menu

Családireceptkönyv.hu

Részeges pogácsa


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


80 dkg átszitált liszt,
3 teáskanál só,
3 tojás sárgája,
25 dkg margarin,
3 dkg felfuttatott élesztő - langyos cukros tejfölben -
annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. egy nagy dobozzal)

A hajtogatáshoz: 20-25 dkg margarin vagy vaj
A lekenéshez: felvert tojás
A tetejére: reszelt sajt vagy köménymag, vagy lenmag vagy szezámmag

Elkészítés:


A lisztet megsózom, elmorzsolom a margarinnal és összedolgozom a tésztát a többi hozzávalóval
Legalább 10 percig kell dagasztani. Lágyabb, de nem ragadós tészta legyen és kelni hagyjuk kb fél órát
Ha megkelt kinyújtjuk téglalap alakúra, és kb 20 dkg lágy margarinnal vagy vajjal megkenjük.

Összehajtogatjuk, először jobbról a tészta feléig, majd balról és utána még összehajtani.
Fél órát hűtőben pihentetni, majd kinyújtjuk, most újra összehajtjuk, háromban, jobbról, majd ráhajtjuk balról. Újra pihentetjük a hűtőben fél órát, és még egyszer hajtogatjuk úgy mint az első alkalommal.

Visszatesszük a hűtőbe pihenni, utána kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk és a tepsibe rakjuk ritkán, hogy a tészta el tudjon dőlni.

A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot teszünk rá.
A sütőbe egy kislábosban forró vizet teszek alá, így a gőz jobban fehúzza, majd kiveszem a vizet és készre sütöm.
Időigényes, de finom

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a hajtogatások között nem tesszük a hűtőbe, csak a deszkán hagyjuk fél órára, akkor szép magas lesz és nem lesz részeges....
Mindét változat nagyon finom

Részeges pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Friss, puha kenyér nem csak cukorbetegeknek
Friss, puha kenyér nem csak cukorbetegeknek

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy kiolajozott kenyérsütőformába (az enyém kb. 30x10 cm-es) helyezzük, és legalább 1 órát meleg, huzatmentes helyen kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vajas kifli
vajas kifli

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel,majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, majd a felfuto...

Elkészítési idő: 2 ó
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vizes zsemle
Vizes zsemle

Fél órát kelesztettem,majd az egészet újra átgyúrtam.Tettem ezt azért,mert,amit eddig csináltam kiéreztem az élesztő szagát.Rögeszmém lett,hogy a receptek azért nem jók,mert nem do...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Klasszikus, réteges sajtos stangli (bögrésen is)
Klasszikus, réteges sajtos stangli (bögrésen is)

http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/10/30/klasszikus-reteges-sajtos-stangli-bogresen-is/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk