Kb 10 - 12 db-hoz
Tészta:
50 dkg finomliszt
2 tk só
0,5 dl olaj
1 tojás sárgája
3 dl tej
2 dkg élesztő pici édes tejben felfuttatva
Töltelék:
10-15 dkg reszelt sajt
10 dkg lágy vaj (olvasztott)
1 tojás sárgája
1 mokkáskanál só
(esetleg felkockázott lilahagyma, gépsonka, kukorica, kolbász, bacon szalonna stb.)
Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt, szezámmag, lenmag, napraforgó stb.
A cukros, langyos tejben felfuttatom az élesztőt.
A többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket . Az olvasztott vajban elkeverem a tojás sárgáját és a sót, majd a sajttal eldolgozom. Ha gazdagabban szeretném, ezután belekeverek még amihez éppen kedvem van: Bacon, kolbász apróra vágva, kukorica, zöldborsó,lilahagyma, fokhagyma...
A tésztát kinyújtom, megkenem a krémmel. Esetleg megszórom még apróra vágott sonkával, kolbásszal, kikoricával, lilahagymával, baconnal... Feltekerem, mint a bejglit és háromszögekre vágom, cikk-cakkban
Sütőpapírral bélelt tepsibne kelesztem még 15-20 percig meleg helyen
Ezután megkenem tojással, megszórom sajttal, magokkal.
Kb. 20-25 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Melegen, hidegen is finom, de mikrózható is. Egy bögre meleg teával vagy tejjel komplett vacsora is lehet, de tartalmas leves után második fogásként is finom.
Az élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.Kb 30percig kelesztjük.Kinyújtjuk,felcsavarjuk,majd1,5cm darabokra vágjuk. Kikent tepsibe helyezzük,megkenjük olvas...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes40 dkg ( 16 nagy kanál) liszt, 2 dl tej+2 kanál cukor, 3 dkg élesztő ( kis kocka). Ezt a kovászt enyhén összekeverjük majd jöhet bele 2 tojás sárga + 3 dl tej, 2.5 kanál cukor, 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1x megkelesztem,kilapogatom kézzel felvágom kb 6-8 darabra,gombocokká gyurom megkelesztem duplájára,olajos kézzel ovatosan kihuzogatom lángosformára a levegőben,így a saját súlya i...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű