menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 2 óra +
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A szóráshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
A sodóhoz
1 l tej
4 db tojássárgája
1 db vanília (kikapart magja)
8 dkg cukor
1-2 ek ek finomliszt
A végén a forró vaniliakrémbe belekeverem a tojások felvert habját. Én így szeretem, de ez a lépés el is maradhat, ha valaki inkább a krémesebb sodót kedveli.

Elkészítés:


A tésztához
A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitálom.
A tejet meglangyosítom, elmorzsolom benne az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom.
A vajat megolvasztom, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adom, és hólyagosra dagasztom.
Tetejét meglisztezem és letakarom. A duplájára kelesztem.
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtom, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazok.
A 10 dkg vajat megolvasztom, és egy másik tálban a diót és a cukrot elkeverem.
A pici pogácsákat beleforgatom az olvasztott vajba és meghempergetem a cukros dióban.
A formába sorakoztatom őket. Mehet két-három sorban is egymásra.
Ha az egész kész, kicsit kelesztem még (15-20 perc) és előmelegített sütőben sütöm letakarva (a dió könnyen odakap). 180 fok 30-35 perc

Amíg sül, elkészítem a sodót:
A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforralom, majd leveszem a tűzről.
Egy másik lábosban kikeverem a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrűre főzöm
Amikor készen van, elzárom a gázt és a forró krémbe beleforgatom a felvert tojásfehérjéket.
Egy könnyű, habos sodót kapok így, ami hidegen is fantasztikusan finom
Megvárom, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépem (nem vágom), és a tányérokon nyakon öntöm a sodóval.

Trükkök, tippek, praktikák:


A sodót vaniliás pudingporból is el lehet készíteni de akkor 8 dl tejet használok 1 csomag pudingporhoz, A cukor és a tojáshab akkor is kell bele...

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Desszertek, Krémes sütik, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anya-mami
Túrós-kókuszos sütemény
Túrós-kókuszos sütemény

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik felét egy 20*33 cm-es tepsibe nyújtjuk. A töltelékhez a tojások fehérjét a cukrokkal keményre felverjük, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Babakókuszgolyó by Š. P. Ági
Babakókuszgolyó by Š. P. Ági

Babakeksz darálva amennyit felvesz Mindent villával összekeverni, gombócokat formálni

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tejes pite meggyel megszórva
Tejes pite meggyel megszórva

Egy tálban verjük fel a tojásokat és keverjük el bennük a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a tej 1/3-át, keverjük el és adjuk hozzá a liszt 1/3-át is. Keverjük fakanállal simára a tés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres karamellás torta
Epres karamellás torta

Karamellás öntet: 4 ek barna cukor 7 dk vaj 0,5 dl tejszín Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, ve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk