a tökéletes bécsi tányérhús receptje
Hozzávalók:
1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)
1 kg marhacsont (porcos részekkel a legjobb)
3 sárgarépa
4 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller (ízlés szerint, a zöldjével)
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes póréhagyma
3 babérlevél
10 szem egész feketebors
3 szem egész szegfűbors
1 kisebb darab friss gyömbér, egészben
2 borókabogyó
csipetnyi sáfrány
jódozatlan tengeri só
metélőhagyma a tálaláshoz
A táfelspicc a hozzávalókkal
Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az esetleg rajta maradt bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A húst és csontokat tegye hideg vízbe, majd a vizet melegítse forráspont közelébe, ezután hagyja gyöngyöve főni 2-3 percig, majd vegye le a tűzről, öntse le róluk a forróvizet, és a húst és csontokat folyóvízben alaposan mossa le.
Jó minőségű, fiatal marha húsánál ez a lépés el is hagyható, azonban, ha a főzővíz és a hab szürke lesz, ismételjük meg ezt a lépést.
Ha húst és csontokat lemosta, a babérlevéllel, borssal, szegfűborssal, gyömbérrel és borókabogyóval együtt hideg vízben tegye fel újra főni. Gyöngyözve főzze 2-2,5 órán át. A leves felszínéről a habot és zsírt rendszeresen szedje le.
Közben a hagymákat hámozás nélkül, az egészséges külső takaróleveleivel félbevágva süsse egy serpenyőben (zsiradék nélkül), amíg a vágásfelülete barna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb 1 órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát). Vegyük ki a húst, szűrjük le a levest, és tálalásig tegyük vissza a levesbe a húst. Kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük a levest.
Amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert könnyebben megbarnul és kiszárad. Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.
Főzési idő, a marha minőségétől függően, legalább 3–3,5 óra.
A megpucolt hagymát karikára szelem és a vajjal, állandóan kevergetve, üvegesre párolom, majd rászórom a lisztet és megpirítom vele. Ezt követően néhány dl levessel, vagy alap léve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKétféle képen is lehet főzni a levest. Egybe is lehet hagyni a tyúkot, vagy pedig feldarabolva.Ha egyben főzzük, a főzési idő tovább tart. Minimum 5 l vizet felteszünk a fazékba me...
Elkészítési idő: 4 Nehézség: KönnyűA hagymát apró kockára vágjuk, a húst felkockázzuk. A hagymát a mangalica zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, a babérlevelet és a kockára vágott...
Elkészítési idő: 85 perc Nehézség: KönnyűAz olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, bo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes