3 db közepes cékla
1 ek olívaolaj
1 tk köménymag
1 salotta hagyma
25 dkg sertés darálthús
2 dkg zsemlemorzsa
1.5 dl tejföl
Fél citrom reszelt héja
1 ek aprított kapor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A céklákat megpucoljuk, nagy darabokra vágjuk.
Egy tepsibe áttesszük őket, köménymaggal megszórjuk, olajjal lelocsoljuk. 20 percre a bemelegedett sütőbe tesszük.
Közben a hagymát felaprítjuk, elkeverjük a zsemlemorzsával, reszelt citromhéjjal, kaporral, 1 ek tejföllel és a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk, 6 gombócot formálunk belőle.
A céklát kivesszük a sütőből, átkeverjük, majd a cékla darabok közé helyezzük a gombócokat.
25-30 percig szép barnára sütjük. Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük, kaporral megszórjuk.
Tippek
Főételként tálaljuk krumplipürével, főtt krumplival vagy krumplisalátával.
Előételként tálaljuk friss rozskenyérrel.
Maradék sült cékla is hasznosítható, ebben az esetben a receptet a 3. lépéstől kövessük (de szórjunk a céklára köménymagot)
Allergiás verziók: Lisztérzékenyek zsemlemorzsát helyettesíthetik rizsmorzsával vagy glutén-mentes zsemlemorzsával. Tejre érzékenyek tejföl helyett alkalmazzanak zab- vagy szójatejszínt.
A svéd húsgombóc céklával egy érdekes verzió, gyereknek is ízlik, hiszen a cékla kissé édes. Ideális családi ebédre vagy baráti vendégváró alkalmakra. A fenti adag 2-3 főre elég.
. A vöröshagymát kockára vágjuk, és zsírban megpároljuk, , és gyorsan beletesszük a feldarabolt húsokat, meghintjük sóval,borsal, fél fövésig saját levében pároljuk. Akkor rátesszü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű… a tészta lehet maradék is, de ha mégsem akkor, enyhén sós, lobogó forrásban lévő vízben, főzzük ki a csomagoláson lévő utasítás szerint. A csirkemellt alaposan megmosom, papír...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hagymát összedaraboljuk, és kevés zsíron megpirítjuk. A császárszalonnát és a tarját kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához, és jól összepirítjuk. Elkészítjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk és egy tálba tesszük. A főtt tojást, a sonkát, a szalámit, a lila hagymát és a csemege uborkát felkockázzuk és a zsemléhez adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű