menu

Családireceptkönyv.hu

Tafelspitz (táfelspicc) – a tökéletes bécsi tányérhú


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a tökéletes bécsi tányérhús receptje

Hozzávalók:

1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)

1 kg marhacsont (porcos részekkel a legjobb)

3 sárgarépa

4 petrezselyemgyökér

1 kisebb zeller (ízlés szerint, a zöldjével)

1 nagy fej vöröshagyma

1 közepes póréhagyma

3 babérlevél

10 szem egész feketebors

3 szem egész szegfűbors

1 kisebb darab friss gyömbér, egészben

2 borókabogyó

csipetnyi sáfrány

jódozatlan tengeri só

metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:


A táfelspicc a hozzávalókkal



Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az esetleg rajta maradt bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A húst és csontokat tegye hideg vízbe, majd a vizet melegítse forráspont közelébe, ezután hagyja gyöngyöve főni 2-3 percig, majd vegye le a tűzről, öntse le róluk a forróvizet, és a húst és csontokat folyóvízben alaposan mossa le.



Jó minőségű, fiatal marha húsánál ez a lépés el is hagyható, azonban, ha a főzővíz és a hab szürke lesz, ismételjük meg ezt a lépést.

Ha húst és csontokat lemosta, a babérlevéllel, borssal, szegfűborssal, gyömbérrel és borókabogyóval együtt hideg vízben tegye fel újra főni. Gyöngyözve főzze 2-2,5 órán át. A leves felszínéről a habot és zsírt rendszeresen szedje le.

Közben a hagymákat hámozás nélkül, az egészséges külső takaróleveleivel félbevágva süsse egy serpenyőben (zsiradék nélkül), amíg a vágásfelülete barna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb 1 órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát). Vegyük ki a húst, szűrjük le a levest, és tálalásig tegyük vissza a levesbe a húst. Kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük a levest.



Amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert könnyebben megbarnul és kiszárad. Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő, a marha minőségétől függően, legalább 3–3,5 óra.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar tejszínes hagymaleves
tejszínes hagymaleves

A megpucolt hagymát karikára szelem és a vajjal, állandóan kevergetve, üvegesre párolom, majd rászórom a lisztet és megpirítom vele. Ezt követően néhány dl levessel, vagy alap léve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Tyúkhúsleves
Tyúkhúsleves

Kétféle képen is lehet főzni a levest. Egybe is lehet hagyni a tyúkot, vagy pedig feldarabolva.Ha egyben főzzük, a főzési idő tovább tart. Minimum 5 l vizet felteszünk a fazékba me...

Elkészítési idő: 4
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Savanyúkáposztás-raguleves
Savanyúkáposztás-raguleves

A hagymát apró kockára vágjuk, a húst felkockázzuk. A hagymát a mangalica zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, a babérlevelet és a kockára vágott...

Elkészítési idő: 85 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csorbaleves húsgombóccal
Csorbaleves húsgombóccal

Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, bo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk