menu

Családireceptkönyv.hu

Erika kovászos-élesztős kenyere


Írta:

Elk. idő: 10 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Előtészta:
Egy evőkanál kovász a hűtőből. (ha nincs akkor fél csomag porélesztőt használok)
200 gramm liszt + 200 ml langyos víz + egy zacskó poréleszőnek az 1/4 részét.
Időközben előkészítettem a hozzávalókat: Egy mérőpohárban a nedveseket és egy másik tálban a szárazakat.

100 ml tej, 2 ek joghurt vagy tejföl, egy tk almaecet, 2 ek olivaolaj és annyi meleg víz, hogy 300 ml legyen

500 gr liszt ( 250 gr kenyérliszt és 250 gr finomliszt), egy közepes krumpli megfőzve, áttörve, 1 tk sikér, 2 tk só,

Elkészítés:


- Reggel 9-kor gondoltam egyet és kivettem a hűtőben csücsülő kovászomból egy jókora kanálnyit. Egy kis liszttel és vízzel bekevertem az előtésztát.
- Jól összekevertem és hagytam pihenni két órácskát.
- 11-kor összeállítottam a tésztát, bedagasztottam, és a következő 2 órában néhányszor meghajtogattam sziromhajtással kb félóránként
- du. 1 körül formáztam, és rizsliszttel megszórt konyharuhában+ tálban kelt a duplájára.
- Sütőpapírra borítottam, vízzel bespricceltem, bevágtam és forró vaslábosba emeltem a sütőpapírral együtt.
- Vízzel befújtam és rátettem a fedőt.
- 250 fokon sült 20 percet, azután lejjebb tekertem a hőt 210 fokra és még 35 percig sütöttem, végig fedő alatt.
- Amikor készen lett, kiborítottam -óvatosan, mert tűzforró a lábos!- és rögtön az alját kopogtattam... ha kong, mint a jó dinnye, akkor átsült... Ez gyönyörűen kongott....
- Hideg vízzel befújtam, rácson hűtöttem...

Erika kovászos-élesztős kenyere

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sonkás kenyér
Sonkás kenyér

1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. 2. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Nehéz
share
Rozskenyér
Rozskenyér

1. 1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. 2. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. 3. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Olasz reggeli kenyér
Olasz reggeli kenyér

1. Fogjunk egy edényt és szitáljuk bele a lisztet, majd öntsük bele az élesztőt, a cukrot, a sót, és ezeket jól keverjük össze. Ezután mehet bele a langyos víz. 2. Egy villával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Vizes Zsemle
Vizes Zsemle

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk