menu

Családireceptkönyv.hu

*Barhesz - csavart kalács


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 dl tej, 2 dkg friss élesztő, 50 dkg finomliszt, 6 dkg cukor
1 tk só, 1 tojás,8 dkg vaj, vaníliás cukor + 1 tojás a kenéshez
szemes mák a szóráshoz

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet tálba teszem, hozzáadom a sót, a tojást, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a vaníliás cukrot és elkezdem dagasztani.
Mikor a tészta már összeállt, hozzáöntöm a megolvasztott vajat és alaposan kidolgozom a tésztát.
Amikor kész, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 50 perc).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, nyolc részre osztom , cipót formálok belőle, majd letakarom és 20 percet pihentetem, pihentetés után formázom.
A megformázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem felvert tojással és meleg helyen 20 percet pihentetem, majd ismét lekenem, megszórom mákkal és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütöm.
A sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek.

Trükkök, tippek, praktikák:


Négyes vagy hatos kereszt fonással alakítom ki a kerek formát.
A négy szálat 2-2 a közepüknél keresztezve egymás alatt fölött, mint egy kettős kereszt. az egyik alsó szálat átemelem a mellette lévő felső szálon és így haladok körbe, mind a nyolc szálon, majd visszafelé ugyanígy. a végén kicsit aláhajtogatom, hogy magasabb leszen.

A hatos keresztfonás: 4-4 szálat középen keresztezek. Így kapok 4x3 szálat )minden oldalon egyhármas rész, Ezeket simán összefonom és aláhajtom.

*Barhesz - csavart kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Habcsókos kalács
Habcsókos kalács

Lehet, hogy egy kevés tejet kíván még a tészta, a tojások nagyságától függően. Dagasztás után kelesztés következett, majd lisztezett felületen ketté vettem a megkelt tésztát. Egy-e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Foszlós fonott kalács
Foszlós fonott kalács

Elkészítés: A tejet meglangyosítom, 1 mokkáskanál cukrot lecsípek a kimért mennyiségből, 1 dl-t tálba öntök a tejből, és elkeverem benne a cukrot. Az élesztőt belemorzsolom. Amíg f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Mákos csillag
Mákos csillag

Keverjük össze a lisztet a porélesztővel (ha friss élesztőt használunk, akkor a vízmennyiségéből vegyünk el egy kicsit, és abban futtassuk fel). Adjunk hozzá sót, a vizet és gyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ötperces túrós kuglóf
Ötperces túrós kuglóf

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk