30 dkg liszt
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
1-2 ek cukor
pici só
1 tojás
1 citrom reszelt héja
+ kevés tej az összeállításhoz
Töltelékek:
Elmorzsolom a margarint a liszttel.
Összegyúrom a tésztát. Közepesen lágy, nyújtható tészta legyen!
30 percig kelesztem
Kettévágom és két, kb 20x25 cm-es lapot nyújtok belőle
A tölteléket hosszában egy csíkban középre teszem, hogy végigérje. A töltelék alá és fölé zsemlemorzsát szórok, nehogy elázzon a tészta.
Két oldalát 3 cm-enként ferdén lefelé bevágom, ahol nincs töltelék.
Fentről kezdve jobbról-balról felváltva ráhajtom a tésztacsíkokat a töltelékre. Ezzel fedem be. Olyan lesz, mint egy fonat.
30 percig kelesztem.
Megkenem tojással
200 fokon sütöm kb 35 percig, amíg szép színe lesz.
Töltelékek:
Meggyes:
Pirított búzadara vízzel megpárolva. Ezt szórom a meggy alá.
Túrós:
50 dkg túró, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor, mazsola, 2 ek tejföl
Káposztás: Reszelt káposzta lesózva kinyomkodva, zsíron megpirítva+borssal ízesítve
Sós-tejfölös: Tejföl, só, bors,erre olvasztott zsír
Almás: Reszelt alma, cukor, fahéj, citromhéj reszelve. Megpárolom és úgy teszem a sütibe
35 dkg lisztet 20 dkg vajjal (v. margarinnal) elmorzsolunk, hozzáadunk 1 dkg – kevés tejben felfuttatott élesztőt, 1 kk szódabikarbónát, 1 ek cukrot, 1 cs vaníliát, 1 egész tojást...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA margarint és a kristálycukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a szódabikarbónát meg a lisztet és simára keverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a krémet készítettem el: a tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre, habosra kevertem. Hozzádolgoztam a kakaóport és a pudingport, majd lassan adagolva a tejet is belekev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzerintünk nincs karácsony zserbó nélkül, szóval ne is keresgéljetek tovább, mert itt van a PERFEKT zserbó receptje. Ugyan a vendégekre most sajnos nem kell gondolni, de legalább a...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű