menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli (vagy beigli!)


Írta:

Elk. idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
45 dkg finomliszt,
5 dkg porcukor,
12,5 dkg margarin,
6 dkg zsír,
1 dkg só,
2,5 dkg élesztő,
1 db tojássárgája,
kb 1,5 dl hideg tej

Töltelék:
20 dkg darált dió,
12 dkg kristálycukor,
4 dkg zsemlemorzsa,
mazsola ízlés szerint,
reszelt citromhéj,
őrölt fahéj,
rumaroma a diósba vanila a mákosba
kb. 1 dl víz.
Ugyanezek a mennyiségek a mákos töltelékbe is, csak ott 20 dkg darált mák van a dió helyett

Elkészítés:


A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, majd ráöntjük a többi összekevert hozzávalóval és jól elkeverjük, alaposan kihűtjük.Célszerű előző nap elkészíteni.

Tészta elkészítése:
A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk.
Az élesztőt nem kell keleszteni csak belemorzsolni.
A tejet fokozatosan adagoljuk, mert a mennyiség változhat a liszt minőségétől.
A tésztát 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután elosztjuk 24 darabra és kis gombócokat formázunk.
A töltelékeket is elosztjuk 12-12 egyenlő részre. Diósból is 12, mákosból is 12.
A golyókat ovális alakúra nyújtjuk, töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, kifliket formázunk belőlük és sütőpapíros tepsire rakjuk.
Megkenjük tojássárgájával, hideg helyre tesszük.
Várunk amíg megszárad rajta a sárgája ( kb 1,5 óra), majd lekenjük a fehérjével és megvárjuk míg megszárad ezzel is (továbbra is hideg helyen tartjuk) .Nagyon jót tesz neki, ha egy éjjel a hűtőben pihen és csak reggel tesszük a sütőbe.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük.
Ebből a mennyiségből 3 rúd beigli lesz, A töltelék mennyiségét kissé növelni kell, mert akkor ideális, ha a tészta és a töltelék súlya azonos!

Pozsonyi kifli (vagy beigli!)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lusta túrós
Lusta túrós

Egy közepes méretű tepsit 5 dkg vajjal kikenünk. Tényleg kell ennyi vaj a tepsi kikenéséhez, ne vékonyan kenjük. Ezután egyszerű dolgunk van. A lisztet összekeverjük a cukorral és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ferdinánd tekercs
ferdinánd tekercs

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A liszthez adjuk a tojás sárgáját, a cukrot, és az élesztős tejet. Lágy tésztává dolgozzuk össze, majd megkelesztjük. A vajat a porcukorral h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krilla
Sütőtök-pite
Sütőtök-pite

Sütőtök-pite Hasonlóan készült, mint a cukkinis-citromos lepény. Egy kisebb sütőtök felét használtam fel: megtisztítottam, pucoltam, lereszeltem. Pontos arányokat nem tudok írni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Pogácsa
Pogácsa

A lisztet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele (teszek félre belőle a pogácsák tetejének a kenésére). A margarint és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk