Ez az egytálétel is gyakori szereplője a menzai menünek, de a közétkeztetésben kapott változatban sok öröm nincs: kevés, mócsingos hús, sok, zsírban úszó, nem teljesen megfőtt tarhonya jellemzi, pedig nagyon finomra is el lehet készíteni, főleg, ha bográcsban csináljuk.
A beltérben történő elkészítés sem különbözik a szabadtűzitől.
80 deka sertéslapocka
15 deka füstölt szalonna (ez most elmaradt)
két zöldpaprika
egy hegyes erős zöldpaprika
2-3 közepes fej hagyma
egy közepes paradicsom
egy kiskanál köménymag
egy evőkanál pirospaprika
50 deka tarhonya
olaj, só
A művelet gyakorlatilag egy sertéspörkölt elkészítésével kezdődik, amihez a bográcsban a szalonnát kiolvasztom, megfonnyasztom rajta a köménymaggal a feldarabolt paprikákat. Rádobom a felkockázott húst, fehéredésig pirítom, majd megszórom pirospaprikával, beledobom a negyedelt paradicsomot. Pár percig kevergetve rotyogtatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom és majdnem puhára főzöm. Ekkor beleteszem a kevés olajon aranybarnára pirított tarhonyát, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, és a tarhonya puhulásáig főzöm. Ennyi idő alatt felszívja a folyadékot is, úgyhogy folyamatosan kevergetni-forgatni kell, sőt még víz is mehet alá, ha szükséges. Ha kell, még sóval ízesítem, és savanyúsággal tálalom.
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni, és megpucoljuk őket. A hagymákon és a petrezselymen kívül, mindent összekeverünk egy tálba. A tojásokat felkockáz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal, a tejföllel és a sóval jól összegyúrjuk, miután szépen összeállt egy kiesebb egy kicsit nagyobb cipót formázunk belőle, és betesszük a hűtőbe pihentetni. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom az olajon, ráteszem a fokhagymát, majd a kockára vágott csirkemellet, fűszerezem és 10 perc pirítás után jöhetnek rá a zöldségek. Kb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű