menu

Családireceptkönyv.hu

Tonhalsaláta, a non plus ultra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Készül a tonhalsaláta
Készül a tonhalsaláta
Ahogy én csinálom:

1 tonhal konzerv
2 tojás
2-3 nagy marék zöldféle (spenót, ruccola, madárbegy, jégsaláta, fejes saláta, ami van)
hagymaféle (most lila- és fokhagyma)
ízlés szerint zöldségek, maradékok a hűtőből (most paradicsom, paprika, uborka, avokádó)
olivabogyó
friss gyömbér
szórásnyi mag (napraforgó, tökmag, lenmag, pisztácia)
fél citrom leve

Elkészítés:


A megmosott salátára rákaparom a tonhal konzervet, ha sós leveset veszek, akkor leöntöm annak a levét és a kész salátára rálocsolok még egy csurgatásnyi extra szűz olíva-, lenmag- vagy tökmagolajat.
A tonhalnak magas a fehérje és alacsony a szénhidrát tartalma. Gazdag Omega 3 telítetlen-esszenciális zsírsavban, amit testünk nem képes előállítani, viszont rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzésében, felelős az immun- és idegrendszerünk megfelelő működéséért. Visszaépítik és erősítik a sejtek védőhártyáját (más néven sejtmembránt). A sejtek közötti kommunikációban épp úgy szerepet játszanak az esszenciális zsírok, mint a hormontermelésben, a sejtosztódás folyamatában, az oxigén vérben történő szállításában és így tovább. Az őszi fáradság, kedvetlenség, depresszió ellen is jótékonyan hat a tonhal, illetve az összes hidegvízi hal (lazac, makréla, pisztráng, hering, szardínia) húsában és olajában található Omega 3. Na meg persze a sport. Az jó még az őszi fáradságra, de erről egy másik posztban.

Szóval a tonhal tele van ásványi anyagokkal. Például szelénnel, amely a jó máj funkciókért is felelős erős antioxidáns. Magnéziummal, amely mennyire fontos? Annyira, hogy minden sejtünkben megtalálható, bevitele elengedhetetlen a szervezet kiegyensúlyozott működéséért az anyagcserétől elkezdve az izmok működéséig. Foszforral, amely az anyagcsere és az idegrendszer optimális működésétől kezdve, az enzimek és az izmok működésén át, a csontozat felépítéséig mindenhol szerepet játszik. És káliummal, amely az idegrendszer, az izomzat megfelelő működésén kívül még vérnyomás stabilizáló szereppel is bír.

Jelentős még B1-B3-B6 vitamin tartalma, amelyek vízben oldódó vitaminok, tehát folyamatos pótlásukról gondoskodni szükséges az idegrendszer és a zsír-fehérje anyagcsere működéséhez. A B-vitaminok valójában egy nagy komplex családot alkotnak, az egyik hiánya a többire is hatással van, hiányuk a sejtek elöregedésével, emésztési rendellenességgel, további súlyos hiánybetegségekkel járnak.

2. Vágok hozzá zöldséget és hagymát, ami fontos antioxidánsokat tartalmaz, baktériumölő és immunerősítő hatású, gyorsítja az emésztést és a fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcserét. Vízhajtó, vérképző, koleszterinszint csökkentő, gazdag A-C-E-B1,2 vitaminokban, ásványi anyagokban (vas, jód, kálium, kálcium, foszfor, szelén, cink) és flavonoidokban. Ezen csodás hatásai nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban.

Amúgy tudtátok, hogy a hagymaszagú lehelet igazából nem a gyomorból vagy a bőrödről jön, hanem a gyomorban felszabaduló, a hagymafélék jótékony hatásait is kiváltó alliin nevű kéntartalmú elővegyület szétzúzáskor felszabaduló allináz nevű enzim illóolajai jutnak el a tüdőbe, és azért van a kellemetlen szájszag? Úgyhogy mikor hagymaszagú szájjal ébredsz, legalább az a tudat vigasztaljon, hogy sok-sok hasznos tápanyagot is bevittél a szervezetedbe.

Tonhalsaláta ala Tündi
Tonhalsaláta ala Tündi
3. Rászórok a salátára olivabogyót, némi avokádót, egy kevés magvat, szezámmagot és néhány vékony szelet pucolt friss gyömbért is vágok bele, majd hozzáteszem a tojást. A tojás igazi fehérjebomba, plusz a benne lévő B-12 vitamin és folsav elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez és a vérképzéshez is. Gazdag lecitinben és kolinban, ami a májban lévő zsírmolekulák feldolgozása miatt fontos, valamint az agyban a sejtek közötti ingerület-átvivőként is funkcionál.

D-vitamin, kálcium és foszfor tartalma együttesen hatnak a csontozatra, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez.

Gazdag fehérjében, aminosavakban (mind a 9 esszenciális), ásványi anyagokban (szelén, cink, vas), luteinben, amely az egészséges látáshoz szükséges.

4. Borssal, csili pehellyel és friss facsart citrom levével ízesítem a kész salátát. Én külön sózni nem nagyon szoktam, mert egyszerűen nem hiányzik belőle. Citromot, limot, narancsot sűrűn használok a salátáimhoz, mert finom ízt ad a legtöbb ételnek, azon kívül emésztésserkentő, méregtelenítő, antibakteriális hatású, természetes antibiotikum és koleszterin-szint csökkentő.

Tonhalsaláta, a non plus ultra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Bécsi burgonyasaláta
Bécsi burgonyasaláta

A héjában főtt burgonyát hámozzuk meg, és még melegen karikázzuk fel. Öntsük rá a még meleg húslevest és a felkarikázott hagymát. Amikor kihűlt, adjuk hozzá az ecet, olivaolaj, mus...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Baconos túróval töltött gombafejek
Baconos túróval töltött gombafejek

Előkészítés: A bacont, pórét és a füstölt sajtot apró kockákra vágjuk. A gombát alaposan megmossuk, szárait kiszedjük. Elkészítés: A bacont kipirítjuk és szűrőn lecsepegtetjük. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Padlizsánlegyező
Padlizsánlegyező

1. A padlizsánokat megmossuk, a szárvégüket leválasztjuk, törzsüket hosszanti irányban, vékony szeletekre bevágjuk (A) úgy, hogy a szár felőli részen 4-5 cm egyben maradjon. A szel...

Elkészítési idő: 2 ó 15 p
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tojásos saláta
Tojásos saláta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk