menu

Családireceptkönyv.hu

Szénhidrátokra feltétlenül szükségünk van, de csak a


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az emésztő szervrendszerünk által emészthetetlen ballasztanyagok (pl. cellulóz, pektin) is a szénhidrátok csoportjába tartoznak. Emésztő szervrendszerünket mozgásba hozzák, tartós telítettségérzetet adnak, csökkentik a koleszterinszintet, bélflóránknak tápanyagul szolgálnak, és úgy "becsomagolják" a cukormolekulákat, hogy azok sokkal lassabban szívódnak fel és jutnak a vérünkbe. Ennek következtében vércukorszintünk, azaz energiaellátottságunk egyenletesebbé válik.



A teljes őrlésű gabonákban, hüvelyesekben, a zöldségekben és gyümölcsökben található, hosszú és rövid láncokból álló szénhidrátok, valamint ballasztanyagok keveréke teszi ezeket az élelmiszereket nélkülözhetetlenné az egészséges étrendben. Ha táplálkozásunkból hiányzik a szénhidrát, és a meglehetősen korlátozott szénhidrátraktáraink a májban és az izmokban (kb. 150-150 g) hamar kiürülnek, akkor főképp stresszhelyzetekben könnyen lezuhan a vércukorszintünk, ami jelentősen korlátozza szellemi és fizikai teljesítőképességünket.



A szénhidrátokról folyó vita szorosan kapcsolódik ezeknek az anyagoknak a vércukorszintünkre gyakorolt közvetlen hatásához:



• A gyümölcscukor (fruktóz) és a tejcukor (laktóz) "beszivárog" a vérbe.

• A nádcukor és a répacukor (szacharóz) gyorsan "befolyik" a vérbe.

• A szőlőcukor, a malátacukor, a dextróz, a dextrin, a maltodextrin és az izolált keményítő "belezúdul" a vérbe.



Hasonló a helyzet a magas keményítőtartalmú kenyérfélékkel és péksüteményekkel, amelyekben nincs ballasztanyag: gyorsan megemelik a vércukorszintet. Minél gyorsabban emelkedik a vércukorszintünk, annál több inzulin jut a vérünkbe. Ennek következtében vércukorszintünk gyorsan zuhan, ami farkaséhséget eredményez, amit a legtöbben kiadós étkezéssel, főképp édességekkel csillapítanak. Ez az ördögi kör állandóan magas inzulinszintet provokál, ami szervezetünket zsírraktározásra programozza be, és csökkenti a sejtek érzékenységét az inzulinnal szemben. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy hasnyálmirigyünk "teljes gőzzel" üzemel, ami hosszabb távon kimeríti.



Az elmúlt 150 évben a hüvelyesek fogyasztása 90, a gabonafogyasztás 20, a burgonyafogyasztás 50 százalékkal csökkent. Ugyanebben az időszakban a tojásfogyasztás megötszöröződött, a húsfogyasztás megnégyszereződött, míg az izolált cukrok fogyasztása tizennyolcszorosára (!) nőtt. Ez azt jelenti, hogy a magas ballaszttartalmú és keményítőtartalmú ételek fogyasztása jelentős mértékben csökkent az állati eredetű és az izolált szénhidráttartalmú élelmiszerek javára.



Ma az egyszerű és kétmolekulájú cukrokból az átlagfogyasztás fejenként 40 kg évente, ami napi 115 g-nak, illetve a napi energiafogyasztás 20 százalékának felel meg. Sok gyermek ennek a mennyiségnek a két-háromszorosával édesíti meg életét. Például egy liter kóla vagy almalé 110 g cukrot tartalmaz. Ezt a cukormennyiséget alma formájában lehetetlen lenne elfogyasztani. Az italok mellett az édességek, a csokoládé, a fagylaltok, a lekvárok, a mogyorókrémek, a gyümölcskonzervek és az édesített tejtermékek szintén nagymértékben növelik az amúgy is magas cukorfogyasztást. Még a müzlik és a joghurtok is mézédes kalóriabombák. Ezekhez jönnek az erősen feldolgozott liszt- és burgonyatermékek (pl. pizzák, sütemények, kekszek, hasábburgonya, krokettek, csipsz, ropik stb.), valamint a gyakran és nagy mennyiségben fogyasztott fehér és félfehér kenyerek, egyéb péksütemények.



Az alacsony értékű szénhidrátokból álló helytelen táplálkozás léte azonban önmagában nem igazolja a csökkentett szénhidráttartalmú diétákat, már csak azért sem, mert a Maastrichti Egyetem vizsgálatai egyértelműen bizonyították, hogy a hosszú láncú szénhidrátok jelentősen javítják az emocionális és pszichés tűrőképességet, ugyanis kedveznek a hangulatjavító hatású neurotranszmitterek termelődésének. A legtöbb fejlődő ország lakossága továbbra is szénhidrátokban gazdag élelmiszerekből fedezi kalóriaigényét, pl. kölesből, rizsből, hüvelyesekből. Ennek köszönhetően sokkal egészségesebbek, mint Németország, Dánia, Anglia, Új-Zéland, Észak-Amerika vagy a Perzsa-öböl menti országok lakossága. A fejlett ipari országokban elvégzett, vegetáriánusokat vizsgáló felmérések eredménye is világos. A vegetáriánusok, akik általában természetes, szénhidrátokban gazdag élelmiszereket esznek, mint például héjában főtt krumplit, teljes őrlésű gabonákat, zöldségekkel, salátákkal, gyümölcsökkel kombinálva, egészségesebbek és karcsúbbak, mint a vegyes étrenden élő kortársaik, akik sok állati eredetű élelmiszert fogyasztanak.



Ajánlható azonban a gabonafélék, tésztafélék és hüvelyesek fogyasztása, alkalmazkodva egyéni energiaigényünkhöz és ahhoz, hogy ezeket milyen jól tudjuk emészteni. A búzát érdemes a régebbi gabonafajták, mint a tönkölybúza, a kamut, a zab, az árpa vagy a rozs, illetve a gluténmentes fajták (köles, árpa, rizs) javára háttérbe szorítani.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikoletta
Csirke kesudiós
Csirke kesudiós

A kockákra vágott csirkemellet olívaolajon megpirítjuk, szójaszósszal meglocsoljuk, megszórjuk gyömbérrel, és chilipehellyel. Mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a felvágott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Pulykafodor joghurtos- mentás uborkasalátával
Pulykafodor joghurtos- mentás uborkasalátával

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letekarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. Kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd 4-5 cm-ként átszúrva bambuszpálcikákra tűzzük, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Cukkinivel és padlizsánnal sült omlós csirkecomb
Cukkinivel és padlizsánnal sült omlós csirkecomb

A cukkinit és a padlizsánt vágd karikákra vagy kisebb darabokra, szórd meg sóval, és hagyd állni 20-30 percig. A csirkecombot öblítsd le, ha nem szereted a bőrét, el is távolíth...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cukkini fasírt
Cukkini fasírt

Összekeverni,gombòcokat formálunk belőle és bepanirozzuk. Én ch.csökkentett lisztbe,tojásba és utifűmaghéjba paniroztam. Majd 180fokon 40percig sütőpapirral bélelt tepsiben sütötte...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk