80 dkg átszitált liszt,
3 teáskanál só,
3 tojás sárgája,
25 dkg margarin,
3 dkg felfuttatott élesztő - langyos cukros tejfölben -
annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. egy nagy dobozzal)
A hajtogatáshoz: 20-25 dkg margarin vagy vaj
A lekenéshez: felvert tojás
A tetejére: reszelt sajt vagy köménymag, vagy lenmag vagy szezámmag
A lisztet megsózom, elmorzsolom a margarinnal és összedolgozom a tésztát a többi hozzávalóval
Legalább 10 percig kell dagasztani. Lágyabb, de nem ragadós tészta legyen és kelni hagyjuk kb fél órát
Ha megkelt kinyújtjuk téglalap alakúra, és kb 20 dkg lágy margarinnal vagy vajjal megkenjük.
Összehajtogatjuk, először jobbról a tészta feléig, majd balról és utána még összehajtani.
Fél órát hűtőben pihentetni, majd kinyújtjuk, most újra összehajtjuk, háromban, jobbról, majd ráhajtjuk balról. Újra pihentetjük a hűtőben fél órát, és még egyszer hajtogatjuk úgy mint az első alkalommal.
Visszatesszük a hűtőbe pihenni, utána kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk és a tepsibe rakjuk ritkán, hogy a tészta el tudjon dőlni.
A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot teszünk rá.
A sütőbe egy kislábosban forró vizet teszek alá, így a gőz jobban fehúzza, majd kiveszem a vizet és készre sütöm.
Időigényes, de finom
Ha a hajtogatások között nem tesszük a hűtőbe, csak a deszkán hagyjuk fél órára, akkor szép magas lesz és nem lesz részeges....
Mindét változat nagyon finom
Az tésztát összegyúrod..ehhez nem kell profi szakácsnak lenned.. Papirból kúpokat készítesz, ahogy a képen van.. és bevonod alufóliával, és tészta hengereket rátekered.. A felvert...
Elkészítési idő: kb 40-50p Nehézség: KözepesAz almát lereszeljük,fahéjat és ízlés szerint édesítőt adunk hozzá,annyi zabpelyhet keverünk bele,hogy sűrű legyen.Légkeveréses sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA kovászhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, letakarjuk, és 4-6 órán keresztül érleljük. A kenyér elkészítéséhez a kovászhoz adjuk a többi hozzávalót, és a tésztát alaposan kida...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát vékonyra nyújtottam és 12 részre vágtam. Én nem szaggattam köröket, mert akkor hulladék keletkezik belőle, a kockára vágott tésztával is be lehet tölteni a muffin...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű