50 dkg héjában főtt krumpli áttörve
(vagy 25 dkg krumpli + 25 dkg túró/sajt/stb.)
25 dkg vaj
(a hajtogatotthoz 12,5 dkg a tésztába + 12,5 dkg a kenéshez)
25 dkg tejföl
5 tojás sárgája
1 cs porélesztő
80 dkg liszt
2 teáskanál só
1 tojás lekenni
Tetejére magok, sajt, mák, fűszerek, bármi
A lisztet elmorzsolom a vajjal és a sóval.
Az élesztőt elkeverem a tejföllel, hozzáadom a tojások sárgáit, majd az összetört krumplit, és az egészet alaposan összegyúrom. Beteszem a hűtőbe minimum 1 órára pihenni.
Ha esetleg egy egész éjszakát pihentetni szeretném, akkor csökkentem az élesztő mennyiségét fél zacskónyira.
A sima pogácsát pihenés után rögtön nyújtom is másfél ujjnyira, és szaggatom, tepsire rakosgatom, újabb fél órát kelesztem, majd lekenem és 220 fokon légkeverésssel 200 fokon!, 20 perc alatt megsütöm.
Hajtogatott pogácsa: A recept ugyanaz, csak a krumpliból félreteszek 1-2 evőkanálnyit, a vajnak pedig a felét adom csak a tésztához, a másik felét a félretett krumplihoz csapom.
Ha ízesíteni szeretném a hajtogatáshoz használt krumplis vajat, akkor a reszelt sajtot, juhtúrót, darált töpörtyűt is belekeverem a kenéshez.
A hajtogatott pogácsát a pihentetés után olyan vékony téglalappá nyújtom, amilyen vékonyra csak tudom, megkenem a félretett vajas krumpli vagy más, választott töltelék felével.
Dupla hajtással hajtogatom (jobbról, balról a középvonalig majd becsukom, mint a könyvet. így mehet a hűtőbe egy órára vagy a fagyasztóba 20 percre.
Még egyszer megismétlem, megint hűtöm a tésztát, és ekkor jöhet a végső nyújtás, illetve a szaggatás.
A tésztát kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Újra pihentetem fél órán át, lekenem a felvert tojással, lehetőleg úgy, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás, majd 220 fokosra, (légkeveréssel 200 fokon) előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöm meg
nejedla vynikajúcejšie šišky a ani nevidela krajšie cesto! Skúšala som už veľa receptov, ale vo všetkých bolo niečo, kvôli čomu som naďalej hľadala ten správny pomer surovín a naš...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az élesztőt a cukorral és a kézmeleg vízben felfuttattam, amíg a folyamat zajlott, addig kimértem és összekevertem a szárazanyagokat. Hozzáöntöttem az élesztős ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A kevés langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a tészta hozzávalóihoz, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kenyérsütő gép segítségével a hozzávalókból kelt tésztát készítettem. Pontosabban a gép kidolgozta, aztán egy enyhén lisztezett tálba kitettem a gömböcöt, letakartam és hagyta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű