menu

Családireceptkönyv.hu

*Savanyú káposzta - Lajos bácsitól


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Ez az adag egy kiló káposztához van megadva, de minimum 2x-3 x-os mennyiségekkel érdemes csinálni.
Általában ahány literes azüvegünk (ha nem hordóban készítjük), annyi kg káposzta szükséges hozzá
Tehát pl. 2-3 kg káposzta, akkor minden más 2x 3x -os mennyiség!

1 kg káposzta szálasra gyalulva uborkagyalun
40-45 gr só (kb 1,5 evőkanálnyi)
alig fél mk köménymag
2-3 babérlevél
3-4 cm-es torma csíkokra vágva
1/2 mk szemes bors vagy fissen darált
Van, aki tesz bele pár szem borókabogyót, nekem nincs, nem szoktam beletenni.
Mehet bele még egy kevés: sárgarépa csíkokra vágva, esetleg uborkagyalun karikázva, szeletelt birsalma vagy savanykás alma, szeletelt édes vagy erős piros színű paprika (Pl. kápia vagy kaliforniai, vagy paradicsompaprika)

Elkészítés:


Összekeverni, alaposan átgyúrni, hogy a szálak megtörjenek, állni hagyni minimum 2-3 órát de akár egy éjszakár is, kinyomkodni, szorosan tömöríteni, lenyomkodni az üvegben, felönteni a saját levével. Víz nem kell rá!
Lehet közé tenni egészben hagyott káposztafejet, aminek a torzsáját kivágom és a helyére egy evőkanál sót teszek még pluszban.
Kis mennyiségnél a káposztalevelet lazán összehajtom és több levelet egymásra téve a szálas káposzta közé teszem rétegenként.
Leszorítani káposztalevéllel és a torzsájával, vagy hosszába elvágott répával, hogy a lé folyamatosan, teljesen ellepje!!!

Ha csak só, babérlevél, szemes bors és sárgarépa van, akkor is finom lesz.
Csatos üvegben, vagy nem erősen rászorított csavaros üvegben, tányérba téve 16-18 fokos helyiségben 2-3 nap múlva forrni kezd.
Pár nap múlva megáll a forrás.
A kiforrt levet minidg vissza kell pótolni!!! ( ha nem maradt saját leve, akkor 1 liter forralt vízhez 1,5 ek só)
2-3 hét múlva már jó, de hűvös helyen hónapokig eláll.

*Savanyú káposzta - Lajos bácsitól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zölddinnye
Zölddinnye

1. Csak egészen apró, legfeljebb 5-6 cm átmérőjű sárga- vagy görögdinnyéket vásároljunk. Nagyobb darabokat igen nehéz az üvegekben elhelyezni. 2. Mossuk, keféljük jól le, a szá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Svéd uborkasaláta
Svéd uborkasaláta

Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robotgéppe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Kovászos uborka
Kovászos uborka

Az egyforma uborkákat jól mossuk meg, végüket vágjuk le (nehogy keserűek legyenek), és oldalaikat vagdossuk be. Vegyünk elő egy ötliteres üveget. Az aljára tegyünk egy szelet kenye...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Csemege uborka
Csemege uborka

Az üvegbe 5-10 szem bors 2 babérlevél kapor 1 ág mustármag 1 kiskanál koriandermag 1/3 kiskanál

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk