A sült csirkecomb elkészítése egyszerű, és a hús igen változatos fűszerezésű lehet. Az egyszerűség mellett maradtam, ezért a jól bevált rozmaring sem maradhatott el. A húst hűtőszekrényben, húsok közötti rozmaringágakkal tároltam a felhasználásig.
Sütés előtt a korábban már hűtőszekrényből kivett és “melegedő” csirkecombokat sóztam, s vastag falú, zománcozott öntöttvas edénybe tettem rozmaring ágakkal együtt. Némi félbevágott fokhagymagerezddel és őrölt köménymaggal is megszórtam. A lábos alját kacsazsírral kentem ki, s jutott a hús tetejére is. A sütés megkezdésekor kevés száraz fehér bort (olaszrizling) adtam a csirkecombokhoz.
A húst fedett grillsütőben (“kemence”), fedett vaslábosban készített, s csak közvetlenül az elkészülte előtt feddem le a lábosról a fedőt, s folytattam a sütést. (Az ebédhez halloumi sajtot is grilleztem.)
Lisztből, vízből, olajjal, kevés sóval tészta készült, amiből vékonyra (1-2 mm) kinyújtott kerek lepények készültek. Ezek egyik oldalát olajjal megkentem, majd száraz, forró serpenyőben, a sütést az olajos oldallal kezdve kisütöttem. Ősi, gyors, egyszerű keletlen kenyerek ezek. Pecsenyezsírba mártva is fenséges ízűek.
A tányérra rozmaringos sült csirkecomb, grillezett görög halloumi sajt, paradicsom, és feltekert chapati került. A chapatihoz akár olívaolaj is az asztalra készíthető, amit a lepénykenyérre csorgathatunk, ha valaki éppen ebben az évezredes formában akarná fogyasztani. Az ételhez hideg merlot rosét bontottam.
Az egész, megtisztított csirke bőrét dörzsöld be 1 evőkanál kókuszzsírban elkevert sóval, őrölt borssal. Légkeveréses, 135 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át süsd a csirk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKét zeller szárat, egy vöröshagymát, két paradicsomot és egy paprikát nagyobb szeletekre vágjuk. Picit sózzuk, borsozzuk és 3 dl olívaolajjal leöntjük. 240 fokon 6-8 percig sütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felszeleteltem, kiklopfoltam, sóztam, megszórtam a fűszerekkel, és rövid ideig állni hagytam. Kevés olajon elősütöttem a szeletek mindkét oldalát, majd tűzálló tálba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA combokat tisztítás után megmossuk, papírtörlővel szárazra töröltem, majd bedörzsöljüksóval. Majorannával és borssal csak a húsos részét fűszerezzük.Egy éjszakát a hűtőben pihente...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepes