menu

Családireceptkönyv.hu

Erika kenyere, a mindennapi...


Írta:

Elk. idő: 10 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtészta:
Egy evőkanál kovász a hűtőből. (ha nincs akkor 5 grammal több élesztőt használok az öregtésztához)
3 gramm élesztő
250 gramm liszt
150 ml langyos víz

Kenyértészta:
Az összes öregtészta+
5 gramm élesztő (vagy 7-8 gramm, ha nincs kovász az öregtésztában
100 ml tej
2-3 ek joghurt vagy tejföl,
1-2 tk almaecet
2 ek olivaolaj
és annyi meleg víz, hogy 300 ml legyen
500 gr liszt ( 250 gr kenyérliszt és 250 gr finomliszt),
egy közepes krumpli megfőzve, áttörve (lehet sokkal több is, max fél kg)
1 tk sikér,
2 tk só,

Elkészítés:


Így is lehet....
Ha nincs kovász, akkor az előtésztához 8 gramm élesztőt teszek!

- Reggel 9-kor gondoltam egyet és kivettem a hűtőben csücsülő kovászomból egy jókora kanálnyit. Egy kis liszttel és vízzel és az élesztővel bekevertem-gyúrtam az előtésztát.

- Jól összekevertem és letakarva hagytam pihenni két órácskát.
- 11-kor összeállítottam a tésztát, simára, rugalmasra dagasztottam, és a következő 2 órában néhányszor meghajtogattam sziromhajtással kb félóránként
- du. 1 körül formáztam, és a vaslábosban kelt a duplájára.
- Vízzel bespricceltem, bevágtam a tetejét.
- Pihentettem 10 percig
- 250 fokon sült 20 percet, azután lejjebb tekertem a hőt 210 fokra és még 35 percig sütöttem, végig fedő alatt.
- Amikor készen lett, kiborítottam -óvatosan, mert tűzforró a lábos!- és rögtön az alját kopogtattam... ha kong, mint a jó dinnye, akkor átsült... Ez gyönyörűen kongott....
- Hideg vízzel befújtam, rácson hűtöttem...
Ez a mindennapi kenyerünk...

Erika kenyere, a mindennapi...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fehér vagy félbarna búzakenyér
Fehér vagy félbarna búzakenyér

1. A hozzávalókat bedobáljuk a gépbe (a folyadékot mindig alulra), beállítjuk fehér kenyér sütésére és már csak várni kell, hogy kisüljön a ropogós finomság. 2. A mennyiségeket...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sokmagvas Graham kenyér
Sokmagvas Graham kenyér

A vízben feloldottam az élesztőt, majd a liszt felével alaposan összekevertem. Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, készíthetjük egyenesen az üstben. Ha nem, akkor tegyük a dagasztásra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kenyér
Kenyér

Összegyúrni, keleszteni, sütni. 45 perc 180 fkon.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

Bedagaszt 10 perc pihentetés 8 fele osztjuk felgömbölyít 10 perc pihentetés felgömbölyít, tojással megken szezámmagba forgat Kelesztés 35-40 perc Sütés előmelegített sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk