menu

Családireceptkönyv.hu

Kötött tészta, régi magyar étel


Írta:

Elk. idő: 1 óra...+
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 db tojás
3 evőkanál liszt
2 evőkanál zsír
1 kis fej vöröshagyma, opcionális
só, bors, pirospaprika
Bármilyen zöldség vagy sima rántott levesbe nagyon finom, de más töltelékkel önálló ételnek is....

Elkészítés:


Zsíron megpirítom a kockára vöröshagymát ( ez elhagyható), sózom, borsozom és pirospaprikát keverek hozzá, amikor lehúztam a tűzről. Hagyom kihűlni.
1 tojásból kb 3 evőkanál liszttel és 1 csipet sóval közepesen kemény levestésztát gyúrok.
Kicsit pihentetem majd hosszúra és vékonyra nyújtom és megkenem a hagymás zsírral (lehet hagyma nélkül is), csak olvasztott zsír, só, bors, pirospaprika.
Elkezdek rá csomókat kötni úgy, hogy amit megkötöttem, az rögtön le is szakítom a hosszú tészta végéről. Ezért kötött tészta...
Ezt addig csináljuk, amíg van a tésztából: megkenni, kétszer ráhajtani, levágni, kötözni...

De lehet tölteni is pl fűszeres dadált hússal, túróval, gombás paradicsommal... Bármivel... Akkor önálló ételként is finom...
A tésztát félcentis csíkban kétszer ráhajtom, rágörgetem, majd derelyvágóval elvágom.

1 tojásból kb 35 db kötött tészta lesz.
A forrásban lévő levesalapba belefőzöm, vagy sós vízben kifőzöm és tetszés szerinti szósszal, levessel... kínálom
Addig kell főzni a kötözött tésztát, amíg fel nem jön a leves vagy a víz tetejére.
Laktató és finom. Hasonlít az olaszok tortellinijéhez.

Trükkök, tippek, praktikák:


Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert úgyis minden csupa zsír lesz... kicsit szikkadni hagyom és tálcán mehet a fagyasztóba, később pedig a zacskókba...
Frissen kell kifőzni, nem szabad kiengedni előtte.

Kötött tészta, régi magyar étel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Levesbetétek, Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Carbonara - vagy valami hasonló...
Carbonara - vagy valami hasonló...

Két féle sajt van előkészítve, mert nálunk még megy rá reszelt trappista is, amikor készen van! És nem kell hozzá só! A bacon van olyan sós, hogy bőven elég bele annyi, külön én ne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Hajni
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal

Az olívaolajat egy szélesebb serpenyőben felhevítjük, majd a gnocchit megpirítjuk rajta. (A szélei pirosasak lesznek.) Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar "Bolognai spagetti"  spirálozó nélkül
"Bolognai spagetti" spirálozó nélkül

1) A nyers cukkinit alaposan mossuk meg, vágjuk le a kemény végét, majd csíkozzuk fel, amilyen keskeny csíkokra csak tudjuk. Ez lesz a "spagetti tésztánk". Minél vékonyabb, annál j...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk