menu

Családireceptkönyv.hu

Erika kenyere, a mindennapi...


Írta:

Elk. idő: 10 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtészta:
Egy evőkanál kovász a hűtőből. (ha nincs akkor 5 grammal több élesztőt használok az öregtésztához)
3 gramm élesztő
250 gramm liszt
150 ml langyos víz

Kenyértészta:
Az összes öregtészta+
5 gramm élesztő (vagy 7-8 gramm, ha nincs kovász az öregtésztában
100 ml tej
2-3 ek joghurt vagy tejföl,
1-2 tk almaecet
2 ek olivaolaj
és annyi meleg víz, hogy 300 ml legyen
500 gr liszt ( 250 gr kenyérliszt és 250 gr finomliszt),
egy közepes krumpli megfőzve, áttörve (lehet sokkal több is, max fél kg)
1 tk sikér,
2 tk só,

Elkészítés:


Így is lehet....
Ha nincs kovász,

- Reggel 9-kor gondoltam egyet és kivettem a hűtőben csücsülő kovászomból egy jókora kanálnyit. Egy kis liszttel és vízzel és az élesztővel bekevertem-gyúrtam az előtésztát.

- Jól összekevertem és letakarva hagytam pihenni két órácskát.
- 11-kor összeállítottam a tésztát, simára, rugalmasra dagasztottam, és a következő 2 órában néhányszor meghajtogattam sziromhajtással kb félóránként
- du. 1 körül formáztam, és a vaslábosban kelt a duplájára.
- Vízzel bespricceltem, bevágtam a tetejét.
- Pihentettem 10 percig
- 250 fokon sült 20 percet, azután lejjebb tekertem a hőt 210 fokra és még 35 percig sütöttem, végig fedő alatt.
- Amikor készen lett, kiborítottam -óvatosan, mert tűzforró a lábos!- és rögtön az alját kopogtattam... ha kong, mint a jó dinnye, akkor átsült... Ez gyönyörűen kongott....
- Hideg vízzel befújtam, rácson hűtöttem...
Ez a mindennapi kenyerünk...

Erika kenyere, a mindennapi...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Svéd ropogós kenyér
Svéd ropogós kenyér

Minden összetevőt, kivéve az olajat és a vizet, elkeverünk egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vizet és az olajat, és egy dagasztógépben ragacsos, nyúlós tésztává keverjük. Öblítsün...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
 Ropogós békebeli kifli
Ropogós békebeli kifli

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyed...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Naan kenyér (sütőben)
Naan kenyér (sütőben)

Víz kivételével mindent keverőtálba teszek, összekeverem. Mehet hozzá a víz is, és rugalmas tésztát dagasztok. Cipóvá formáztam, egy csepp olajjal körbekentem, majd konyharuhával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bögrés dagasztás nélküli házi kenyér
Bögrés dagasztás nélküli házi kenyér

--A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, hozzá keverjük egy villával az étolajat, majd a langyos vizet. (1 bögre= 2,5 dl) Összeállítjuk a tész...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk