menu

Családireceptkönyv.hu

Gyökérkenyér - dagasztás nélkül


Írta:

Elk. idő: 1 óra munka +24
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 ek kovász kétszer megetetve és kelesztve duplájára, triplájára
600 gr liszt ( 450gr finomliszt és 150 gr kenyérliszt)
415 gr kézmeleg víz
15 gr só
+ olivabogyó, aszalt paradicsom,magok.... opcionális


Elkészítés:


A tésztát nem dagasztom, csak hajtogatom.
Összes kovászt + lisztet összekeverem és 30 percig pihentetem só nélkül!
Majd hozzáadom az 1 ek vízben feloldott sót, de nem dagasztva.
A tálat letakarom fóliával és meleg helyre teszem.
A tészta így fog pihenni 3 órát.
Közben minden órában olajozott felületen alaposan meghajtogatom. A tészta eléggé vizes, de nem ragad és nem szakadozik. Nyúlik, mint a rétestészta.
A harmadik hajtogatás után a tésztát olajozott tálba teszem és a hűtőben (8-10 fokon) pihen 12 – 24 órát. Ha hidegebb helyen kel, nagyon lelassul az érése a tésztának.
Hűtőből kivéve a tésztát 2 órát melegeben pihentetem, de a tészta keltségét is figyelni kell, nehogy túlkeljen.
Ha nagyon megkelt a hűtőben rövidebb idő is elég lesz meleg helyen, de ha keletlen, akkor hosszabb időre van szükség.
Míg a tészta melegszik előmelegítem a sütőt 230 fokra.
A tésztát erősen lisztezett felületre borítom, kb. 25x30 cm téglalapot formázok belőle ujjbeggyel, kevés liszttel megszórom, habkártyával hosszában kettévágom, megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
Kb 25-30 perc alatt gőzös sütőben készre sütöm. 10 perc sütés után kiveszem a vizet a sütőből.
Nagyon finom, puha belül és vékony, ropogós héjú kívül.

Gyökérkenyér - dagasztás nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ágnes
Kenyér
Kenyér

Langyos vízben felfuttatom az élesztőt,hozzáadom a kimért liszthez. Hozzáteszem a sót,olajat és kidagasztom. 1 óra kelesztés után ,formázom,jénaiba rakom,ismét kelesztem 20 percig,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Erika
Naan
Naan

A hozzávalókat összegyúrjuk a víz kivételével. Azt utólag apránként adjuk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Azonnal lehet sütni, de pihentetni is lehet. A végeredményt nem befolyá...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Bagelkenyér
Bagelkenyér

1. A lisztet a dagasztó tálba szitáljuk. 2. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a langyos folyadékot és a cukrot. 3. Belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percig hagyjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
000. Graham-kenyér
000. Graham-kenyér

Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk.Kb.15 dkg fehér lisztet keverünk bele,hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk. Kelesztjük. Amikor a kovász megkelt,a sós liszthez keverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk