menu

Családireceptkönyv.hu

Erika kenyere, a mindennapi...


Írta:

Elk. idő: 10 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtészta:
Egy evőkanál kovász a hűtőből. (ha nincs akkor 5 grammal több élesztőt használok az öregtésztához)
3 gramm élesztő
250 gramm liszt
150 ml langyos víz

Kenyértészta:
Az összes öregtészta+
5 gramm élesztő (vagy 7-8 gramm, ha nincs kovász az öregtésztában
100 ml tej
2-3 ek joghurt vagy tejföl,
1-2 tk almaecet
2 ek olivaolaj
és annyi meleg víz, hogy 300 ml legyen
500 gr liszt ( 250 gr kenyérliszt és 250 gr finomliszt),
egy közepes krumpli megfőzve, áttörve (lehet sokkal több is, max fél kg)
1 tk sikér,
2 tk só,

Elkészítés:


Így is lehet....
Ha nincs kovász, akkor az előtésztához 8 gramm élesztőt teszek!

- Reggel 9-kor gondoltam egyet és kivettem a hűtőben csücsülő kovászomból egy jókora kanálnyit. Egy kis liszttel és vízzel és az élesztővel bekevertem-gyúrtam az előtésztát.

- Jól összekevertem és letakarva hagytam pihenni két órácskát.
- 11-kor összeállítottam a tésztát, simára, rugalmasra dagasztottam, és a következő 2 órában néhányszor meghajtogattam sziromhajtással kb félóránként
- du. 1 körül formáztam, és a vaslábosban kelt a duplájára.
- Vízzel bespricceltem, bevágtam a tetejét.
- Pihentettem 10 percig
- 250 fokon sült 20 percet, azután lejjebb tekertem a hőt 210 fokra és még 35 percig sütöttem, végig fedő alatt.
- Amikor készen lett, kiborítottam -óvatosan, mert tűzforró a lábos!- és rögtön az alját kopogtattam... ha kong, mint a jó dinnye, akkor átsült... Ez gyönyörűen kongott....
- Hideg vízzel befújtam, rácson hűtöttem...
Ez a mindennapi kenyerünk...

Erika kenyere, a mindennapi...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Szlovák sörös kenyér
Szlovák sörös kenyér

A kovászhoz előző este összekeverjük a hozzávalókat, majd szobahőmérsékleten 12-16 órán át állni hagyjuk. Másnap a kenyér összes hozzávalóját alaposan kidagasztjuk. 2 órán át lefed...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Évi új kenyere
Évi új kenyere

Kenyér ahogy én készítem! Este 1 dkg élesztőt elmorzsolok egy tálban, 2 dl langyos vízzel jól elkeverem,majd 20 dkg lisztet adok hozzá, lefedtem folpackkal és a konyhapulton hagyt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
89. Laffa kenyér
89. Laffa kenyér

Dagasztjuk.A tetejét megkenjük olajos kézzel, letakarjuk, kelesztjük, kb 1 órát. 8-10 darabra osztjuk,gömbölyítjük. 15-20 percet pihentetjük. kb 28 cm átmérőjű serpenyőt szárazon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Skandináv kenyér (kétszersült) (Sóbors)
Skandináv kenyér (kétszersült) (Sóbors)

A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba, keverjük össze. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és a vizet, jól keverjük össze. Pihentessük fél órát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk