menu

Családireceptkönyv.hu

**Bejgli, amit nem lehet elrontani


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 db fél kilós ( 27 dkg tészta+ 27 dkg töltelék.)
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2, 5 dkg élesztő, 1 mk só, 2 db tojás sárgája.
1 dl hideg tejszín, és még 2 dl szintén hideg víz- amennyit a felvesz a tészta gyúrás közben, tehát óvatosan adagold hozzá a hideg vizet.

Töltelék: 85 dkg mák, vagy dió hat rúdhoz!!! 50 dkg kristálycukor, 15 dkg kekszmorzsa., mazsola, őrölt fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, sok-sok reszelt citrom- narancs héj.
Ezeket a mennyiségeket természetesen felezni szoktam, mert csak három három mákos és diós bejglit szoktam sütni. Lentebb a felezett mennyiségeket használom 3-3 bejglihez

Elkészítés:


1. Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni, nem kell keleszteni- ez egy sima kemény tészta lesz.
2. Összeállítod a fent leírt anyagokkal a tésztát, először az élesztőt, zsiradékot a porcukorral, sóval, majd a tojások sárgájával,
ezután tedd bele az összes többi nedves anyagot és összegyúrod.
3. Nem ragadós tésztát kapsz, így nyújtáskor sem kell a deszkát lisztezned.( ha mégis picit ragacsos, pici liszttel formázd át)
Ha ragad a tészta, nem fogod tudni szépen kinyújtani, és nyújtáskor már nem szabad lisztezni, mert nem lesz szép fényes!

Töltelék: 45 dkg darált mák + 25 dkg kristálycukor, 8 dkg édes kekszmorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,, 2,5 dl vízben összeforralom a mák kivételével ! és forrón öntöm a mákra! A reszelt citrom vagy narancshéjat kihűlés után teszem bele.
3x27 dkg-ra elosztom.
Fontos hogy felhasználáskor a töltelék és a tészta súlya azonos legyen.
A diós töltelékhez ugyanígy elkészítem az édes-fűszeres levet és ráöntöm a darált dióra, jól elkeverem és szintén 3x27 dkg-ra osztom.
Tipp: Egy pici levet mindig hagyok és csak akkor adom hozzá, ha elkeverés után még igényli a töltelék.
(Gesztenyés bejlihez egy rúdhoz 25 dkg gesztenye massza szükséges, amit lazítok rummal vagy aromával és pici vanliás curot teszek még hozzá)
5. Ne legyen híg a töltelék! Nehezen kenhető mák és dió-krémet kell kapnod miután kihűlt.
Ha híg, kireped a bejgli!
Ha szükséges, inkább teszek hozzá egy kanál darált édes keksz morzsát.
6. Szoktam utólag csorgatni bele mézet is, szeretem, ha finom édes a töltelék. Mindenki hagyatkozzon a saját ízlésére.

7. A 27 dkg tésztát tégla alakúra nyújtom, majd töltöm a kihűlt mákkal.( 27 dkg) vagy dióval
8. Egyenletesen kenem rá a tésztára, bár kemény a máktöltelék, de szépen lehet elosztani rajta.
A tészta két rövidebb oldalát picit ráhajtom a töltelékre, és úgy tekerem fel rúdnak így szép lesz a vége is.
9. Először csak tojás sárgájával kenem le, majd hagyom TELJESEN RÁSZÁRADNI, ami pár órát jelent!!!
Utána enyhén felvert tojás fehérjét kenek a száraz tojássárgájára.
10. MINDIG sütés előtti napon már elkészítem a tészta rudakat, és lekenve, sütőpapíros tepsin hagyom HIDEG hegyen egész éjszakára, de NEM KELL HŰTŐBE TENNI.
Ha meleg helyen van, túlkel a tészta, tehát hideg helyen éjszakázzon....

Másnap sütöm csak ki., így nem lesz káosz a konyhában., csak finom illat 🙂
FONTOS! Sütés ELŐTT közvetlenül (!!! ) vastagabb hústűvel vagy hurkapálcikával megszurkálom egészen az aljáig, hogy a gőz ki tudjon jönni sütés közben!
11. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 pecig sütöm.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Évi túrómousse torta
Évi túrómousse torta

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 2 db 22 cm-es kapcsos formát kivajazunk és kilisztezünk. A finomra őrölt pisztáciát összekeverjük a liszttel és egy csipet sóval. A tojásfehérjét...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Beiglik Andi konyhája
Beiglik Andi konyhája

Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez ) 85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Raffaello-szelet-2
Raffaello-szelet-2

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet, a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük. Egy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a té...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tojássaláta tésztatölcsérben -Húsvétra (Gizi)
Tojássaláta tésztatölcsérben -Húsvétra (Gizi)

Először a tölcsérformát készítsük el. A tölcsér méretét mindenki maga döntheti el, én pl. egy A4-es papírt hajtottam félbe, de készíthetjük nagyobbra is. Vegyünk egy A4-es papírt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk