menu

Családireceptkönyv.hu

Szentjánoskenyérmag-liszt E410


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A szentjánoskenyér-liszt (E410) egy élelmiszeripari adalékanyag, melyet a mediterrán térségben élő szentjánoskenyérfa magjából (Ceratonia siliqua L.) állítanak elő.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 is stabil gélszerű anyaggá változtatja a folyadékot. Alig érzékeny a savakra, a sókra és a hőmérsékletre. A szentjánoskenyérmag-liszt jelentősen növeli más növényi sűrítőanyagok zselésítő képességét is, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák.

Duzzadóképességének köszönhetően segítségével meg lehet akadályozni például a citromlében lévő rostanyagok ülepedését, és gátolja a kenyerek öregedését is.

Főként a következő termékekben engedélyezett:

• Péksütemények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Adagolás 1-3% krémekbe.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód, Gluténmentes,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Mogyorós banánkenyér (paleo)
Mogyorós banánkenyér (paleo)

A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A tojásokat a kókuszvirág cukorral habosra verjük. A mogyorót a kókuszolajjal és a mézzel aprítógépben próbáljuk minél inkább krémes...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anette
Gluténmentes diós habtekercs
Gluténmentes diós habtekercs

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Miután összeállt a tészta, rizsliszttel megszórt szilikon lapon téglalap alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket: A tojások fehérjét a cukorr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Zöldséges sült rizs
Zöldséges sült rizs

Készítsd elő az összes hozzávalót. Vedd elő a rizst, a borsót és a fűszereket, vágd fel hosszú csíkokra a répát, először negyedbe majd fél cm-es szeletekbe a hagymát, egészen a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Mézeskalács rizslisztből
Mézeskalács rizslisztből

A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, sütőporral, cukorral, sóval, fűszerekkel, majd beleütjük a tojást és az együtt összemelegített mézet és margarint. Elkezdjük összedolgoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk