menu

Családireceptkönyv.hu

Sült oldalas


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az oldalas sütése igazából nem bonyolult. A lényeg az, hogy elég időt adj neki – vagyis ez nem egy gyors kaja!

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, ha van légkeverés akkor azzal.
Vágd fel az oldalast 1-2 csont vastagra. Ez ízlés kérdése, de akár még nagyobb darabokban is sütheted.
Sertés oldalas
Vágd fel az oldalast, 1-2 csont szélesre, ahogy szereted

Sózd és borsozd a húst – 1 kg oldalashoz kb. 3/4 tk. só és 1/8 tk. bors szükséges, természetesen ízlés szerint.
Oldalas sütése 1
Sózd és borsozd a húst

Nyomd át a fokhagymát – 1 kg húshoz kb. 10 gerezdet – és kend be vele az oldalasok minden oldalát.
Egy tepsiben terítsd szét a zsírt.

Az igazán jó sült oldalashoz finom zsír is dukál! Én kacsa-, liba- vagy mangalicazsírt javaslok. De természetesen ha csak sima sertészsír van otthon, azzal is jó lesz.

Kizsírozott tepsi
Egy tepsiben terítsd szét a zsírt

Tedd bele a húsokat a tepsibe, és öntsd fel 1 dl vízzel.
Oldalas sütése 2
Kend be fokhagymával bőven a hús minden oldalát, és tedd a tepsibe

Fedd le a tepsit alufóliával, és tedd be a forró sütőbe.
Oldalas sütése 3
Először alufólia alatt sül az oldalas

Fél óra múlva kapcsold le a légkeverést, és süsd tovább még másfél óráig (összesen 2 óra) 160 fokon.
Vedd le az alufóliát, és tekerd fel a sütőt. 210 fokra légkeveréssel, 220 fokra anélkül. Tedd vissza a tepsit, és süsd 15 percig az oldalast.
Oldalas sütése 4
Két óra után megpuhult a hús, ideje meg is pirítani

15 perc után vedd ki a tepsit, forgasd meg a húsokat, és tedd vissza még 5 percre.
Ha igazán pirosra szereted, akkor forgasd meg még egyszer, és süsd még 5 percig.
Vedd ki a sütőből, és letakarva hagyd 10 percet pihenni.
A sült oldalas kész, tálald azonnal, vagy fogyaszd hidegen.

Elkészítés:


ült oldalas fogyasztása
A sült oldalas nem csak rendkívül finom, de a maga nemében igencsak változatos étel.

Egyrészt tökéletes akár frissen, azon nyomban még melegen, de nagyon finom hidegen is.

Másrészt megállja a helyét önálló főételként is, ilyenkor általában hagyományos köretet szoktunk fogyasztani hozzá, a leggyakrabban párolt rizst és savanyúságot.

De tökéletes főzelék feltétnek is – talán nincs az a főzelékünk, amihez egy jó sült oldalas ne menne.

És nem utolsó sorban a sült oldalas még kenyérrel is kitűnő. Akár csak magában, késsel-villával (+kézzel!) és kenyérrel fogyasztva mint előétel vagy vacsora, de a húst a csontokról leszedve, szendvicsnek is kiváló alapanyag.

Az oldalas zsírja pedig pecsenyezsírként használható fel más ételekhez, vagy akár kenyérre kenve.

Sült oldalas

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Disznóvágás,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
házi kolbász Eta módra
házi kolbász Eta módra

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kolbász
Kolbász

1. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. 2. A fokhagymát egy nappal előtte 2 dl vízbe beáztatom. 3. A kolbásztöltésnél a leszűrt levet hozzákeverjük a húsmasszához, hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar kolbász
kolbász

A fölkockázott húst befűszerezzük és 1 napig érleljük. Másnap a hús 2/3-át ledaráljuk a legnagyobb rostéllyal, a többi húst és az összes hozzávalót a közepes rostéllyal. Jól kidag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Brigitta
Házi zsír és töpörtyű
Házi zsír és töpörtyű

Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet önts...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk