menu

Családireceptkönyv.hu

*Savanyú káposzta - Lajos bácsitól


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Ez az adag egy kiló káposztához van megadva, de minimum 2x-3 x-os mennyiségekkel érdemes csinálni.
Általában ahány literes azüvegünk (ha nem hordóban készítjük), annyi kg káposzta szükséges hozzá
Tehát pl. 2-3 kg káposzta, akkor minden más 2x 3x -os mennyiség!

1 kg káposzta szálasra gyalulva uborkagyalun
40-45 gr só (kb 1,5 evőkanálnyi)
alig fél mk köménymag
2-3 babérlevél
3-4 cm-es torma csíkokra vágva
1/2 mk szemes bors vagy fissen darált
Van, aki tesz bele pár szem borókabogyót, nekem nincs, nem szoktam beletenni.
Mehet bele még egy kevés: sárgarépa csíkokra vágva, esetleg uborkagyalun karikázva, szeletelt birsalma vagy savanykás alma, szeletelt édes vagy erős piros színű paprika (Pl. kápia vagy kaliforniai, vagy paradicsompaprika)

Elkészítés:


Összekeverni, alaposan átgyúrni, hogy a szálak megtörjenek, állni hagyni minimum 2-3 órát de akár egy éjszakár is, kinyomkodni, szorosan tömöríteni, lenyomkodni az üvegben, felönteni a saját levével. Víz nem kell rá!
Lehet közé tenni egészben hagyott káposztafejet, aminek a torzsáját kivágom és a helyére egy evőkanál sót teszek még pluszban.
Kis mennyiségnél a káposztalevelet lazán összehajtom és több levelet egymásra téve a szálas káposzta közé teszem rétegenként.
Leszorítani káposztalevéllel és a torzsájával, vagy hosszába elvágott répával, hogy a lé folyamatosan, teljesen ellepje!!!

Ha csak só, babérlevél, szemes bors és sárgarépa van, akkor is finom lesz.
Csatos üvegben, vagy nem erősen rászorított csavaros üvegben, tányérba téve 16-18 fokos helyiségben 2-3 nap múlva forrni kezd.
Pár nap múlva megáll a forrás.
A kiforrt levet minidg vissza kell pótolni!!! ( ha nem maradt saját leve, akkor 1 liter forralt vízhez 1,5 ek só)
2-3 hét múlva már jó, de hűvös helyen hónapokig eláll.

*Savanyú káposzta - Lajos bácsitól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nyári savanyúság télire
Nyári savanyúság télire

Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZÖLDPARADICSOM
ZÖLDPARADICSOM

Megmostam, leszáraztam és kb. fél centis karikákra vágtam a paradicsomokat. Közben párom megpucolta a hagymákat, amit én a paradicsomok mellé aprítottam. Sóztam, összeforgattam a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nagy
Svéd uborkasaláta
Svéd uborkasaláta

Összekeverjük, fél napig állni hagyjuk. Ezután üvegekbe töltjük, a lével - amit engedett - felöntjük. 4 db 720-as üveg lett belőle. 85/25-re tettem

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kovászos uborka
Kovászos uborka

Az uborkákat megmosom,a nagyobbakat keresztirányba bevagdalom. Az üveg aljára teszek kaprot és a fokhagymát, majd szép sorban elkezdem belerakni az uborkákat. Az uborkák közé is te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk