menu

Családireceptkönyv.hu

TUDOMÁNYOS GRILLEZÉS – A húsok belső hőmérséklete


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Színük alapján vörös és fehér húsokat különböztetünk meg, ám mitől függ a húsok színe? A kétféle hús között csupán a sejtalkotók és a rostok számában jelentkező mennyiségi különbség van. A színkülönbséget az izomszövetben oxigént


tároló oldott myoglobin adja. Ha több a myoglobin, vörösebb az izom, ha kevesebb, fehér. A vörös izom lassú, de kitartó munkára képes. Ha a vörös húst sütjük, a színe a belső hőmérséklettől függően megváltozik. Az angolosan sült hús (maghőmérséklet: 49-60ºC) esetén a szín nem változik Ezt a húst franciául „saignant”-nak, angolul „rare”-nek nevezik.

Angolos (saignant, rare) steak. (Forrás: lanutrition.fr)
Angolos (saignant, rare) steak. Maghőmérséklet: 49-60°C

60ºC felett a myoglobin molekula elveszíti oxigénkötő képességét és a fehérje központjában lévő vas egy elektront veszít (oxidálódik). Kialakul a barna színű hemichrom-nak nevezett forma, ami a félig átsült, angolul „medium”, franciául „point” steaket (maghőmérséklet: ~60-65,5ºC) jellemzi.

Közepesen átsült steak (medium, point). Maghőmérséklet: ~60-65,5ºC. (Forrás:
Közepesen átsült (medium, point) steak. Maghőmérséklet: ~60-65,5ºC

Ha a hús belső hőmérséklete eléri a 65,5-71ºC-t a hemichromból az átsült „well done”, franciául „bien cuit” steak barnás-szürke színét adó metmyoglobin válik.

Átsült (well done, bien cuit) steak. Maghőmérséklet: 65,5-71ºC. (Forrás: mccartneysofmoira.com)
Átsült (well done, bien cuit) steak. Maghőmérséklet: 65,5-71ºC.

A fehér izom gyorsan és erélyesebben húzódik össze, ám fáradékonyabb. Sütéskor fehér lesz.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldségfelfujt
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Zöldségfelfujt

A brokkolit és a karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a sárgarépát, felkarikázzuk vagy felkockázzuk. A tojásokat összekeverjük a lágy vajjal, tejszínnel, búzadarával, és liszttel....

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
quinoa (ejtsd: kvinoa)
quinoa (ejtsd: kvinoa)

Quinoa, ahogy én készítem Ha átmostad a quinoat, akkor érdemes először csak a serpenyőbe önteni olaj nélkül, hogy megszáradjanak némileg a szemek, máskülönben nagyon pattogna. M...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Hanna
Teljes kiőrlésű kifli
Teljes kiőrlésű kifli

A tejet a cukorral összekeverem. Beleszórom a fél tasak élesztőt. Felfuttatom. A lisztet a sóval összekeverem. A puha vajat belemorzsolom. Majd a felfuttatott élesztővel homogén á...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Igazi főzött vaníliapuding
Igazi főzött vaníliapuding

1 Keverjük simára a kukoricakeményítőt 50 g nádcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliarúd kikapart belsejével és egy pici tejjel. 2 A többi tejet a már kikapart vaníliarúddal tegyük...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk