menu

Családireceptkönyv.hu

Erika kenyere, a mindennapi...


Írta:

Elk. idő: 10 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtészta:
Egy evőkanál kovász a hűtőből. (ha nincs akkor 5 grammal több élesztőt használok az öregtésztához)
3 gramm élesztő
250 gramm liszt
150 ml langyos víz

Kenyértészta:
Az összes öregtészta+
5 gramm élesztő (vagy 7-8 gramm, ha nincs kovász az öregtésztában
100 ml tej
2-3 ek joghurt vagy tejföl,
1-2 tk almaecet
2 ek olivaolaj
és annyi meleg víz, hogy 300 ml legyen
500 gr liszt ( 250 gr kenyérliszt és 250 gr finomliszt),
egy közepes krumpli megfőzve, áttörve (lehet sokkal több is, max fél kg)
1 tk sikér,
2 tk só,

Elkészítés:


Így is lehet....
Ha nincs kovász,

- Reggel 9-kor gondoltam egyet és kivettem a hűtőben csücsülő kovászomból egy jókora kanálnyit. Egy kis liszttel és vízzel és az élesztővel bekevertem-gyúrtam az előtésztát.

- Jól összekevertem és letakarva hagytam pihenni két órácskát.
- 11-kor összeállítottam a tésztát, simára, rugalmasra dagasztottam, és a következő 2 órában néhányszor meghajtogattam sziromhajtással kb félóránként
- du. 1 körül formáztam, és a vaslábosban kelt a duplájára.
- Vízzel bespricceltem, bevágtam a tetejét.
- Pihentettem 10 percig
- 250 fokon sült 20 percet, azután lejjebb tekertem a hőt 210 fokra és még 35 percig sütöttem, végig fedő alatt.
- Amikor készen lett, kiborítottam -óvatosan, mert tűzforró a lábos!- és rögtön az alját kopogtattam... ha kong, mint a jó dinnye, akkor átsült... Ez gyönyörűen kongott....
- Hideg vízzel befújtam, rácson hűtöttem...
Ez a mindennapi kenyerünk...

Erika kenyere, a mindennapi...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zsömle (élesztőből)
Zsömle (élesztőből)

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfutt...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Burgonyás cipó (Limara)
Burgonyás cipó (Limara)

A burgonyát meghámoztam, egy csipet sóval annyi vízben ami épp ellepi, megfőztem. Leszűrtem, a főzővizet félretettem. A krumplit áttörtem és hagytam hogy szobahőmérsékletűre hűljön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Skót zsemle
Skót zsemle

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót, és a langyos vízzel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük. Liszteze...

Elkészítési idő: 1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsuzsi
LÍPIA, A CSÁNGÓ LEPÉNY
LÍPIA, A CSÁNGÓ LEPÉNY

Elkészítés: A lisztet tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz, és kenyértésztát dagasztunk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk