospenótot venni, mert a biogazdálkodásnál más műtrágyát használnak, és a nitráttartalom ezért alacsonyabb.

Trükkök, tippek, praktikák:


NITRÁT, OXÁLSAV
Az emberre káros nitrátok két okból halmozódhatnak fel a növényben: túl sok a talajban a nitrát, vagy túl kevés fény éri a növényt.Utóbbi az üvegházban nevelt növényeknél lehet probléma.
A spenótban, a sóskában, a mángoldban és a rebarbarában viszonylag sok oxálsav van, amit a szervezetünk nem tud lebontani, s megakadályozza a vas felszívódását.Leforrázással az oxálsav nagy részétől megszabadulunk, de így más ásványi anyag is távozik.

spenót fajtái Spenótkörkép: vas, nitrit, oxálsav

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Mit lehet sikeresen fagyasztani?
Mit lehet sikeresen fagyasztani?

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ÉN EZT KIPRÓBÁLOM!!! MAJDNEM INGYEN VAN !!!
ÉN EZT KIPRÓBÁLOM!!! MAJDNEM INGYEN VAN !!!

Az ötlet annyira egyszerű és olcsó,hogy semmi akadálya annak,hogy kipróbáljuk odahaza. A következő a leírt krónika. 1919-ben a nagy gripa világjárvány idején ,mint tudjuk 40 mi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
10 perces fánk
10 perces fánk

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne raga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagyományos ételkészítés
Hagyományos ételkészítés

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk