50 dkg liszt sima és rétesliszt keverve, átszitálva
3 dkg élesztő, felfuttatva cukros tejben
3 ek cukor
1,5 dl olaj vagy kb.10 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
3-6 tojás sárgája , minél több benne, annál szebb, finomabb a tészta
2,5 dl langyos tej / vízzel elkevert tej
3 ek rum /elmaradhat
0,5 mk só
A felfuttatott élesztőhöz keverek egy bögre lisztet és annyi tejet, hogy nokedlitészta - szerű legyen.
Megint hagyom felfutni.
Kidolgozom a tésztát az összes hozzávalóval, de az olajat csak fokozatosan hozzáadva.
Olajjaél lekenem, a duplájára kelesztem és felhasználom:
briós
bukta
kakaós csiga
fonott kalács......
Kevesebb cukorral és vízzel elkevert tejjel :
kifli, zsömle, császárzsömle
Elkészítés:Az élesztőt felfuttatjuk.A lisztet a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a tojást,sót,a tejfölt valamint a felfuttatott élesztőt.Jól összegyúrjuk.1 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük. 2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurto...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű