500 gr liszt
100 gr porcukor
25 gr élesztő vagy 1 cs porélesztő
2,2 - 2,5 dl langyos tej
lehet bele tenni reszelt citromhéjat is... illatos lesz tőle
50 gr vaj
3 tojás sárgája
1 csipet só
A tetejére:
1 felvert tojás benne 1 ek víz és 1 vaniliás cukor!
vagy langyos tej
kristálycukor vagy fahájas kristálycukor
Összekeverem a liszttel a porcukrot, a felfuttatott élesztőt és a tejet.
Picit hagyok a 2,5 dl.ből, mert lehet, hogy nem kell mind... később is lehet hozzá adni, ha igényli a tészta.
Amikor összeállt, beledagasztom a vajat, a tojássárgákat és a sót.
30 percig pihen, letakarva.
Átmozgatom és 10 perc pihenés után 32 darabra vágom. hurkákat sodrok és kettesével összefonom őket és aláhajtom a végét, hogy magas legyen. Így lesz 16 briósom. Fonás: 1. keresztbe teszem a két szálat. 2. A függőleges szál felső végét áthurkolom a vízszintesen és lehajtom a vízszintes szálat áthajtom a függőlegesen, ami alul van arra felülről és fordítva a másik oldalon is. A végeket aláhajtom.
Lekenem vizes cukros tojással vagy langyos tejjel.
Sütőpapíros tepsiben ismét pihen 30 percet, a duplájára kell nőnie!
Ismét lekenem a tojással és megszórom vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral.
Fahéjas cukorral is meg lehet szórni. Illatos finom péksüti lesz
210 fokon 15-20 percig sül.
A zabpelyhet, chia magot, tejet és fahéjat egy lábasba tesszük, felöntjük ízlés szerint vízzel (kb1,5-2 dl). Elkezdjük főzni, amikor megfelelően megdagadt a zab, nem kemény, még vi...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA zsemlét el lehet készíteni előző este, a többit pedig másnap reggel.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szendvicskrémhez A puha vajat összekeverjük a reszelt sajttal, a tojással és a mustárral. Beleaprítjuk a snidlinget, sóval-borssal fűszerezzük, majd rákenjük a kenyérszeletekre....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű