menu

Családireceptkönyv.hu

Parasztkenyér - hibrid


Írta:

Elk. idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 1db kb. 1 kilós kenyérhez

180 gr frissen érlelt kovász, nyáron vagy hosszú, hűtős kelesztés esetén lehet kevesebb, 120 gr is
(Esetleg +1,3 gr friss élesztővel vagy késhegynyi szárított élesztővel lehet gyorsítani a kelesztést)
370 - 420 gr víz, a liszttől függ!
540 gr kenyérliszt
45 gr teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
2-3 ek joghurt, kefír vagy aludttej, esetleg víz
23g Himalaya só (2 tk (13g) normál só)
2 ek olaj vagy 1 ek zsír

Elkészítés:


Előző este:
A hűtőben tárolt anyakovászból kiveszek egy teáskanálnyit (10-20gr) Hozzáadok 80g vizet és 100g BL80 kenyérlisztet valamint egy csipet tk rozslisztet (ez elhagyható, de ha van, tegyük csak hozzá, segíti a kovász érését), összekeverem.
Lazán lefedett tálban a konyhapulton hagyom túlkelni reggelig, 10-12 órán át. Ez lesz a dagasztáshoz szükséges kovászom.
Másnap reggel:
Először kimérem a liszteket és a vizet, majd összegyúrom őket a kovásszal épp annyira, hogy liszt ne maradjon szárazon, majd a tálat letakarom egy nylonnal vagy vizes konyharuhával és 30-60 percen át állni hagyom. Ez sokat segít a kenyérnek, hogy szép legyen a szerkezete.
1 óra múlva belerakom a joghurtot is és dagasztani kezdem
Pár perc dagasztás után, legutoljára adom hozzá a sót, amely vízelvonó képességének köszönhetően szépen „összefogja” a tésztát.
Addig dagasztom, míg a tészta össze nem áll és a felülete szép sima nem lesz.
Amikor szépen összeállt a tészta, gömbölyítem és fedett, kiolajozott tálban vagy dobozban pihentetem, érlelem, amig kicsit megemelkedik 1/3 - dal
Praktikus az egyenes falú átlátszó műanyag doboz, amin bejelölöm az indulási magasságot...
Ez sok időbe telhet, akár 5-6 óra is lehet. A tésztát kell figyelni, nem az órát...
Közben 3-4 alkalommal meghajtom a tésztát. Sziromhajtások és ráemelés (coil hajtás)
Amikor megfelelő a tészta, kiborítom a pultra és finoman előformázom, gömbölyítem és megint pihentetem 30 percig.
Utána formázom, a tetejét feszesítve és sütőpapírral kibélelt szakajtóba teszem.
Vizes konyharuhával letakarom és a kétszeresére kelesztem.
Ez kb 2-3 óra lesz 20-22 fokon . A tésztát kell figyelni!
Hűtőben 7-8 fokon 7-8 óra is lehet ez a folyamat. 5-6 fokon 10-12 óra...
Amikor a kétszeresére nőtt, átemelem a szakajtóból a forró sütőlapra vagy a jénaiba.
Bevágom, a hidegről kivett tésztát lehet bátrabban vágni.
Várok 10-20 percet, vízzel befújom a kenyeret és
250 fokos sütőbe teszem lefedve.
20 perc után leveszem a fedőt és 210-220 fokon sütöm tovább még 30 percig.

Parasztkenyér - hibrid

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
Cigany kenyér
Cigany kenyér

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett Valitól
Bagett Valitól

Alulra teszem a sót, rámérem a lisztet, majd a többi hozzávalót, alaposan kidagasztottam 40 percet hagytam kelni 3 részre vettem.. és kigömbölyítem így hagytam 10 percig... ekkor k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Dagasztás nélküli kenyér
Dagasztás nélküli kenyér

1. Az összes hozzávalót összekeverjük pár perc alatt, és lefedve otthagyjuk. (Célszerű este elkészíteni). 2. 12 óra múlva lisztezett deszkára borítjuk, és borítékformában egymá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Imre
Vali kenyere
Vali kenyere

3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétsze...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk