8 adag lesz belőle!
Sajtos besamel
80 g vaj
3 púpozott ek finomliszt
4 dl tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
50 g parmezán sajt
300 g sajt
2 db tojássárgája
150 g krémsajt
Húsos ragu
3 ek olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
1 közepes szár halványító zeller
1 közepes db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
300 g konzerv paradicsom
400 g darált marhahús
1 dl vörösbor
2 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek oregánó
Ricottás spenót
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
400 g spenót
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
150 g ricotta
50 g parmezán sajt
Összeállítás
400 g lasagne tészta
80 g mozzarella (1 csomag)
20 g parmezán sajt (ízlés szerint)
A tetejére: 100 g trappista sajt
Sajtos besamel
A besamelhez vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk és reszelünk bele szerecsendiót.
A sajtokat a krémhez adjuk, alaposan elkeverjük és hagyjuk összeolvadni. A két tojássárgáját a végén keverjük hozzá, majd hagyjuk kihűlni, és csak azután használjuk fel.
Húsos ragu
Olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt répát, a zellert és zúzott fokhagymát. Beletesszük a darált húst, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük oregánóval, majd lepirítjuk.
Hozzáadjuk a sűrített és az aprított paradicsomot, a fűszerpaprikát, majd felöntjük a vörösborral. 25-30 perc alatt készre főzzük a ragut. Felhasználás előtt kihűtjük.
Ricottás spenót
Olívaolajon lepirítjuk a fokhagymát, majd ráhalmozzuk a spenótot. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Amikor megpárolódott, belekeverjük a ricottát és a parmezánt. Felhasználás előtt kihűtjük.
Összeállítás
Egy közepes j20x30 cm) jénaiban összeállítjuk a lasagnét.
A rétegezés sorrendje: tészta, a ragufele, tészta,a ragumásik fele, tészta. Ez az első, "piros" réteg, amihez 3 réteg tésztát és két réteg ragut használunk fel
A második réteg: sajtos besamel 1/3-a, mozzarella golyók, tészta, sajtos besamel 1/3-a (a maradék 1/3 kell a lasagne tetejére!, mozzarella, végül tészta. Ez a "fehér" réteg.
A harmadik a "zöld" réteg: ricottás spenót fele, tészta, ricottás spenót másik fele, tészta. Sajtos besamellel zárjuk az egészet, majd rátesszük a trappista szeleteket, és megszórjuk egy kevés parmezánnal.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük, ha nem egyenletesen a sütőnk, fordítsuk rajta egyet félidőben.
Ha elkészült, hagyjuk hűlni egy jó fél órát, ne essünk neki azonnal, mert szétesik és nem lehet szépen kitálalni.
Először leszedtem a kelbimbók külső leveleit, csinosra vágtam az alját (az uram szerint torzsának hívják, de ő biológia tanár, én meg háziasszony vagyok), kettévágtam mindegyiket,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz áttört tehéntúrót összekeverjük a liszttel, hozzáadunk két tojást, pici sót, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a kerek lapo...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőször a sós palacsintákat készítjük el. A tojásokat a sóval habosra kavarjuk, majd belekanalazzuk a lisztet. A tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztává kavarjuk. Leg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket a sóval (itt adhatjuk hozzá az egyéb fűszereket is) és a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, és apránként a langyos vizet, amellyel egy nem ragacsos, de puha t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű