menu

Családireceptkönyv.hu

Részeges pogácsa


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


80 dkg átszitált liszt,
3 teáskanál só,
3 tojás sárgája,
25 dkg margarin,
3 dkg felfuttatott élesztő - langyos cukros tejfölben -
annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. egy nagy dobozzal)

A hajtogatáshoz: 20-25 dkg margarin vagy vaj
A lekenéshez: felvert tojás
A tetejére: reszelt sajt vagy köménymag, vagy lenmag vagy szezámmag

Elkészítés:


A lisztet megsózom, elmorzsolom a margarinnal és összedolgozom a tésztát a többi hozzávalóval
Legalább 10 percig kell dagasztani. Lágyabb, de nem ragadós tészta legyen és kelni hagyjuk kb fél órát
Ha megkelt kinyújtjuk téglalap alakúra, és kb 20 dkg lágy margarinnal vagy vajjal megkenjük.

Összehajtogatjuk, először jobbról a tészta feléig, majd balról és utána még összehajtani.
Fél órát hűtőben pihentetni, majd kinyújtjuk, most újra összehajtjuk, háromban, jobbról, majd ráhajtjuk balról. Újra pihentetjük a hűtőben fél órát, és még egyszer hajtogatjuk úgy mint az első alkalommal.

Visszatesszük a hűtőbe pihenni, utána kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk és a tepsibe rakjuk ritkán, hogy a tészta el tudjon dőlni.

A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot teszünk rá.
A sütőbe egy kislábosban forró vizet teszek alá, így a gőz jobban fehúzza, majd kiveszem a vizet és készre sütöm.
Időigényes, de finom

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a hajtogatások között nem tesszük a hűtőbe, csak a deszkán hagyjuk fél órára, akkor szép magas lesz és nem lesz részeges....
Mindét változat nagyon finom

Részeges pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fokhagymás szendvics kenyér--Boros Vali
Fokhagymás szendvics kenyér--Boros Vali

a dagasztóba én mindig a sót teszem alulra, rámérem a lisztet, majd belemorzsolom az élesztő és rá a folyadék... bele reszelem a fokhagyma.... alaposan kidagasztottam, a kelesztő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szezámmagos zsemle
Szezámmagos zsemle

A hozzávalókat jól összedagasztjuk, és hagyjuk megkelni...( én kb 20 perc után egy kicsit átmozgatom a tésztát ) Megformázzuk a zsemléket, és zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia zsúrkenyér
Francia zsúrkenyér

Mindent összegyúrunk,a langyos vizet fokozatosan adjuk hozzá.Az olaj miatt lehet,kevesebb folyadék is elég. Egy rugalmas,szép fényes tésztát kell kapnunk A kenyér sütő gépbe tessz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kefires lepény töltelékkel
Kefires lepény töltelékkel

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk