80 dkg liszt
12 tojás sárgája
5 dkg élesztő
5 ek cukor
1 cs. vanília cukor
4 dl tej
1 cs. mazsola
1kk só
16 dkg vaj
2 dkg zsír
4 tojás habja,
2 dl langyos tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt kelesztjük. A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, a négy tojás fehérjéből habot verünk.
A lisztbe egy kis helyet képezve, beleöntjük az élesztős tejet, a vaníliás cukrot, sót, mazsolát.
Elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, majd később a habját.
Ha összedolgoztuk, akkor dagasztani kezdjük.
Dagasztáskor az edény oldalát zsírral megkenjük, belerakjuk a mazsolát is.
Ha szeretnénk kakaót a tésztába, akkor elfelezzük, és felébe dagasztunk pici tejben elkevert-feloldott kakaót.
Ha kész a dagasztás letakarjuk és állni hagyjuk amíg a duplájára kel.
A megkelt tésztát négyfelé vágjuk és hosszúra sodorjuk.
Hármat összefonunk, lehet a kakaós tésztával keverve.
A fonatot összetekerjük és a negyedik sodrottal körbe fogjuk. Zsírozott lábasban vagy kuglóf formában sütjük.
170 fokon 50 perc. Tűpróba!!
Ha megsült a tetejét cukros vízzel megkenjük melegen, attól lesz szép fényes.
A liszteket a tálba mértem, hozzá a sikért és a sót, majd a kezecskémmel kevertem, kevertem (mindig az óramutató járásával megegyezően teszem :) amíg szellős lett. Minél több le...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: Közepes. a hozzávalókat kimérjük egy tálban. Az élesztőt nem kell külön felfuttatni. Apránként adagolva a langyos vizet rugalmas tésztát dagasztunk. Ha összeállt, fél órára pihenni hagyju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz anyagokat keverjük össze, majd adjuk hozzá az előre egyneművé dolgozott nedves hozzávalókhoz. 5 percig hagyjuk pihenni. Ezután nyújtsuk ki bambuszrostliszttel megszórt m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű