80 dkg liszt
5 dl tej
1 db tojás
csipet só
1 ek. zsír félidőben beletenni
Lekenni:
20 dkg zsír
4 ek liszt
2 ek ecet
Töltelékek:
Mák elkészítése:
40 dkg mák
2,5 dl tej
20-25 dkg cukor
Darált keksz, vagy zsemlemorzsa + meggy
Túró
40 dkg túró
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habnak felverve
citromhéj reszelve
vanília aroma
mazsola ízlés szerint
egy 80 cm szálba 40 dkg kell, ez a tepsiben 2-szál lesz
Meggyes:
6 ek búzadara
víz, amennyit beszív
60 dkg meggy
Káposztás:
1 édeskáposzta reszelve, sózva, fél óra múlva kinyomkodva. Olajon megdinsztelem és bőveb borsozom
6 db cipót csinálok egyből, meggyúrom rendesen, 20 percig pihentetem, előtte olajjal lekenem.
20 dkg zsir, 4 ek. Liszt, 2 ek. ecet, ezeket habosra keverem.
A cipókat kinyújtom egyformára, egymásra rakom úgy hogy mindegyik réteget megkenem a kikevert ecetes zsírral.
Egy 80 cm-es szálba 20 dkg mákból készített töltelék kell
ez két szál lesz a tepsiben.
Mák elkészítése: 40 dkg mák, 2,5 dl tejet 20-25dkg cukorral felforralni ráönteni a mákra.
Darált kekszet vagy zsemlemorzsát is teszek bele 1-2 evőkanállal. Meggyet is szórok rá, amikor már a tésztára kentem a mákos tölteléket.
Túrótöltelék: egy 80 cm szálba 40 dkg túróból kell kikeverni a többi hozzávalóval, ez a tepsibe 2-szál lesz.
Meggyes töltelék: Búzadarát pirítok olajon, apránként öntök rá egy kis vizet, kevergetem folyamatosan , hogy megszívja magát. ezt teszem a magozott meggy alát, így nem áztatja el a tésztát.
Káposztás töltelék. Az elkészített párolt káposztával töltöm. 80 cm-es rúdhoz való mennyiség. 2 szál lesz a tepsiben
Amikor feltekertem, lekenem a zsírral.
Sütés 180-200 fokon, 20 perc.
A cukrot elkeverjük a meleg tejjel, belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig pihentetjük. A lisztet elkeverjük a sóval, majd beleöntjük az élesztőt tejet és a tojást. Elkezdjük öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a többi tésztához, tésztához való hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrényben néhány órán át pihentetjük, de leg...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Nehéz1. A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. F...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 170C fokra. Aprítógépbe tesszük a mogyorót, a porcukrot és a kakaóport. Együtt ledaráljuk – először finom por keletkezik belőle, majd ahogy kioldódik a mogyor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű