menu

Családireceptkönyv.hu

Pogácsa alaprecept


Írta:

Elk. idő: 2 óra +
Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg héjában főtt krumpli áttörve
(vagy 25 dkg krumpli + 25 dkg túró/sajt/stb.)
25 dkg vaj
(a hajtogatotthoz 12,5 dkg a tésztába + 12,5 dkg a kenéshez)
25 dkg tejföl
5 tojás sárgája
1 cs porélesztő
80 dkg liszt
2 teáskanál só
1 tojás lekenni
Tetejére magok, sajt, mák, fűszerek, bármi

Elkészítés:


A lisztet elmorzsolom a vajjal és a sóval.
Az élesztőt elkeverem a tejföllel, hozzáadom a tojások sárgáit, majd az összetört krumplit, és az egészet alaposan összegyúrom. Beteszem a hűtőbe minimum 1 órára pihenni.
Ha esetleg egy egész éjszakát pihentetni szeretném, akkor csökkentem az élesztő mennyiségét fél zacskónyira.
A sima pogácsát pihenés után rögtön nyújtom is másfél ujjnyira, és szaggatom, tepsire rakosgatom, újabb fél órát kelesztem, majd lekenem és 220 fokon légkeverésssel 200 fokon!, 20 perc alatt megsütöm.

Hajtogatott pogácsa: A recept ugyanaz, csak a krumpliból félreteszek 1-2 evőkanálnyit, a vajnak pedig a felét adom csak a tésztához, a másik felét a félretett krumplihoz csapom.

Ha ízesíteni szeretném a hajtogatáshoz használt krumplis vajat, akkor a reszelt sajtot, juhtúrót, darált töpörtyűt is belekeverem a kenéshez.

A hajtogatott pogácsát a pihentetés után olyan vékony téglalappá nyújtom, amilyen vékonyra csak tudom, megkenem a félretett vajas krumpli vagy más, választott töltelék felével.
Dupla hajtással hajtogatom (jobbról, balról a középvonalig majd becsukom, mint a könyvet. így mehet a hűtőbe egy órára vagy a fagyasztóba 20 percre.
Még egyszer megismétlem, megint hűtöm a tésztát, és ekkor jöhet a végső nyújtás, illetve a szaggatás.

A tésztát kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Újra pihentetem fél órán át, lekenem a felvert tojással, lehetőleg úgy, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás, majd 220 fokosra, (légkeveréssel 200 fokon) előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöm meg

Pogácsa alaprecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Finom bagett
Finom bagett

A 200 g lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet. Belemorzsoltam a 20 g friss élesztőt, alaposan összekevertem. Lefedtem egy tányérral a tála...

Elkészítési idő: 1 óra 15 p
Nehézség: Közepes
share
Írta: Éva
Puha mézes puszedli
Puha mézes puszedli

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat me...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha sonkás kifli
Puha sonkás kifli

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Brigi
Kelt tészta
Kelt tészta

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben. Egy nagyobb tálba mérjük az előzőleg átszitált lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a 3 dkg vajat/margarint. M...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk