2 kg uborka uborkagyalun
2 közepes fej káposzta szálasra gyalulva uborkagyalun
0,5-0,8 kg (4-5 közepes) vöröshagyma uborkagyalun
1 kg (8-10 db) színes paprika szeletelve
0,5-1 kg (5-6 db) sárgarépa uborkagyalun
10-14 dkg só 4-5 evőkanálnyi)
30 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer (ízlés szerint ennek a duplája is mehet bele, akkor csemege savanyúság lesz) Én édeskésen szeretem.
3 dl 20%-os ecet
(köménymag, koriandermag, bors, mustármag 1-1 mokkáskanállal vagy 1-2 db babérlevél mehet bele aki, szereti. Előttet a fűszereket összekeverni és száraz serpenyőben érdemes kissé megpirítani, sokkal finomabb íze lesz... Én a csalamádéba nem teszek, csak a többi savanyúságba)
VÍZ ÉS TARTÓSÍTÓSZER NEM KELL HOZZÁ !!
Kidunsztolom. 85-90 fok 30 perc.
Vagy kuktában JELZÉSTŐL SZÁMÍTOTT 5-8 PERC
(Régebben tettem hozzá még: 1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkén)
VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Mindent legyalulok vagy szeletelek, összekeverem alaposan a sóval.
Másnapig állni hagyom és belekeverem az ecetben feloldott cukrot vagy annak megfelelő édesítőszert.
Kicsit hagyom állni, amíg levet ereszt.
Betöltöm a csírátlanított üvegekbe, leszorítom egy-két db, hosszában vékonyra szeletelt répával vagy a káposzta torzsájával és ráöntöm a levet. Mindig el kell hogy lepje a lé az egész savanyúságot!.
Ha kimarad lé, elteszem, mert esetleg később is fel tudom használni.
Szorosan lezárom (a tetőt is kifőzöm, ha WECK üveget használok akkor a gumit szintén!) és a KUKTÁBA helyezett RÁCSRA teszem. Hideg vizet öntök rá a (figyelni kell a maximum jelet!) és a jelzéstől számított 5 percig csírátlanítom.
Lábosban ugyanígy, de a forrástól számított 30 percig tart a dunsztolás.
Automatában 90/30
Kiveszem a vízből, hagyom kihűlni és a helyére rakom.
A megmosott és leszárítgatott kaporról le kell csipkedni a leveleket és fél kilónként 2 kiskanál jódmentes sóval kell besózni. Várni kell,míg pici levet ereszt, majd steril üvegbe...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz uborkát mosd meg és vágd le a végeit. A tormát tisztítsd meg és vágd csíkokra. Az uborkát tedd egy tálba, add hozzá a tormát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymafejeket megtisztítjuk. A bort, a borecetet, kevés vizet, a cukrot, a babérlevelet, az egész borsot, 1 kávéskanál sóval összekeverjük, és felforraljuk. A fokhagymát a for...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzt a lét ráöntjük a paprikára,és fel öntjük tiszta hideg vízzel,Másnap a levét leöntjük,edénybe ,majd újra vissza öntjük,a paprikára,lekötjük és a helyére tesszük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű