menu

Családireceptkönyv.hu

***Fánk, az igazi, szalagos…


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
* 250 ml langyos tej
* 1 tk cukor
* 35 gr friss élesztő vagy 1,5 zacskó porélesztő (10-11 gr)
* 1 marék liszt
Ezt elkeverni és letakarva 15 percig pihentetni !

* 3 db egész tojás
* 1 csipet só
* 4 evőkanál porcukor
Ezt robotgéppel kihabosítani

* 1 citrom héja reszelve
* 50 ml rum vagy erős pálinka (ettől nem szívja magba a fánk az olajat vagy zsírt
* 700 gr liszt
Alaposan ki kell dagasztani, a végén beledolgozni
* 100 gr vajat

Elkészítés:


1. A felfuttatott élesztős masszát + a tojásos-cukros masszát + a citrom héját + a rumot + a lisztet ALAPOSAN kidolgozom, dagasztom. A legjobb géppel dagasztani…
2. Hozzáadom a vajat amikor már szép hólyagos a tészta és azzal is tovább dagasztom.
3. Kellemes, lágy tapintású tésztát kell kapni. Letakarom.
4. 15 perc pihentetés után lazán, könnyedén kicsit átmozgatom (kézzel) és tovább kelesztem 1 órán keresztül a duplájára, folpackkal letakarva, hogy ne száradjon a teteje.
5. Ez az időtartam függ a helyiség hőmérsékletétől is, (ha hideg van több idő kell. Melegben pedig gyorsabban megkel… nem szabad túlkeleszteni, csak a duplájára!)
6. Akkor a tenyeremmel ellapogatom 1,5 ujjnyi vastagra (kb 2 cm) és nagy fánk szaggatóval kiszaggatom (7-8 cm átmérőjű) vagy pohárral
7. Letakarva ismét kelesztem a duplájára, de nem nagyobbra!
8. Jó meleg, de nem túl forró zsírban vagy olajban kisütöm
9. A tetejével lefelé teszem a zsiradékba, tehát a tetejét sütöm először (ami felül volt eddig a deszkán)
10. Fedő alatt sül az első oldala
11. Amikor szép színe van, átfordítom és fedő nélkül sütöm a másik oldalát is szép pirosra
12. Konyhai papírtörlőre szedem
13. Finom dzsemmel, porcukorral az igazi…

Trükkök, tippek, praktikák:


Amitől a fánkunk valóban szalagos fánk lesz:
1. Mindig bő zsiradékban kell sütni..
2. Alaposan ki kell dagasztani, megfelelően keleszteni másfél-kétszeresére, de nem szabad túlkeleszteni!
3. A túlkelesztett tészta "leereszt", már nincs erő benne...ezáltal már nem is nő sütés közben.
Az ilyen tésztát mindenhol éri a zsiradék -fordítás után is-, ezért nincs szalag rajta.
4. A jó időben elkapott sütés eredményeként a levegős tésztánk sütés közben még nő, ezáltal fordítás után lesz olyan része a fánknak amit soha nem ér a zsiradék. Itt alakul ki a szalag.
(A túlkelesztett tészta eredménye az is, hogy megszívja magát olajjal/zsírral)
—------------------------------------------------------------------------------------------

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kitti
Hamburger buci 🍔
Hamburger buci 🍔

Az alapanyagokat egybe öntjük és kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük, majd a tésztát lemérjük és egyenlőre darabokra osztjuk (4-6). Gombócokat formálunk a bucikból es tepsire tesszü...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Bálint
hotdog kifli
hotdog kifli

Egy tálkába beleaprítjuk az élesztőt és hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, cukrot. Jól összekeverjük. Majd a tejet langyosra melegítjük és hozzáadjuk az élesztőhőz. Csomómentesre kever...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Cordon blue-mustáros tésztabundában sütve
Cordon blue-mustáros tésztabundában sütve

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk